De mammoetboom is een altijdgroene naaldboom, gekenmerkt door een roodbruine stam met zachte, dikke bast (tot 50 à 60 cm bij oudere exemplaren). De boom heeft een grote, nogal smalle kegelvormige kruin. De toptakken zijn opgericht, terwijl de takken onderaan neerhangend zijn met opgerichte toppen.
Mammoetboom – Sequoiadendron giganteum
Zijn oorsprong ligt in Californië, in een dunne strook van zo'n 300 km op de westelijke hellingen van het Sierra Nevadagebergte. Daar groeit de boom tot op 1400 tot 2440 meter hoogte. Veel regen of langdurige sneeuw(val) kan hij goed verdragen.
Een Sequoia sempervirens kan als volwassen exemplaar een uiteindelijke hoogte bereiken van 40 - 50 (120) m, snelgroeiend.
De Sequoiadendron giganteum is alleen al uniek in zijn zorgbehoefte naar water. Meer dan andere voorkomende bonsai boomsoorten. De mammoetboom eist voortdurend een vochtige bodem. Af en toe drijfnat is goed, maar af en toe droog is slecht voor de sequoia's.
Door de kou en de lagere luchtvochtigheid in Europa zullen deze hoogtes waarschijnlijk hier niet bereikt worden, maar de bomen worden alsnog erg hoog. Het hoogste exemplaar in Nederland groeit in Arboretum Trompenburg in Rotterdam en werd in 2006 op 27,5 meter gemeten.
Met een hoogte van 83,8 meter, een diameter van 11,1 meter, een geschat stamvolume van 1487 kubieke meter en een vermoedelijke ouderdom van 2300 tot 2700 jaar behoort General Sherman tot de grootste en oudste levende wezens. Gemeten naar volume is het de grootste boom ter wereld.
"Niet aangepast aan de intensiteit van de branden van de laatste jaren" Merkwaardig: sequoia's zijn de meest brandbestendige bomen ter wereld.
Kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) – 115,9 meter
Het hoogste exemplaar, en dus 's werelds allerhoogste boom, staat in Californië. Hij werd ontdekt in 2006 en kreeg meteen maar de naam 'Hyperion' – naar één van de Griekse titanen, en letterlijk vertaald 'de hoogste'.
De hoogste boom van Nederland is ruim 50.5 meter hoog. Het is een Douglas (Pseudotsuga menziesii) die staat op het Loo bij Apeldoorn.
1. General Sherman. Op dit moment is de General Sherman Tree de grootste boom ter wereld en staat in het Giant Forest, een bos in Sequoia National Park. De General Sherman heeft een volume van 1486,9 m³.
Giant Forest
Het Sequoia National Park heeft zijn naam te danken aan de reusachtige mammoetbomen die hier groeien. Deze Sequoia's zijn veelal duizenden jaren oud en kunnen bijna 100 meter hoog worden. Het Giant Forest is een van de plekken in het park waar je tussen deze giganten kan wandelen.
De oudste boom ter wereld staat in Zweden, om exact te zijn in het Fulufjället National Park. De boom in kwestie is een spar. Op het eerste gezicht ziet de boom er weinig indrukwekkend uit, maar onderzoekers zijn erachter gekomen dat de wortels van de boom minstens 9.500 jaar oud zijn!
Deze bomen bereiken hun aanzienlijke afmetingen niet alleen door hun snelle groei van zo'n 1 meter per jaar, maar ook dankzij hun zachte vezelige bast die de bomen ongevoelig maakt voor bosbranden. Bovendien waaien ze maar zelden om.
Ze groeien meestal niet dieper dan 2 meter maar kunnen zich tot 45 meter uitstrekken en daarmee een geen goede verankering bieden aan deze giga boom. De belangrijkste doodsoorzaak van een volwassen giant sequoia is dan ook omvallen. Een giant sequoia die omvalt kan nog eeuwen blijven liggen.
Waar: Californië Beste reistijd: Van april t/m oktober. Aantal dagen: Eén tot twee.
Sequoiabomen zijn niet alleen enorm, maar ze behoren ook tot de oudste bomen ter wereld. Er zijn bomen van wel meer dan 2000 jaar oud die hoger zijn dan 80 meter.
In het Staatsbos tussen Ees en Exloo staan een paar bijzondere bomen, nl. de Sequoia Giganteum, hier ook wel Mammoetboom genoemd.
De groeisnelheid van deze soort komt ook overeen met die van de mammoetboom: gemiddeld 80 cm tot 1 m hoogtegroei per jaar, waarbij de boom na 10 jaar ongeveer 12 m hoog is.
In bijna alle parken van enige omvang staat er wel ergens een mooie Metasequoia glyptostroboides. De oudste watercipressen kunnen wegens de reden die hoger vermeld wordt, niet vóór 1948 geplant zijn en zijn dus maximaal 75 jaar oud.
De oudste boom is volgens hen metingen de Marialinde in Oisterwijk. Deze staat op het plein De Lind achter het gemeentehuis en telt 632 jaren.
Vergaap je aan de hoogste boom van Europa, de Karri Knight, in Valle de Canas, Portugal. Op de website van Monumentaltrees.com staat hij geregistreerd onder nummer 8314: de Karri Knight, zoals hij gedoopt is, een eucalyptus in het Portugese dorp Valle de Canas (nabij studentenstad Coimbra).
In Utah, U.S.A., er is een wortelstelsel genaamd Pando die minstens 80.000 jaar oud is en volgens sommige onderzoekers zelfs 1 miljoen jaar oud kan zijn. Dit wortelstelsel bestaat uit ontelbare bomen die individueel maar een paar honderd jaar oud zijn, maar wel allemaal genetisch identiek zijn.