Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Veel vrouwen merken op dat ze tijdens de menstruatie moeilijker kunnen afvallen of zelfs bijkomen. Er is wel degelijk een link tussen de maandstonden en het gewicht. Dit heeft grotendeels te maken met de hormonenspiegel waar we daarnet over spraken.
Het is volkomen normaal om tijdens je menstruatie tussen de 0,5 en 2,5 kilo meer te wegen. Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen.
Het blijkt dat we gemiddeld 100 a 300 meer calorieën nodig hebben tijdens onze luteale fase (de week voordat we ongesteld moeten worden). Dit komt omdat ons Basaal Metabolisme (BMR – het aantal dagelijkse calorieën die we nodig hebben om in leven te blijven) gedurende deze tijd met 10-20% toeneemt.
Dit gebeurt meestal vlak voordat je menstruatie begint en kan een paar dagen duren. Ongeveer 70% van ons ervaart een opgeblazen gevoel. Als je tijdens je cyclus wat opgeblazen voelt, weet dan dat dit slechts een onderdeel is van de natuurlijke cyclus van de baarmoeder.
Gedurende de hele cyclus fluctueren je hormonen, waarbij oestrogeen de eetlust vermindert en progesteron de eetlust doet toenemen. Progesteron neemt na de ovulatie tot aan de menstruatie geleidelijk toe en dit zou zorgen voor hunkering naar eten en meer honger.
Eén van de redenen van vermoeidheid tijdens je menstruatie is een schommeling van de hormonen. Ongeveer twee weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Vrouwen die hier gevoelig voor zijn krijgen hierdoor pijnlijke borsten, hoofdpijn, ze zijn moe, geïrriteerd en neerslachtig.
Ga wel voor gezonde vetten en eiwitten. Ook kan het helpen om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan magnesium en ijzer. Veel vrouwen hebben aan die twee mineralen een tekort tijdens hun menstruatie. Voeding dat rijk is aan ijzer: rood vlees, schaaldieren en spinazie.
Aan te raden voeding
Geef de voorkeur aan voeding die rijk is aan magnesium, kalium en vitamine E; Drink veel water. Daardoor heb je minder last van vochtophoping en verdwijnt het opgeblazen gevoel; Eet vooral voedingsmiddelen met trage suikers.
Een Amerikaanse onderzoekster voerde een literatuurstudie uit, en kwam tot het besluit dat vette vis, eieren en groenten zouden helpen tegen menstruatiepijn (2): Deze voedingsmiddelen bevatten omega 3-vetzuren, die ontstekingen door hormonen in het lichaam zouden kunnen afremmen.
Om één kilogram lichaamsvet te verliezen, moet je 7.500 calorieën verbranden. In theorie zou een gemiddelde man dus wekelijks maximaal 2,33 kg kunnen afvallen en een gemiddelde vrouw 1,87 kg. Voorwaarde is wel dat ze dan niets binnenkrijgen en niet meer bewegen dan gemiddeld.
We raden aan om ongeveer 0,5 kilo per week af te vallen. Misschien wil je sneller afvallen, maar een gezond voedingspatroon leer je het beste aan in kleine stappen. De kans dat je dit op de lange termijn volhoudt en een gezond voedingspatroon bijhoudt is groter.
Je moet in totaal minimaal 5500 calorieën binnenkrijgen in één dag om een halve kilo aan te komen. Om 2 kilo in één dag aan te komen moet je 16000 kilocalorieën eten. Dit is vrijwel onmogelijk. Je moet dan zo extreem veel eten, dat je zelfs na hele flinke eetbuien niet aan deze hoeveelheden komt.
Laat het vooral bepalen door hoe je je voelt. Dat is altijd het belangrijkste, welke tijd van de maand het ook is. Aan het begin van je cyclus, wanneer je vrouwelijke hormonen het laagste zijn, voel je je waarschijnlijk heel sterk. Bouw dan de intensiteit op en of pak een wat zwaarder gewicht.
7. Je hebt een hoog lichaamsgewicht. Niet alleen een laag lichaamsgewicht kan ervoor zorgen dat je menstruatie stopt. Zwaarlijvige vrouwen blijken twee keer zoveel kans te hebben op een onregelmatige cyclus in vergelijking met vrouwen met een gezond gewicht.
Stopweek of menstruatie verkorten
Je kunt naast je stopweek overslaan ook je stopweek en hiermee je menstruatie verkorten. Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken.
Twee ingrediënten die je het beste kunt vermijden om menstruatiepijn te voorkomen: suiker en cafeïne. Allebei kunnen ze menstruatieklachten verergeren. Natuurlijk kan een kopje koffie geen kwaad, maar neem het zo min mogelijk. En laten die juist net belangrijk zijn voor de balans van je hormoonspiegels.
Tijdens de islamitische vastenperiode zijn menstruerende vrouwen vrijgesteld van het vasten. De redenering daar achter? Menstruatie maakt de rituele wassing ongeldig en daardoor ook de mogelijkheid om het ritueel gebed te verrichten onmogelijk.
Alcohol verhoogt je oestrogeen- en testosterongehaltes waardoor je systeem in de war raakt. Je menstruatie kan daardoor onregelmatig worden. Een ander groot nadeel van alcohol drinken als je ongesteld bent is dat het menstruatiepijn kan verergeren.
1 – Pure Chocolade
Pure chocolade verzadigt niet alleen je snoeplust tijdens je menstruatie, maar het bevat hoge hoeveelheden kalium wat je spieren helpt te functioneren, ideaal voor als die krampen komen!
Magnesium. Wanneer je ongesteld bent kun je last hebben van menstruatiepijn. Deze pijn kun je verminderen door meer magnesium binnen te krijgen en laat dat nou net in onder andere chocolade zitten. Magnesium zorgt daarnaast voor een goede energiestofwisseling en de juiste hormoonbalans.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Als je menstrueert, is je weerstand een stuk lager. Je verliest namelijk een hoop bloed wat je normaal gesproken binnenhoudt. Dit kan leiden tot een tekort aan ijzer. Hierdoor voel je je moe en lusteloos en lig je liever de hele dag op bed dan dat je actief in de weer bent.
Oorzaak van hoofdpijn tijdens de menstruatie
De hoofdpijn die je ervaart tijdens je menstruatie wordt meestal veroorzaakt door een plotselinge daling van de hoeveelheid oestrogeen vlak voor je menstruatie.
In de week vóór je menstruatie kunnen veranderingen in je hormonen ervoor zorgen dat je meer honger krijgt. Je progesteronspiegel wordt hoger en de oestrogeenspiegel lager. Oestrogeen kan je eetlust onderdrukken, terwijl progesteron voor een toename van je eetlust zorgt.