Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
In de Google Home-app of de Google Wifi-app kun je zien hoeveel persoonlijke apparaten zijn verbonden met je wifi-netwerk.
Wat is de impact op uw veiligheid? Gedeelde WiFi is niet zonder gevolgen voor de beveiliging van uw computergegevens: een buurman die verbinding maakt met jouw wifi heeft toegang tot alle bestanden die op het lokale netwerk worden gedeeld.
Wifi-modems of -versterkers en routers van jezelf of de wifi-netwerken van je buren, kunnen ook zorgen voor verstoring. Gelukkig zijn deze apparaten steeds slimmer en gebruiken ze de beste instellingen voor jouw situatie. Laat ze dus op automatische kanaalselectie staan.
In het kort: Jouw Internetaanbieder zou je internetverkeer live kunnen zien op hun netwerk. Maar mag dit niet opslaan. Jouw provider kan dit dus achteraf inzien. De internetprovider geeft je een uniek IP-adres en koppelt dit aan hun database.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Muren die bestaan uit beton, baksteen of steen laten wifisignalen minder goed door dan een muur uit gips. Dit is de reden waarom een wifisignaal soms wel door een plafond geraakt, maar niet in een aanpalende kamer op de verdieping waar je router staat.
Waarom moet ik de wifi op mijn smartphone altijd aan laten? Als je de wifi ingeschakeld laat, kan je telefoon zijn positie bepalen op basis van de wifi-netwerken die het in je omgeving detecteert. Het is dus noodzakelijk dat je de wifi aan laat, zelfs als je op dat moment niet met een wifi-netwerk verbonden bent.
Sommige wifi-netwerken zijn nep
Zo kunnen hackers zelf een openbaar wifi-netwerk aanmaken waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Vaak heeft zo'n netwerk dan een bekende naam van providers, zoals 'Vodafone', 'Tele2 free wifi' en 'T-Mobile'.
Het wifi wachtwoord is het wachtwoord dat uw draadloze netwerk beveiligd. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen zonder uw toestemming gebruik kan maken van uw draadloze netwerk. Alleen mensen die het wachtwoord van uw netwerk weten kunnen toegang verkrijgen.
Verbind meer apparaten met je router
Kies voor een router met een krachtige processor om meer apparaten te verbinden. Op middenklasse routers sluit je meer dan 10 apparaten aan. Topklasse routers hebben een krachtige processor, waardoor je meer dan 20 apparaten tegelijk verbindt met wifi.
Elke WiFi router straalt de hele tijd straling uit. Als u hem 's nachts uitschakelt, schakelt u die energie uit. Als gevolg daarvan zal uw internetsnelheid verbeteren en zal er minder interferentie zijn met andere apparaten in uw huis of kantoor. Daarnaast geeft u hackers minder de kans om op uw netwerk in te breken.
Behalve voor energiebesparing kun je ook andere redenen verzinnen voor je wifi uitzetten tijdens je slaapperiode, zoals willen beperken van de EM-straling of de kwetsbaarheid van het netwerk. Op de meeste routers, zoals deze KPN Xperia-box, kun je wifi uitzetten en inschakelen volgens een schema.
De meeste draadloze routers kan je ook van op afstand (via het internet dus) beheren. Die optie zal in de meeste gevallen standaard uitgeschakeld zijn, maar als dat niet het geval is en je de standaard logingegevens van je router niet hebt gewijzigd, kan eender wie aan je netwerk.
Hoe werkt een jammer? Een jammer zendt een 'breedbandig' signaal uit dat radioverkeer plaatselijk onmogelijk maakt. Dit signaal zorgt ervoor dat GPS-signalen of de ontvangst van de mobiele telefoon niet meer werkt. Hierdoor beperken jammers de betrouwbaarheid, veiligheid en beschikbaarheid van draadloze toepassingen.
Het is voor wifi-signaal lastig om door beton of gips te komen, omdat het ontzettend isolerend materiaal is. Het kiest er daarom voor om via hout, bijvoorbeeld deuren, naar buiten of terug naar binnen te gaan.
Is Wifi-straling gevaarlijk? Recente onderzoeken tonen aan dat langdurige blootstelling aan Wifi-straling negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Dit zijn kenmerken zoals hoofdpijn, vermoeidheid, steken op de borst en duizeligheid.
Je router slaat niks op (behalve instellingen die je er ZELF in zet) dus dat kan ook niet. - Als je "Geschiedenis" klikt, en dan "Alle geschiedenis tonen" - En je selecteerd alles daar en verwijdert het, vind je er ook NIKS meer van terug.
Google weet waar je naar zoekt
Maar wist je ook dat alles wat je opzoekt met diezelfde zoekmachine wordt opgeslagen? Dat doet het bedrijf op alle apparaten die je gebruikt. Die zijn ook per apparaat terug te vinden, of gekoppeld aan je Google-account.
Als je inlogt op http://192.168.178.1 dan krijg je op eerste scherm verbonden apparaten te zien, maar je kan ook naar tabblad Verbonden apparaten gaan en daar staat een overzicht over welke apparaten er zijn in je modem, zowel wifi als bekabeld.
De Privacywet bepaalt heel duidelijk dat de gegevens op iemands mobiele telefoon enkel geraadpleegd mogen worden als die persoon eerst zijn toestemming geeft. Zelfs al gaat het om een van je kinderen. Als ouder heb je natuurlijk wel ouderlijk gezag over je minderjarige kinderen, tot ze meerderjarig zijn.
Ook internetproviders kunnen vaak zien wat je doet online. Het is natuurlijk zaak om jezelf hier zo goed mogelijk tegen te beschermen. Een uitstekende manier om dit te doen is met een VPN. Een VPN verbergt namelijk je IP-adres en versleutelt je internetverkeer.
Ja. Alle VPN-diensten respecteren een rechterlijk bevel tot verstrekking van gebruikersgegevens. VPN-diensten verbergen namelijk het IP-adres van gebruikers door hun eigen IP-adres ervoor in de plaats te stellen. Maar ze kunnen alleen gevolg geven aan zo'n rechterlijk bevel als die gegevens (nog) opgeslagen zijn.