De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor). Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen. Waarom de ene poliep wel uitgroeit tot een darmtumor en de andere niet, is niet bekend.
Deze poliepen worden ook wel adenomen of adenomateuze poliepen genoemd. 5 procent van de adenomen groeit uit tot darmkanker. Mogelijke oorzaak van darmpoliepen. Het is niet bekend hoe poliepen ontstaan en waarom sommige mensen wel en andere geen darmpoliepen krijgen.
Poliepen kunnen echter onrustige cellen bevatten en op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: dikkedarmkanker. Deze poliepen worden ook wel adenomen of adenomateuze poliepen genoemd. Vijf procent van deze adenomen groeit uit tot darmkanker.
Daarom is het advies om een darmonderzoek iedere 5 jaar te herhalen. Verschillende klachten en symptomen kunnen aanleiding geven om een darmonderzoek uit te voeren. Wanneer je één van de volgende klachten hebt is een darmonderzoek zinvol: Aanhoudend bloed in de ontlasting.
Als een poliep groter wordt dan 1 cm gaat het risico dat die later ontaardt geleidelijk toenemen. Gelukkig is het slechts een minderheid die uiteindelijk evolueert naar een groter kwaadaardig gezwel. Dit kan dan tot 4 à 6 cm groot worden zodat de darm daardoor ook vernauwd of geblokkeerd geraakt.
Soms groeit de goedaardige poliep uit tot een kwaadaardige tumor. Dan ontstaat dikkedarmkanker. Hoe groter de poliep is, hoe groter de kans dat deze kwaadaardig kan worden. De schatting is dat de ontwikkeling van een poliep tot darmkanker zo'n 10-15 jaar kan duren.
Je mag pas naar huis – onder begeleiding - als deze is uitgewerkt. Dat is meestal ongeveer één tot twee uur na de coloscopie. Maar ook daarna kun je je nog lamlendig en versuft voelen. Je mag daarom 24 uur niet deelnemen aan het verkeer.
Antwoord. 90% van de mensen met darmkanker is 55 jaar of ouder. Tussen 55 en 75 jaar is de kans het grootst dat iemand darmkanker krijgt waaraan hij of zij ook overlijdt. In deze leeftijdscategorie heeft het bevolkingsonderzoek daarom het meeste nut.
Het inbrengen van de endoscoop ervaren veel mensen als vervelend. Als u last hebt van aambeien of kloofjes rond de anus, kan dit extra pijnlijk zijn. Het opschuiven van de endoscoop door de dikke darm kan vooral bij de bochten pijnlijk zijn. Door het onderzoek kunnen ook buikkrampen ontstaan.
Desondanks delen we de poliepen in op basis van grootte, in minuscule poliepen (< 5 mm), kleine poliepen (5 tot 9 mm), middelgrote poliepen (10 tot 20 mm).
Neuspoliepen genezen niet vanzelf, maar die kan men laten zitten. Andere poliepen kan men beter uit voorzorg weghalen.
De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor). Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen.
Soms groeit een poliep echter uit tot een kwaadaardig gezwel of tumor. Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen en dit proces neemt vaak wel 10 tot 15 jaar in beslag. Het is niet bekend waarom sommige poliepen wel uitgroeien tot een darmtumor en andere niet.
Bij een poliep is er sprake van afwijkende weefselgroei vanuit de darmwand. Darmpoliepen zitten op het slijmvlies van de darm; meestal de dikke darm. In de dunne darm komen ze veel minder vaak voor. Omdat poliepen vaak geen klachten geven, hebben veel mensen poliepen zonder het te weten.
Een darmtumor groeit meestal langzaam. In het eerste stadium beperkt de tumor zich slechts tot het slijmvlies. Wanneer de tumor doorgroeit, kan deze door de verschillende lagen van de darmwand heen groeien. Hoe groter de tumor wordt, hoe groter de kans is dat kankercellen loslaten van de tumor.
Wat is bloed bij ontlasting? Bloed in de ontlasting merkt u vaak op omdat er bloed aan het toiletpapier zit of omdat u bloed in de wc ziet. De kleur van het bloed kan verschillen. U kunt helderrood of juist donker bloed zien.
Darmpoliepen zijn woekeringen van het darmslijmvlies. De poliepen variëren in grootte en vorm. Een deel van de poliepen kan langzaam uitgroeien tot darmkanker. De poliepen worden om die reden verwijderd tijdens een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie).
Alle Nederlandse mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker.
Een colonoscopie is een relatief veilig onderzoek. Gemiddeld treedt er twee keer per duizend onderzoeken een serieuze complicatie op. Zo kan er tijdens het onderzoek een scheurtje in de darmwand ontstaan. De kans hierop is groter als de darm ernstig ontstoken is, of als er erg veel uitstulpingen zijn.
Wat is een coloscopie
Op deze manier kan men ontstekingen, bloedingen, poliepen of tumoren opsporen. Tijdens het onderzoek kan er weefsel worden afgenomen (biopteren). Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
De poliep veroorzaakt vaak geen klachten. Hierdoor hebben mensen vaak niet door dat ze een poliep hebben. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot worden. In de meeste gevallen zijn poliepen goedaardig, maar ze kunnen ook uitgroeien tot een kwaadaardige tumor.
Als u voor neuspoliepen geopereerd bent kan het zijn dat de poliepen weer terugkomen. Dit komt vaak voor.
Een poliep in de dikke darm is in principe onschuldig. Soms groeit de goedaardige poliep echter uit tot een kwaadaardige tumor. Dan ontstaat dikkedarmkanker. Daarom haalt een arts poliepen in de dikke darm altijd weg.
De grootte kan variëren van een paar millimeter tot een aantal centimeters doorsnee. Darmpoliepen kunnen alleen voorkomen of met vele tientallen tegelijk. De meeste poliepen zijn goedaardig op het moment van ontdekking, maar kunnen in de toekomst kwaadaardig worden.