Het verschil tussen gelijkstroom en wisselstroom. Bij gelijkstroom is de spanning constant, bij wisselstroom wisselt de spanning 50 keer per seconde tussen positieve spanning en negatieve spanning. Batterijen en accu's leveren een gelijkspanning. Gelijkspanning kan bijvoorbeeld worden opgewekt met zonnecellen.
Wisselspanning komt thuis uit het stopcontact en op deze spanning werken de meeste elektrische apparaten die wij kennen. In Europa is dit 230 V/50 Hz, in Amerika 120 V of 240 V/60 Hz.
Altijd in dezelfde richting en op een constante spanning. Gelijkstroom heeft zijn naam dan ook aan die 'gelijke' richting en de 'gelijke' spanning te danken.
In Europa wisselt de stroom 50 keer per seconde van richting en is de frequentie dus 50 Hertz. Het Nederlandse energienet is gebaseerd op wisselspanning en een stopcontact werkt dan ook op basis van wisselspanning.
Gelijkspanning in huis
De meeste onderdelen in die apparaten, zoals ledlampen, motortjes, beeldschermen en computerelektronica, werken op gelijkstroom. Daarom zit in die apparaten een transformator, die de 230 volt wisselspanning van het net omzet naar een gelijkspanning van bijvoorbeeld 10 of 20 volt.
Metingen van wisselspanning en gelijkspanning
Om een zo nauwkeurig mogelijke DC-spanningsmeting te doen, meet en registreert u eerst de AC-spanning. Vervolgens meet u de DC-spanning door (met de toets RANGE) een DC-spanningsbereik te selecteren dat gelijk is aan of hoger is dan het AC-spanningsbereik.
Typische voorbeelden van aparaten op een fase wisselspanning zijn een stofzuiger, een haardroger en de pomp van een koelkast. Een andere soort van wisselspanning is krachtstroom (400 V). Krachtstroom is een driefasenspanning (3x een fasedraad in plaats van 1).
Sinds het ontstaan van ons stroomnet is wisselspanning of alternating current (AC) de standaard. Zonnepanelen, windturbines en elektrische auto's werken echter allemaal op gelijkstroom. Daardoor groeit de rol van deze direct current.
Om een gelijkspanning om te zetten naar een andere gelijkspanning of naar een stabiele wisselspanning heb je efficiënte vermogenselektronica nodig. Dit soort vermogenselektronica bestaat pas sinds 1950. In de omvormers van zonnepanelen en thuisaccu's wordt ook vermogenselektronica toegepast.
De meeste omvormers werken via het volgende principe: de gelijkspanning (DC) wordt met behulp van een wisselrichter, die uit halfgeleiders in een brugschakeling bestaat, omgezet in een wisselspanning (AC). Daarna wordt de wisselspanning (AC) getransformeerd naar de gewenste spanning.
AC en DC zijn de afkortingen van wisselstroom (AC, alternating current) en gelijkstroom (DC, direct current). Het verschil is dat bij wisselstroom de spanning continu wisselt tussen positief en negatief. Bij gelijkstroom is de spanning continu gelijk.
Netspanning is wisselspanning van minder dan 1000 volt die via het elektriciteitsnet aan de kleinverbruikers wordt geleverd. Gewoonlijk wordt met netspanning de elektriciteit die thuis uit het stopcontact komt bedoeld, met een spanning van circa 220 tot 240 volt.
Een groot nadeel van gelijkspanning was dus dat de afstanden vanaf de plaats waar de elektriciteit werd opgewekt naar de huishoudens niet te groot mochten worden, anders werden de verliezen in de kabels te groot.
De meeste gewone trafo's voor halogeenspotjes 12 Volt geven wisselspanning (AC). Een LED-trafo daarentegen geeft gelijkspanning (DC), zodat de LED-lamp een stabiele voeding heeft.
220 of 230 volt? Vóór 1989 had de netspanning een voltage van 220. In 1989 werd besloten om de hoogte van de spanning te verhogen tot 230 volt.
Een wisselstroom is gevaarlijker dan een gelijkstroom, maar een gelijkstroom is moeilijker los te laten doordat de samentrekking van spieren in één richting optreedt.
Een zogeheten tilde wordt gebruikt voor het internationale symbool voor wisselstroom: AC ofwel Alternating Current.
De stroom die van het elektriciteitsnet komt, bijvoorbeeld een stopcontact in huis, is altijd wisselstroom. De energie die wordt opgeslagen in accu's is altijd gelijkstroom.
De stroom vanuit het elektriciteitsnet is altijd AC, maar de accu van een elektrische auto kan alleen DC opslaan. Dit is de reden waarom de meeste elektronische apparaten een converter ingebouwd hebben. Deze converter zet de stroom om van AC naar DC, zodat de accu de stroom kan opslaan.
Verschil 1: Waar de stroom wordt omgezet
Ze worden wisselstroom (Alternating Current = AC) en gelijkstroom (Direct Current = DC) genoemd. De stroom uit het elektriciteitsnet is altijd wisselstroom (AC). Een accu van een elektrische auto kan echter alleen gelijkstroom (DC) afnemen.
Gelijkstroomventilatoren besparen jaarlijks ruim 40% elektriciteit ten opzichte van een wisselstroommotor. Huis-tuin-keuken gelijkstroomventilatoren gebruiken in een woning minder dan 20% van de wisselstroomvariant.
Gemiddeld staat er een spanning van 230 volt op elke fase van uw aansluiting. Huishoudens hebben steeds vaker 3 fasen op hun aansluiting. Dit is meestal een 3x25 Ampère aansluiting. Een grotere aansluiting is vaak nodig bij een warmtepomp of zonnepanelen.
Meet je 3 fasen? Controleer dit door de zwarte kabel in een opening te stoppen waar je ongeveer 230V hebt gemeten en de rode in een andere opening waar je ongeveer 230V hebt gemeten. Geeft het display 400V aan? Dan heb je zeker 3 fasen.
DC en AC gekoppeld
Een batterij is namelijk altijd gelijkstroom oftewel DC stroom. Dat betekent dat de DC stroom uit de zonnepanelen eerst door de omvormer in huis wordt omgezet naar AC stroom. Deze stroom wordt netjes in de meterkast wordt afgeleverd.