We adviseren je een uur voor de echo niet meer te gaan plassen. Bij deze zwangerschapsduur gebeurt het regelmatig dat we de baarmoeder uitwendig nog niet in beeld kunnen krijgen.
Zorg dat u voor dit onderzoek een volle blaas heeft. U mag 2 uur voorafgaande aan het tijdstip van het onderzoek niet plassen.
Een volle blaas zorgt ervoor dat de organen van de onderbuik beter in beeld te brengen is. Dit bereikt u door: 2 uur voor het onderzoek te plassen. na het plassen drinkt u binnen 30 minuten 5 glazen water (1 liter)
Voor een echo via de buik is het handig als je blaas iets gevuld is. De volle blaas tilt de baarmoeder wat omhoog, waardoor het kindje beter te zien is. Bij de vaginale echo zit een volle blaas in de weg. We vragen je daarom vooraf even te gaan plassen.
Bij het maken van de echo lig je op je rug met een blote buik. Zorg dat je kleding aandoet die comfortabel is en zorgt dat de echoscopist goed bij je hele buik kan. Vervolgens krijg je wat gel op je buik. De echoscopist beweegt dan de echokop over jouw buik en kan zo jouw kindje bekijken.
Voor het onderzoek
De regels verschillen per ziekenhuis, maar meestal houdt dit in dat je na 12 uur 's nachts niet meer mag eten en drinken. Voor een echografie van de organen van de onderbuik, zoals de endeldarm, moet de blaas zo vol mogelijk zijn op het tijdstip dat het onderzoek begint.
Inwendige of uitwendige vroege echo? Wanneer de eerste echo vroeg in de zwangerschap plaatsvindt is de kans groot dat deze echo inwendig, vaginaal, wordt uitgevoerd. De foetus is dan beter te zien. Wanneer je een uitwendige echo laat maken is het handig om met een volle blaas te komen.
Als richtlijn kunt u een uur voor aanvang van het onderzoek 0,75 tot 1 liter helder vocht drinken (water, thee of limonade). Drink dit binnen 30 minuten op en ga dan niet meer naar het toilet tot na het onderzoek. Drink geen koolzuurhoudende dranken, koffie of melk.
U mag 3 uur voor het onderzoek niet eten en drinken. Verder is het handig wanneer u een uur van tevoren niet meer plast, zodat de blaas enigszins gevuld is.
Met een echografie kunnen de nieren, de urineleiders en de blaas zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm. Een eventuele dilatatie, verwijding van het afvloedsysteem van de nieren is nu te zien. Ook geeft een echografie een afbeelding van de blaas en de prostaat.
Houd 48 uur bij wanneer je naar de wc gaat en hoeveel je per keer plast (door het op te vangen in een maatbeker). Op basis van deze gegevens kun je zien bij welk volume plas in de blaas, je aandrang ontstaat om te gaan. In een blaas kan gemiddeld 400 ml.
Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Wat is het? Als het niet lukt om de blaas goed leeg te plassen, blijft er urine in de blaas achter. Dit heet blaasretentie. Doordat je blaas niet goed doorspoelt, kan er een blaasontsteking ontstaan, die zelfs tot een ontsteking van de nierbekkens kan leiden.
Het kan geen kwaad dat u uw plas niet goed kunt ophouden. Het kan wel heel vervelend zijn. Misschien schaamt u zich ervoor of bent u bang dat anderen het ruiken. U spreekt misschien minder vaak af met andere mensen.
Na het onderzoek
De radioloog beoordeelt de beelden van de echografie. U krijgt de uitslag van uw arts. Meestal is dit na 2 werkdagen.
Uw blaas heeft twee functies: opslaan en afvoeren van urine. Bij volwassenen varieert de blaasinhoud van 350 tot 500 milliliter. Als deze hoeveelheid urine in de blaas zit, krijgt u meestal het gevoel dat u moet plassen. U reageert op deze aandrang door de blaas te legen.
Blijft er minder dan 250 ml urine achter in de blaas, dan heeft u geen katheter meer nodig. Blijft er meer dan 250 ml urine in de blaas achter of u kunt niet spontaan plassen dan zal er overleg plaatsvinden met de gynaecoloog.
Strek de romp goed op, waardoor de onderrug hol wordt en het bekken naar voren kantelt. De blaas kan zo goed leeglopen. Ontspan uw bekkenbodem en neem de tijd. Laat de plas zelf op gang komen en pers niet.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u deze 2 dingen merkt: U moet heel nodig plassen maar het lukt niet. Of u heeft pijn onder in uw buik en u heeft al een tijd niet geplast.
Tijdens verschillende andere echo's is het wel mogelijk om het geslacht te ontdekken. Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.
Graag willen we dat je je verzekeringsbewijs en je identiteitsbewijs meeneemt, wij zijn namelijk verplicht om je identiteit vast te stellen. Wat gaan we doen? Tijdens deze controle maken we een echo, deze is bedoeld om te kijken of de zwangerschap intact is, dus of er een hartje klopt.
Vaak lukt het deze echo via je buik te maken. Een wat vollere blaas helpt hier vaak juist wat bij. Ons advies is om vanaf een uur voor de echo niet meer naar het toilet te gaan en 1-2 glazen water te drinken. Bij de termijnecho bepalen we de precieze uitgerekende datum.
In overleg met uw arts heeft u een verwijzing voor een echografisch onderzoek van de bovenbuik. Tijdens dit onderzoek kunnen we verschillende organen afbeelden, bijvoorbeeld de lever, milt, alvleesklier en de nieren. Welke organen we bij u bekijken, hangt af van de vraag van de arts.