Met een bovenwarmte wordt enkel de bovenkant verhit, waarbij onderwarmte enkel de onderkant verhit. Dit kan erg handig zijn in het geval je specifiekere warmte wil toepassen op je ovengerecht.
Het verschil
Bij de heteluchtfunctie blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. Zo is de temperatuur overal gelijk in de oven. Met boven- onderwarmte wordt alleen de de boven- en onderwand verhit. Zo kan je heel plaatselijk de temperatuur regelen.
Bij de onderwarmte stand komt de warmte van verwarmingselement onder in de oven. Je gebruikt deze stand voor au bain-marie of om een gerecht na te bakken. Bij het bakken van een ovenschotel, quiche of taart gaart op deze manier de onderkant goed, maar verbrandt de bovenkant niet.
Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.
Bakken met boven- en onderwarmte
Dit oventeken herken je aan een vierkantje met een streep aan de onder- en bovenkant. Met deze stand komt de elektrische warmte tegelijk van boven en onder. Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand.
Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan? Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven. Ideaal voor een lasagne of ovenschotel!
Sommige ovens en combi-magnetrons beschikken over een speciale Pizza-stand. Het symbool hiervoor is de ventilator met een platte streep eronder. Dit komt omdat de Pizza stand een combinatie is van hetelucht en onderwarmte. Deze combinatie zorgt voor een knapperige bodem.
Aansluiting fornuis met enkele oven en gas kookvlak
Bij een fornuis met een enkele oven en een gas kookvlak (dus geen elektra!) aan de bovenzijde, is de aansluitwaarde onder de 3,6 kW. U kunt dit fornuis gewoon op een normaal stopcontact aansluiten.
Een heteluchtoven verwarmt via een elektrisch element, deze verwarmt de lucht die vervolgens egaal door de oven wordt gecirculeerd. Ovens zijn heel lang gebaseerd geweest op het principe van convectie-warmte.
Welke oven is het geschiktst? Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood. Tegenwoordig hebben veel ovens meerdere ovenfuncties, waardoor je niet hoeft te kiezen tussen een oven met hetelucht of boven- en onderwarmte.
Het werkt eigenlijk heel simpel: verwarm je oven voor op 180 graden en bedek een (eventueel met bakpapier beklede) bakplaat met een laag kokosrasp. Rooster in de oven en wanneer de kokos begint te kleuren, haal je de plaat eruit. De plekken waar de rasp het snelst bruin is geworden, daar is je oven het heetst.
Heteluchtovens hebben een ventilator die de warmte door de oven laat circuleren. Hierdoor is er een snellere hitteoverdracht en gaart je gebak sneller dan bij een elektrische oven. Hierdoor wordt de oventemperatuur meestal met 20C lager ingesteld dan bij een gewone elektrische oven.
Hoeveel graden broodjes afbakken? De oven voorverwarmen op 180 a 200 graden.8 tot 10 minuten afbakken totdat de korst lekker krokant is.
Een heteluchtoven is een oven waarin in een ventilator zit. Je herkent 'm meestal wel door de openingen van de achterwand in je oven.
Waar is het modelnummer van mijn oven te vinden? Op het typeplaatje van een oven staat het type- of modelnummer. Dat nummer heb je nodig om het juiste onderdeel te zoeken. Het typeplaatje zit meestal rechts aan de binnenkant van de oven (als je de deur open doet).
Jaarrekening. Het gebruik van de elektrische oven is dus meer dan dubbel zo duur als een uurtje sudderen op het gasfornuis. Stel, je zou per jaar zo'n 20 keer een suddergerecht maken, dan kost dat je in de oven dus zo'n €4,50 en op het fornuis €1,80.
Verschil oven en airfryer
Beide werken op basis van hete lucht, maar de airfryer maakt eten knapperiger dan een oven. Ook heeft de airfryer minder lang de tijd nodig om voor te verwarmen, namelijk 2 à 3 minuten. De nieuwere modellen hoeven zelfs helemaal niet voorverwarmd te worden.
Wat is een convectieoven / heteluchtoven? Een convectieoven (of heteluchtoven) is een type oven dat ventilatoren gebruikt om hete lucht te laten circuleren en voedsel sneller te bereiden dan een traditionele oven.
Apparaten welke meer dan 2,0 kW (2.000 Watt) gebruiken moeten op een afzonderlijke eigen elektragroep in de meterkast worden aangesloten. Bijna alle elektrische ovens behoren tot deze categorie.
Oven en magnetron
Maar gemiddeld kost een elektrische oven je zo'n 37,50 per jaar. Een combimagnetron kost gemiddeld 15 euro per jaar aan energie. En een magnetron scoort daar nog onder, maar is wel een sluipverbruiker: in stand-by modus verbruikt-ie jaarlijks zo'n 35 kWh energie.
Zet de heteluchtoven op de juiste temperatuur, namelijk 220°C. Bak de pizza niet te lang (of te kort) en houd het bij 10 tot 11 minuten. Leg je pizza niet op bakpapier. Deze houdt namelijk vocht tegen, waardoor het vocht in je pizzadeeg niet makkelijk kan verdampen.
Veel elektrische keukenovens halen zo'n 260 graden als hoogste temperatuur. Al komen er de laatste jaren wel steeds meer ovens met een speciale 'pizzastand'. Dan gaat de temperatuur tot 280 graden en soms zelfs 300 graden Celsius. Haalt je oven de 280 tot 300 graden, dan is je pizza in ongeveer 4 tot 5 minuten klaar.