Vrouwen worden al eeuwenlang 'het zwakke geslacht' genoemd. Fysiek valt daar natuurlijk wat voor te zeggen: het is feitelijk waar dat vrouwen minder spierkracht hebben en in een gelijkwaardige sportieve competitie al snel het onderspit zullen delven, of het nu om voetbal of armpjedrukken gaat.
Volgens RTL weten wetenschappers het nu zeker: vrouwen zijn sterker dan mannen. Ja, mannen hebben van nature veel spierkracht en beschikken in het algemeen over een beter uithoudingsvermogen.
Voor het onderzoek werden IQ-tests afgenomen van 100.000 vrijwilligers, onder wie 20.000 studenten. Ze ontdekten dat er voor elke vrouw met een IQ hoger dan 130 drie mannen zijn, voor elke vrouw met een IQ hoger dan 145 zijn er vijf. Gemiddeld komt het daarop neer dat mannen vijf IQ-punten meer scoren dan vrouwen.
De zaadcel bevat een X-chromosoom of een Y-chromosoom. Dat chromosoom bepaalt het geslacht van het kind. De vrouw kan in de eicel alleen een X-chromosoom kwijt, omdat vrouwen alleen maar X-chromosomen hebben. Afhankelijk van welke zaadcel de eicel bevrucht, wordt het dus een jongen (XY) of een meisje (XX).”
De moeder geeft dus altijd een X-chromosoom door en de vader een X- of een Y-chromosoom. Het geslacht van de baby is afhankelijk van welk chromosoom de vader doorgeeft. In het geval de vader een X-chromosoom doorgeeft wordt het een meisje (XX), maar geeft de vader een Y-chromosoom door dan wordt het een jongetje (XY).
Sinds 1 juli kunnen transmannen en -vrouwen hun geslacht wettelijk aanpassen zonder een operatie of hormoonbehandeling te ondergaan. Transmodellen maken hun opmars en voor het eerst dit jaar vond er naast de Gaypride een zogenoemde Transpride plaats. Een festival voor en door transgenders.
'Bij ons in de praktijk wil 95 procent van de ouders weten of het een jongetje of een meisje is', zegt verloskundige Marlies Koers uit Deventer en auteur van Dagboek van een verloskundige.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: de meest bekende zijn man en vrouw. Daarnaast bestaan ook trans vrouw, trans man, genderqueer, non-binair, agender,.. Meestal worden genderidentiteiten verzameld in twee grote groepen: transgender en cisgender.
De biologische verschillen tussen mannen en vrouwen bestaan uit verschillende geslachtschromosomen (XX bij vrouwen en XY bij mannen) en verschillende geslachtshormonen (oestrogenen bij vrouwen en testosteron bij mannen). Deze biologische verschillen dragen bij aan een andere ziekteontwikkeling tussen mannen en vrouwen.
Bij mannen is de frontale kwab kleiner dan bij vrouwen. Dit stukje hersenen is verantwoordelijk voor problemen oplossen en besluiten nemen, zo beschrijft wetenschapsjournalist Hannah Hoag. De hippocampus (het hersenstukje voor leren en onthouden) werkt anders bij mannen en is ook kleiner dan bij vrouwen.
Vrouwen zijn uiteraard mentaal veel sterker dan mannen, ze kunnen meer afzien, ze baren de kinderen, ze zijn de draaischijf en hoeksteen van het gezin, en dikwijls ook het klankbord. En de mannen die samen trainen met vrouwen zullen dat beamen.
Mannen hebben 40-45% spierweefsel, vrouwen 25-35%. Verschillen in lengte en spiermassa hebben invloed op de spierkracht die geleverd kan worden [1].
Wordt het een jongen of een meisje? Het is de vraag die altijd wel wordt gesteld als je zwanger bent. Wie denkt dat de kans 50-50 is, komt bedrogen uit. Er worden namelijk net iets meer jongens dan meisjes geboren: 51,2 procent tegenover 48,8 procent.
Daarom zal je misschien gaan zoeken naar bakerpraatjes die kunnen voorspellen van welk geslacht je zwanger bent, maar de enige betrouwbare manier om erachter te komen is door middel van de 20-wekenecho.
Uit de structuurtellingen van het CBS blijkt echter dat bij een gezin met 0, 1, of 2 jongens en geen meisjes de kans op een volgend meisje 48,0%, 47,3% en 46,2% is. Een vrouw met twee zoons heeft dus 54% kans op weer een zoon en 46% kans op een dochter. Omgekeerd geldt dit ook voor moeders met veel dochters.
Als je graag een meisje wilt, dan zou je juist vóór de eisprong moeten vrijen. Meisjeszaadcellen leven namelijk langer, maar zwemmen korter. Als je dan vóór de eisprong vrijt, is de kans groter dat op het moment van de eisprong meisjeszaadcellen over zijn gebleven om de eicel te bevruchten.
Aan de textuur van je haar zou je ook het geslacht kunnen voorspellen. Heb je slap en futloos haar, dan zou je een meisje krijgen. Een volle bos zou wijzen op een jongen!
Standjes: Vaak wordt beweerd dat bepaalde standjes het geslacht van je kind kunnen beïnvloeden, maar hierover bestaat geen onderzoek. Het is dus een zuivere mythe dat de missionarishouding meer meisjes tot gevolg heeft en de hondjeshouding meer jongens.
Wat is het MRKH-syndroom
Geboren worden met het MRKH-syndroom betekent dat je geboren bent zonder baarmoeder en vagina. Je ontwikkelt je als een normale vrouw, alleen inwendig ontbreekt er iets. Je uitwendige geslachtsdelen, de clitoris en de buitenste en binnenste schaamlippen, zijn aanwezig.
Sinds 1 juli kunnen transmannen en -vrouwen hun geslacht wettelijk aanpassen zonder een operatie of hormoonbehandeling te ondergaan. Transmodellen maken hun opmars en voor het eerst dit jaar vond er naast de Gaypride een zogenoemde Transpride plaats. Een festival voor en door transgenders.
Verschillen tussen mannen en vrouwen
Verschillen in lichaamslengte en spiermassa hebben invloed op de spierkracht die geleverd kan worden. Vrouwen zijn per kilogram spier nagenoeg even sterk als mannen. En vrouwen bouwen procentueel gezien net zoveel spiermassa op door krachttraining als mannen.
Slechts in uitzonderlijke gevallen – bij ongeveer één op de 2.000 mensen – komen kinderen op de wereld met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. 'Hermafroditisme' of 'tweeslachtigheid' heet dat in het wetenschappelijk jargon, al spreken we voor mensen liever van 'intersekse'.
Interseksuelen, vroeger hermafrodieten genoemd, hebben een lichaam met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. In de meeste gevallen wordt intersekse veroorzaakt door een gendefect. Er zijn heel veel verschillende vormen van interseksualiteit.