Knip na de winter (in maart of april) uitgebloeide bloemen weg tot net boven de al gegroeide bladknoppen. Als je snoeit na de winter heb je in de winter toch nog een volle plant met geelbruine tot donkerbruine bloemen die er ook mooi uitzien als het ijzelt of sneeuwt.
Uitgebloeide bloemen hoeft u niet weg te halen. Onder de uitgebloeide bloemen zitten de bloemen, snoei dus niet te veel weg want dan heeft u geen bloemen in het volgende seizoen. Als u de uitgebloeide bloemen lelijk vindt, dan kunt u ze het beste in het vroege voorjaar weghalen.
Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen.
Een hortensia snoeien doe je bij voorkeur eind maart of in april. De kans op vorstschade aan je hortensia is dan nog maar klein. En door een goede snoeibeurt geef je hortensia's de ruimte om weer volop nieuwe takken boordevol uitbundige bloemen aan te maken.
Een vaste plant kun je gemakkelijk terugsnoeien met een snoeischaar of heggenschaar. Hierbij knip je de verdorde bladeren en stengels zo'n 5 cm boven de grond terug. Uitgebloeide bloemen kunnen het beste direct worden weggesnoeid. Verwijder hierbij de gehele bloemstengel om nieuwe bloei te stimuleren.
Wanneer je bloemenweide uitgebloeid is, dan kun je dit het beste in het najaar volledig afmaaien om de ondergrond vervolgens weer te egaliseren. Je kan nu weer opnieuw een bloemenweide zaaien. Als je bloemenweide half uitgebloeid is, dan kun je ervoor kiezen om de uitgebloeide planten een tijdje te laten staan.
Een plekje in de volle zon vindt je bos namelijk niet zo prettig. Ook is het een goed idee om een tochtige hoek of een plek naast de radiator te vermijden. Veel mensen zetten een bos bloemen op hun kookeiland of eettafel. Een prachtig gezicht, maar houd de bloemen wel uit de buurt van de fruitschaal.
Als u hem terug snoeit tot zo'n 20 á 30 cm boven de grond, kan hij in datzelfde jaar toch alweer uitgroeien tot zo'n 120 cm hoogte. Als u hem wat hoger laat, op zo'n 60 cm, krijgt u minder grote bloempluimen. Zou u helemaal niet snoeien, dan wordt deze struik al snel 250 cm hoog.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond goed extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon komen. Ondanks dat de hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Een hortensia snoeien kan op verschillende momenten in het jaar gebeuren. Je kunt een hortensia snoeien in de winter, hortensia snoeien in de herfst, in de zomer of in het voorjaar; het kan allemaal!
Waar kan een hortensia niet tegen? Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Alle hagen en in vorm gesnoeide heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterkste groei is dan geweest en meestal kan dan volstaan worden met één snoeibeurt per jaar. Voor degenen die het geen probleem vinden om vaker te snoeien, mag er naar voorkeur vanaf mei tot september gesnoeid worden.
Hortensia verzorging. De Hortensia verlangt ernaar om veel water te krijgen. Geef twee keer per week een normale hoeveelheid water en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Voorkom hierbij wel dat de grond van de plant in een laagje water komt te staan want dit kan wortelrot veroorzaken.
De Magical hortensia houdt niet van droogte, zorg dus dat de grond vochtig blijft. Met een regelmatig dompelblad (1 keer per week) verwen je hem extra. Geef niet te veel water, water dat in de overpot of schotel blijft staan laat de wortels afsterven. De bloemen en bladeren van je hortensia gaan dan slap hangen.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang. Hortensia's bloeien gewoonlijk tijdens de zomer, maar sommige soorten ontluiken al vroeger in het seizoen en andere later (wie geluk heeft, geniet zelfs tot in de herfst van de bloemenpracht).
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Bloeitijd hortensia
Er zijn wel honderden verschillende hortensia soorten. Over het algemeen bloeien hortensia's in het voorjaar en zomer. Enkele soorten bloeien slechts enkele weken, terwijl de Hydrangea 'Forever & Ever' het wel enkele maanden (april t/m november) bloeit. Een hortensia bloeit ieder jaar.
Water geven tijdens het voorjaar/zomer
In de zomer kunt u uw tuinhortensia dagelijks aangieten en bij hitte tweemaal daags. Hortensia's verdampen niet alleen veel, maar wortelen ook erg oppervlakkig, waardoor water erg belangrijk is als voedingsstof.
Het is belangrijk om te weten welke symptomen een plant vertoont en welke verzorging de hortensia dan nodig heeft. Bruine randen op de bladeren of bloemen is een teken van teveel zonlicht op de plant, het is belangrijk dat de plant verder uit het raam of uit de zon geplaatst wordt.
Bloeitijd Hortensia Magic
Deze Hortensia doet zijn naam eer aan; de plant verandert namelijk ieder seizoen van kleur. Zodoende heeft u een Hortensia die bijna het hele jaar bloeit.
Om een te groot geworden struik kleiner te maken, kunt u het beste het ene jaar een deel van de oude takken wegknippen en het volgende jaar het andere deel. Zo houdt u een frisse struik, en belangrijker nog: u zorgt er zo voor dat de struik ieder jaar blijft bloeien.
Zo red je je bloemen : Haal de dode blaadjes en bloemen van de steel, zodat er meer energie naar de levende bloemen gaat. Snijd de steel schuin af (pas op dat je echt maar 1 cm afsnijdt) en steek 'm in een vaas met een laag schoon water. Wedden dat je hangende bloemen binnen een paar uur weer helemaal wakker zijn?
Snijd de stengels schuin af met een mes of snoeischaar (ongeveer 2 centimeter). Deze stap is erg belangrijk. Het schuin afsnijden zorgt voor een groter oppervlak waardoor de roos beter water en voedingsstoffen kan opzuigen.
Leg een stukje plastic folie met daarop een vochtig keukenrol papiertje onder de uiteinden van de bloemen. Vouw het pakketje met folie en keukenpapier dicht, zodat de bloemen niet uitdrogen. Vouw aan beide kanten (links en rechts) de randje een stukje om. Vouw het linker deel van het papier óver de bloemen heen.