Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en ook in je hersenen gebeurt het nodige.
Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Bessen en aardbeien vind ik zelf net zo lekker zoet als snoepgoed. Dit kun je gerust eten af en toe. Gedroogd fruit is ook een lekkere en gezonde optie om te snoepen, denk aan gedroogde abrikozen, maar ook cranberries en dadels. Mijn tip: de gedroogde dadels van De Notenshop.
Snoep met suiker is altijd slecht
Alle snoep met suiker is slecht voor je gebit. Suiker is een directe aanval op je tanden en geeft bacteriën voeding. Daarom zetten bacteriën suiker om in zuur wat je tandglazuur vernielt.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
"Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Het enige waar je last van hebt als je een enkel keertje veel snoep eet, is dat je waarschijnlijk misselijk zult worden! Maar als je vaker veel snoep eet, zijn er meer effecten in je lichaam. Het bekendste effect is dat veel snoep slecht voor je tanden is. Je krijgt er gaatjes van.
Je kunt het beste gaan voor donkere chocolade met veel cacao. Hier zit minder suiker en het bevat vaak bacteriebestrijdende bestanddelen die gaatjes tegengaan. Onder de categorie 'niet zo slecht' vallen jelly beans en marshmallows. Dit zijn ook wat zachtere snoepjes, die snel oplossen in je mond.
Een voordeel van fruit is natuurlijk wel dat er naast suiker ook allerlei gezonde voedingsstoffen in zitten zoals vitaminen, mineralen en vezels. Dat maakt een stuk fruit met misschien evenveel kilocalorieën en suiker als een klein snoepje toch een veel gezondere keuze.
Na enkele suikerarme dagen voel je je alerter en kun je je makkelijker concentreren. Je bent bovendien minder moe, slaapt beter en kunt ook makkelijker uit je bed. Je bloedsuikerspiegel, en dus je energiepeil, piekt en daalt immers niet zo hevig.
Koek en snoep hebben één groot voordeel: zo zijn lekker en makkelijk om een hongergevoel te verdrijven. Helaas zijn er veel nadelen: ze leveren wél caloriën, maar geen vitaminen of eiwit, en meestal geen of weinig vezels. snoep bevat doorgaans veel suiker.
Af en toe snoepen mag best
Liever niet teveel koekjes of chips, maar af en toe iets lekkers snoepen mag best. Kies voor een basisvoedingspatroon met zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten en zorg dat je daar genoeg van eet. Dan ben je goed bezig en zul je afvallen.
Nee, van suiker op zichzelf word je niet dik. Eet je dagelijks te veel producten die veel suiker bevatten? Dan kan suiker wel bijdragen aan het ontstaan van overgewicht.
Door suikerrijke producten als frisdrank, vruchtensap, koek en snoep krijg je veel calorieën binnen. En krijg je langere tijd flink meer calorieën binnen dan je verbruikt, dan heb je een grote kans om zwaarder te worden. Het is daarom aan te raden om gevarieerd te eten. Balans is hierbij belangrijk.
Veel mensen eten vanuit hun emotie. Je hersenen laten je lichaam geloven dat suiker je tijdelijk een lekkerder gevoel geeft. Natuurlijk wil je dit gevoel ervaren maar het is helaas maar tijdelijk. Bovendien is het zo als je je verdrietig of down voelt, het hormoon serotonine gehalte in je lichaam laag is.
Onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit heeft het voor eens en voor altijd uitgewezen: in het dagelijks dieet vormen chips de grootste dikmaker. Chips hebben op het gewicht meer effect dan frisdrank, snoep en ijs.
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo'n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
Ongemerkt veel suiker
We weten allemaal dat snoep niet goed voor ons is, omdat het veel ongezonde suikers en/of vetten en zout bevat. Af en toe een snoepje kan geen kwaad. Maar let op met de smoesjes 'Ach, dit is maar een klein snoepje' en 'Eén snoepje meer of minder maakt ook niet uit.
Ze zijn evengoed op hoge temperatuur bereid, waardoor schadelijke stoffen ontstaan. Bovendien bevatten alle soorten chips veel zout en weinig vitamines, mineralen en andere goede voedingsstoffen. Kortom, je lichaam heeft er niets aan en in grote hoeveelheden kan het schadelijk zijn.
Uit het onderzoek blijkt dat er geen direct verband is tussen (met mate) snoepen en een hoger gewicht of BMI. Blijkbaar zijn snoeperds in staat om de inname van calorieën in balans te houden. “Snoep is een unieke traktatie die mensen van momenten van vreugde en geluk kan voorzien,” stelt expert Alison Bodor.