Geen paniek. Laat de jas eerst drogen op een hangertje en schudt hem daarna stevig op. Als je iemand kent met een droger laat de jas dan (mag ook droog) even erin ronddraaien met een tennisbal erbij. Wordt hij weer mooi luchtig.
- Gebruik een tennisbal bij het wassen, dit klopt de inhoud van de jas op, waardoor de jas zijn vorm behoudt en het dons of de vulling volume blijft houden. - De meeste gewatteerde jassen of donsjassen kunnen wel in de droger, maar gebruik daarbij alleen een langdurig programma op lage temperaturen.
DE IDEALE METHODE: DE WASDROGER~Dat is de beste manier om het dons weer mooi luchtig en volumineus te krijgen. Haal de tennisballen die je gebruikt hebt om je donsjas te wassen uit de wasmachine. Stop ze samen met de jas in de droger. Nu ben je vertrokken voor een lange droogtijd, ga uit van 2 tot 3 droogcycli.
Gewatteerde jassen
Ook een gewatteerde jas kan gewassen worden in de wasmachine, maar niet heter dan 40 graden. Aangeraden wordt om de jas op dezelfde manier te wassen als een donsjas, inclusief tennisballen. Daarnaast zijn er ook speciale wasmiddelen voor gewatteerde jassen.
Gebruik een wolwasprogramma of een dons wasprogramma en zet de temperatuur op maximaal 30 graden. Centrifugeer zo kort mogelijk. Zorg dat alle ritsen dicht zijn en doe de jas in de wasmachine. Zorg dat de jas voldoende ruimte krijgt in de trommel en doe geen andere kledingstukken erbij.
Mechanische kracht wil zeggen dat hoe harder je zal schrobben, hoe sneller vlekken verdwijnen. Steek vijf tennisballen in je wastrommel om die mechanische kracht te vergroten en je was zal sneller proper zijn.
Voor het wassen wordt een neutraal, goed uitwasbaar donswasmiddel of wolwasmiddel met licht invettend effect gebruikt, zodat het dons niet broos wordt. Gebruik in geen enkel geval wasverzachter, omdat het dons hierdoor zijn elasticiteit verliest!
De meeste jassen kunnen gewoon in de wasmachine gewassen worden. Op het waslabel in de jas kun je precies zien op welk programma en hoeveel graden de jas gewassen kan worden, maar vaak is dit niet hoger dan 40 graden.
Hoe droog je een gewatteerde jas
Mag de jas in de droger? Stop dan de jas en de 3 tennisballen in de droger en kies voor een lang droogprogramma op een lage temperatuur. Mag de jas niet in de droger? Hang de jas dan op volgens de instructies op het waslabel.
Daarnaast is het belangrijk om een winterjas op een lage temperatuur te wassen om te voorkomen dat het materiaal van de jas wordt aangetast, bijvoorbeeld 30 graden. Voor een gewatteerde jas of donsjas is een wolwasprogramma het meest geschikt met als maximum temperatuur 40 graden.
Kies hiervoor het aller, allerlangzaamste programma en een lage temperatuur. Belangrijk is om tijdens dit droogprogramma ook 3 tot 5 tennisballen bij je jas in de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen er namelijk voor dat het dons losgeklopt wordt en de veertjes niet aan elkaar gaan kleven.
Een absolute don't is je donsjas naar de stomerij brengen. De meeste stomerijen reinigen hun kleding namelijk chemisch en als er íets slecht is voor dons… Chemisch reinigen zorgt ervoor dat de veertjes vervormen en hun volume verliezen.
Tape in het gaatje plakken
Druk vooral de naad in het midden goed vast. Wrijf vanaf het midden van het gaatje, van binnen naar buiten, de kreukels en luchtbellen weg en druk hierna het nylon nog eens extra stevig aan. Knip tot slot de losse vezeltjes bij de naad van de reparatie met een nagelschaartje voorzichtig weg.
Alle producten van The North Face® hebben aan de binnenzijde een label met reinigingsinstructies. Bij de meeste producten is het label in de naad van de kraag genaaid. Als het volgens de onderhoudsvoorschriften kan, kun je je jas met synthetische vulling in de machine wassen.
Gebruik een mild waspoeder en geen vloeibaar wasmiddel en kies voor een koude cyclus voor fijne was. Om er zeker van te zijn dat al het wasmiddel is opgelost, raden we aan om de jas twee keer door een spoelprogramma te halen voordat je het uit de machine haalt.
Een optie is om je jas naar de stomerij te brengen, waar je hierbij moet opletten is dat een stomerij vaak chemisch reinigt. Dit is voor een donzen winterjas erg schadelijk! Door het chemisch reinigen wordt het dons erg zwaar en zal volledig zijn eigenschappen verliezen.
Ten slotte de droger in: stop de jas na het wassen met de tennisballen in de droger. De droger moet ongeveer een uur lang op 30 tot 60 graden draaien, mits de jas daar volgens het wasvoorschrift geschikt voor is.
Moet de jas met de hand gewassen worden? Laat dan een bad of een wasbak vollopen met lauwwarm water. Dompel de jas onder met een heel klein scheutje wasmiddel en laat hem voorzichtig met de hand door het water bewegen. Vervolgens kun je hem nog een kwartier laten weken.
Om de jas weer optimaal waterdicht te maken, moet je deze na het wassen opnieuw impregneren. Je hoeft de jas daarvoor niet eerst te drogen; klop hem even losjes uit en stop hem opnieuw in de wasmachine. Stop ook bij het impregneren niet meer dan maximaal twee kledingstukken in de wasmachine.
Gemiddeld doen ze zo'n drie jaar met een winterjas. Dat komt mede doordat het hier om een seizoensjas gaat, maar ook omdat de bestedingsruimte voor een winterjas in de provincie lager ligt”, stelt Lisanne Ploeger, eigenaar van de website Jas.nl.
Dons in de wasmachine:
Kies in elk geval altijd voor een volwasprogramma en was niet warmer dan op 40 graden. Gebruik niet een normaal wasmiddel maar een speciaal donswasmiddel en het is zeer belangrijk dat de jas niet lang gecentrifugeerd wordt.
Een dekbed met schapenwol als vulling ventileert en absorbeert beter dan dons, waardoor het je warm houdt in de winter en juist lekker koel in de zomer. Daarnaast zijn wollen dekbedden zelfreinigend en hypoallergeen. Ook zijn Texelse wollen dekbedden duurzaam en diervriendelijk, dus beter voor het klimaat.
Het is beter om een speciaal wolwasmiddel zonder bleekmiddel te gebruiken. Bijvoorbeeld het speciale wasmiddel van PETER HAHN, dat zacht is voor de vezels en de glans van uw kleuren aanzienlijk langer behoudt.