Hoeveel gram suiker zit er in bier? Of anders gesteld: hoeveel klontjes suiker zit er in bier? Dat wisselt per merk. In de meeste gewone flesjes bier zit 0 tot 1,5 gram suiker, minder dan een half suikerklontje van 4 gram.
Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur.
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
Van cola krijg je een bierbuik en van bier niet. Cola en bier bevatten allebei ongeveer evenveel calorieën, ruim 400. De calorieën van Cola worden geleverd door suiker, in het bijzonder HCFS, oftewel fructose uit maisstroop. Fructose haalt een metabole truc uit met onze lever.
Jupiler 0,0% alcohol pakt op zijn verpakking uit met de claim 0% suiker. Als je naar de voedingswaarden kijkt, klopt het dat dit alcoholvrije bier geen suikers bevat, maar wel een hoog gehalte aan koolhydraten. Laat je dus niet vangen.
Drink je meer dan één glas alcohol per dag, dan zorgt dit voor een verhoogd risico op onder andere een beroerte, verschillende soorten kanker en leveraandoeningen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat chronisch overmatig gebruik van bier (bij mannen) en van sterke drank (bij vrouwen) kan leiden tot diabetes type 2.
“Maar”, vervolgt Gert De Rouck, “een aantal wilde gisten die voorkomen in bijvoorbeeld een Orval of een oude geuze kunnen wel bepaalde dextrines afbreken. Omdat het restsuikergehalte in die bieren uiterst minimaal is, zijn zij beter geschikt voor diabetici, maar overleg met een arts is steeds aangewezen”.
Overmatig alcohol drinken is zo'n 41% schadelijker voor je gezondheid, dan te veel suiker eten. We denken niet dat we hoeven uit te leggen wat de gezondheidsrisico's van hevig drinken zijn. Wat wordt verstaan onder overmatig alcohol drinken?
Om terug te komen op de vraag is bier gezonder dan cola? Ja, de gezondste optie is het alcoholvrije biertje. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er een placebo-effect optreedt bij het drinken van alcoholvrij bier, waardoor er toch het gevoel van lichtelijk aangeschoten ontstaat.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel. Blijf uw medicijnen nemen.
Een glaasje alcohol op zijn tijd kan ook met diabetes, maar met mate. Het officiële advies is voor mannen en vrouwen hetzelfde: geen alcohol drinken of maximaal 1 glas per dag. In alcoholische dranken kunnen koolhydraten zitten die de bloedsuiker verhogen. In bier meer dan in wijn of gedestilleerde dranken.
Alcohol en diabetes gaan niet goed samen: het gebruik van alcohol verstoort de bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat de lever tijdens het afbreken van alcohol geen of onvoldoende glucose kan vormen, maar ook omdat alcoholische dranken veel koolhydraten (en dus suiker) leveren [1].
En nu blijkt het ook nog eens gezond. De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
In de meeste gewone flesjes bier zit 0 tot 1,5 gram suiker, minder dan een half suikerklontje van 4 gram. Hoeveel gram suiker zit er in bier met een smaakje, zoals Radler? Dat is een stuk meer, namelijk tussen de 5 en 30 gram.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Langdurig alcoholgebruik kan leververvetting veroorzaken. De vetstofwisseling in de lever raakt verstoord, waardoor vet zich ophoopt in de levercellen (vetstapeling). Leververvetting is omkeerbaar. Na het stoppen met drinken van alcohol herstelt de lever en verdwijnt de leververvetting.
Leververvetting verloopt veelal zonder symptomen en is omkeerbaar als de oorzaak wordt weggenomen. Dit betekent dat zodra iemand stopt met het drinken van alcohol, de lever zich weer (gedeeltelijk) kan herstellen [1,3].
Conclusie. Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat frisdrank, net zoals alcohol, de kans op leververvetting vergroot. Of daarmee is aangetoond dat frisdrank even slecht is voor je lever als alcohol, kan niet opgemaakt worden uit deze studie.
Hou altijd koolhydraten bij de hand om een hypoglycemie op te vangen. Kies niet voor zoete alcoholische dranken, maar voor dranken met laag koolhydraatgehalte zoals bvb. droge champagne, droge schuimwijnen, droge witte of rode wijn, een pintje bier • Jenever, whisky, rum, cognac enz…. hebben een hoog alcoholgehalte.
Opvallend: ook diabetespatiënten (type 2) zijn hierbij gebaat. “Wie wat rode wijn drinkt, zal zijn bloedsuikerspiegel tot 30 procent minder de hoogte injagen. Die suikerpiek is de indirecte oorzaak van zowel diabetes als dementie, artritis en hartziekten.