Wat is de oorzaak van krampjes? Het maagdarmstelsel van een baby is nog niet volledig ontwikkeld. De vertering van het voedsel verloopt soms moeizaam waardoor er gasvorming in de darmen ontstaat. Die gasvorming kan krampjes veroorzaken.
Als je borstvoeding geeft: vermijd pittig eten, koolsoorten (kool, broccoli, spruitjes, etc.) en bonen, die kunnen leiden tot winderigheid. Geef de baby bij elke voeding maar één borst, zodat hij de 'dikke melk' krijgt (aan het eind van de voeding) waarmee krampjes kunnen worden voorkomen.
Veel baby's krijgen ermee te maken, darmkrampjes. Krampjes ontstaan door de onrijpheid van het maag-darmstelsel. De darmen zijn voor de geboorte nog weinig actief, maar na de geboorte gaan ze hard aan het werk om de voeding te verwerken. En omdat ze dat nog niet gewend zijn, ontstaan er darmkrampjes.
Krampjes en ontspanning
In de eerste weken kunnen baby's veel last hebben van krampjes. Je kunt die helpen verlichten door je kind vast te houden en verschillende houdingen uit te proberen. Het wiegen van je baby kan ook helpen. Je kindje aan een pink of speen laten zuigen kan ontspanning geven.
Waarom heeft een baby 's nachts last van krampen? Als je baby last heeft van krampen kan dit verschillende oorzaken hebben: Het lichaam van je baby moet nog wennen aan voeding via de mond in plaats van de navelstreng. Opeens komt er voeding binnen via een ander kanaal en verteert de voeding op een andere manier.
Krampjes komen meestal opspelen tijdens of na een voeding, wat zich kan uiten in een hard huilende baby, wat soms wel uren kan duren. Je baby is hierbij erg onrustig en ontroostbaar. Darmkrampjes komen vooral voor rond de leeftijd van 6 weken, wanneer de piek is, en na een maandje of 4 gaan de krampjes vaak weer over.
Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.
Baby wordt 's avonds onrustig
Een jonge baby wordt vaak rond een uur of 16:00 – 18:00 moe. Ouders zijn rond die tijd druk met andere zaken (koken, eten, andere kinderen) en blijven dan rondlopen met hun baby. Een baby wordt door al deze prikkels enkel onrustiger en is op dat moment het meest gebaat bij slaap.
Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert. Teveel magnesium daarentegen kan soms ook te losse stoelgang veroorzaken.
Hoofdje op je schouder.
Zorg ervoor dat je baby met zijn gezicht naar je toe ligt. Je baby heeft hierbij wel ondersteuning nodig, dit kun jij hem geven door je hand onder zijn billen te plaatsen. Nu kun je zachtjes over zijn rug wrijven of zachtjes kloppen. Hiermee help je je baby om het boertje omhoog te laten komen.
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Als je veel melk aanmaakt kun je dit merken doordat: Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt.
Baby's met reflux geven vaak over of kokhalzen veel. Tijdens en na het eten is je kindje heel onrustig en zelfs bijna ontroostbaar. Toch wil hij kort na de voeding nog drinken om het zurige, branderige gevoel kwijt te raken. Reflux wordt veroorzaakt door je baby's maagklep die nog niet helemaal werkt.
Er zijn geen bijwerkingen bekend van Infacol.
Je baby is nu 4 weken oud en je kunt steeds meer contact met hem maken. Hij tilt zijn hoofdje al voorzichtig een beetje op, communiceert steeds meer met lichaamstaal en met een beetje geluk trakteert hij je op zijn eerste echte glimlach.
Hoewel baby's vaak veel huilen op die leeftijd is koliek is gedefinieerd als: meer dan 3 uur per dag huilen, meer dan 3 dagen in de week voor 3 opeenvolgende weken bij een gezonde baby.
Inbakeren kan helpen je baby rustig te krijgen, zodat hij een goede nachtrust heeft. Daarna kan hij er weer wat beter tegen. Middelen van de drogist. Er zijn verschillende producten bij de apotheek en drogist verkrijgbaar tegen darmkrampen, zoals sab simplex, Cinababy, Infacol en ABC Dophilus.
Zowel rond de 9 á 10 dagen, rond de 3 á 4 weken, rond de 3 maanden en rond de 6 maanden. Ook na die 6 maanden kan een regeldag nog voorkomen. Over het algemeen duren regeldagen bij een kindje zo'n 1 of 2 dagen.
Een pasgeboren baby huilt gemiddeld 1 tot 1,5 uur per dag. Baby's gaan vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 tot 8 weken steeds meer huilen. Op de leeftijd van 6 tot 8 weken huilen baby's gemiddeld 2 tot 3 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af.
Het KISS-syndroom wordt dan het KIDD-syndroom (Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie) genoemd. Dit houdt in dat het kind houterig en stijf beweegt, onhandig is, lomp overkomt, vaak hoofdpijn heeft en moeite heeft met leren en concentratie.
Los knuistje met de vingers los om de duim betekent rust (meestal bij slaap). Ontspannen knuistje met de duim naar buiten kan van alles betekenen, zowel afwachten wat er gaat komen als ook klaar zijn voor een spelletje. Geopend handje met ontspannen vingertjes geeft uw baby aan zich lekker te voelen.
Dit doe je door je baby rechtop te houden. Als je baby goed aan de borst ligt, krijgt de kleine minimaal lucht binnen. Zorg dat je kleine met een grote hap gaat drinken. Zo drinkt 'ie effectief, zonder veel lucht binnen te krijgen wat voor onrust kan zorgen.