In het algemeen moet de kachelpijp zo dicht mogelijk bij de nok worden geïnstalleerd om te voorkomen dat rookgassen terug het gebouw inkomen door de blazende wind. In het algemeen geldt dat bij een dakhelling van 23° of minder de trekkap minimaal 50cm boven de nok uit moet komen.
Men gaat er van uit dat voor een plat dak de uitmonding van de schoorsteen minstens 1 meter boven het dakvlak moet uitkomen en bij zadeldaken minstens 0,5 meter boven de nok.
Bij toepassing van de NEN-norm 2757 is de vereiste afvoerhoogte over de gehele daklijn 0,5 meter boven nokhoogte. Dit blijkt uit het kennisdocument Gezondheids- en hindereffecten door houtkachels van particulieren van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) uit 2019.
Een dubbelwandig rookkanaal mag ca. 1,5 meter boven het dak uitsteken. Dat is in de meeste gevallen voldoende om het optimale uitmondingsgebied te bewerkstelligen. Gebruik voldoende beugels om de kracht van de wind op te vangen, door voldoende te steunen op de constructie van de woning.
Een dragende schouw herken je op dezelfde manier als een dragende muur. Tijd om de bouwkundige tekeningen erbij te halen, dus. Zijn er geen constructieplannen? Controleer dan of je schoorsteen de vloeren ondersteunt.
Lekken in schoorsteen of kachelpijp
Soms dringt er 'valse' lucht binnen, waardoor de trek verstoord wordt. Zulke lekken kunnen ontstaan door doorroesten van de kachelpijp- elleboog en het verpulveren van de kalk in de voegen van het schoorsteenkanaal.
Heeft u een muur met hout of gips? Er moet dan minimaal 40 centimeter afstand tussen de kachel en de muur zitten. Heeft u een muur van beton of steen? Houd dan ongeveer een dikte van de vuist afstand tussen de kachel en muur.
De schoorsteen moet ten minste 1 m hoger zijn dan de nok van het dak van de woningen, bedrijfs- en andere gebouwen die gewoonlijk door mensen bezet zijn, gelegen in een straal van 50 meter rond de schoorsteen.
Wij adviseren zo weinig mogelijk bochten aan te brengen, en indien noodzakelijk dit te beperken tot 15° en maximaal 30° bochten. Scherpe bochten geven extra weerstand en belemmeren het schoorsteenvegen.
Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt. Ook is er nauwelijks ruimte voor gemeenten om lokale regels te stellen voor het rookgaskanaal (schoorsteen), omdat het Bbl daarover al regels stelt.
Kan je zomaar een houtkachel plaatsen? Nee. Bij het installeren van een houtkachel moeten er met bepaalde factoren rekening gehouden worden. Zo moet de installatie voldoen aan de bouwvoorschriften, en moet het rookkanaal boven de nok van het huis uitkomen.
Uiteindelijk mag een kachel niet worden gebruikt zonder zijn in werking stellen en goedkeuring, omdat dit niet alleen gaat om structurele veranderingen aan het gebouw, maar ook om het aspect van brandbeveiliging. Houd daarom altijd rekening met de veiligheidsafstanden tussen de kachel en brandbare materialen.
Het is niet verplicht om je schoorsteen te vegen. Het staat niet in een wet. Toch is het verstandig om de schoorsteen ieder jaar een flinke schoonmaakbeurt te geven.
Er hoeft meestal geen nieuwe schoorsteen aangelegd te worden. Het is mogelijk om een rookgaskanaal van maximaal 8 meter horizontaal te verplaatsen.
Een schoorsteen of schouw verwijderen doet u niet zomaar, hier moet u eerst goed over geïnformeerd worden. Het is dan meestal ook nodig om een vakman in te schakelen en het verwijderen van een schouw of schoorsteen over te laten aan mensen die er verstand van hebben.
Met klassieke schoorsteen
De verbrandingsgassen die de stookketel verlaten, hebben een temperatuur die varieert tussen 120°C en 180°C. Wanneer een gas wordt opgewarmd, gaat het uitzetten en wordt het dus ook lichter.
Trek ontstaat doordat er een verschil in dichtheid is tussen de ruimte in de schoorsteen en de ruimte daarbuiten. Door dit verschil in dichtheid ontstaat een drukverschil (ΔP), dat de drijvende kracht is van de trek. Zolang het verschil in dichtheid wordt gehandhaafd zal ook de trek blijven bestaan.
Hou het volgende aan: een optimaal rookkanaal heeft een lengte tussen de 4 en 7 meter. Wat betreft de diameter, deze moet net zo groot zijn als de uitgang van de houtkachel. Hoe hoger het vermogen van de kachel, hoe breder de diameter van de rookgasafvoer is.
Verder is het belangrijk om te weten dat je niet alles mag stoken in je houtkachel of vuurkorf. Zo is het wettelijk verboden om snoeihout, afval, bewerkt hout en geïmpregneerd hout te verbranden. Stook daarom alleen onbehandeld (schoon) hout zonder impregneermiddel, lijm, beits of verf.
Bij de aanschaf van een houtkachel wordt geadviseerd om 40 centimeter aan ruimte om de kachel heen vrij te laten.
De beste plek voor de plaatsing van de houtkachel is het liefst recht onder het punt waar de kachelpijp door het plafond en dak gaat, waardoor het werken met bochten niet nodig is en er een optimale trek ontstaat.
Voldoende 'trek' in een schoorsteen is noodzakelijk om de rook en rookgassen die bij verbranding vrijkomen goed af te voeren. Om te weten of uw rookkanaal voldoende trekt, kunt u een trekmeting uit laten voeren.
Rook terugslag is het gevolg van onvoldoende trek door de schoorsteen. Dus, de trek moet voldoende zijn om de rookgassen uit de kachel te trekken. Bij het opwarmen komt soms rook terug omdat de schoorsteen nog niet opgewarmd is. De schoorsteen trekt alleen als hij van binnen warmer is als de buitenlucht.
Leg op de bodem van de haard altijd twee of drie blokken hout – één enkel blok gaat vaak uit. Dat komt doordat het brandproces van een houtblok drie fases heeft en één blok alleen dat proces niet op gang kan houden.