We geven je een voorbeeld: stel je arbeidscontract gaat uit van 38 uur per week. Als je in werkelijkheid 40 uur per week werkt, kun je 2 ADV-uren per week opbouwen. Dit betekent dat je na een maand 8 ADV-uren hebt opgebouwd en de werkweek ingekort kan worden, uiteraard altijd in overleg met de werkgever.
Bij bedienden zijn ADV-dagen doorgaans betaald. Bij arbeiders kies je betaalde ADV-dagen en vermindering van het uurloon (ook perequatie genoemd), of onbetaalde ADV-dagen en behoud van het uurloon.
Het grootste verschil met vakantiedagen is dat adv- en atv-dagen niet wettelijk zijn vastgelegd. Vakantiedagen zijn dat wel. Iedereen krijgt dus vakantiedagen, maar niet iedereen heeft recht op adv-dagen of atv-dagen. In je cao of bedrijfsreglement kun je vinden wat voor jou geldt.
ADV-dagen of inhaalrustdagen
Medewerkers die meer dan 38 uur per week presteren hebben recht op inhaalrustdagen, ook bekend als ADV-dagen. Een medewerker die 40 uur per week werkt en dus 8 uur per maand meer werkt, heeft recht op 12 betaalde dagen inhaalrust op jaarbasis.
1 dag is 0,45% van 222. Om het voor oudere werknemers aantrekkelijker te maken om extra roostervrije dagen te kopen, hebben cao-partijen voor hen een lagere waarde vastgesteld, namelijk 0,3% van het loon.
Wat adv-dagen en atv-dagen precies zijn
Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling. Je krijgt ze op grond van de CAO of bedrijfsregeling toegekend of je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat. Zo spaar je uren op.
Omdat er geen wettelijke verjaringstermijn bestaat voor dergelijke dagen kan het zo zijn dat de ADV dagen mee te nemen naar het volgende jaar. Kijk hiervoor je cao of arbeidscontract na. Wanneer er niets geregeld is over het verjaringstermijn blijven de dagen staan en kunnen ze niet komen te vervallen.
Wanneer een medewerker een 38-urig contract heeft maar in werkelijkheid 40 uren per week werkt, dan worden er 2 ADV-uren per week opgebouwd. Net als ATV (Arbeidstijdverkorting), heeft de invoering van ADV als doelstelling om meer werkgelegenheid te creëren voor werknemers.
Bij adv wordt de werkweek ingekort. Je bent dan bijvoorbeeld elke 2 weken een middag vrij. Bij atv bepaalt je werkgever de roostervrije dagen. Doet hij dat niet, dan kun je atv-dagen opnemen wanneer jij dat wilt.
Adv staat voor arbeidsduurverkorting. In de jaren tachtig werd deze regeling in het leven geroepen om de werkloosheid te bestrijden. Het idee: door het aantal arbeidsdagen te verkorten, kan het werk verdeeld worden over meerdere personen, waardoor er meer mensen aan het werk blijven.
Werknemers hebben tegenwoordig meer dan 4 weken traditionele vakantie. Bovenop die jaarlijkse vakantiedagen hebben zij vaak nog recht op andere vormen van verlof: dagen arbeidsduurvermindering (ADV), dagen anciënniteitsverlof of dagen buitenwettelijk verlof op het niveau van de sector of de onderneming.
Betaalde ADV: het uurloon wordt verlaagd. Als men dan de ADV-dagen opneemt zijn deze dan betaald. Bv.: als men nu voor 38u 10 EUR ontvangt krijgt men voor 40u, 9,5 EUR. Onbetaalde ADV: het uurloon blijft ongewijzigd.
De arbeidsduurverkorting wordt opgebouwd bij het werken van meer uur dan dat in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer in de techniek 40 uur per week werkt, maar een contract heeft voor 38 uur per week. In dit geval worden er iedere week 2 uren adv opgebouwd.
Bij de inlener is er sprake van 25 vakantiedagen en 13 ADV dagen. Van die 13 ADV dagen zijn er 3 dagen vastgesteld door de inlener waarbij het bedrijf is gesloten. Voor de uitzendkracht heb je als rekenmethode 13 dagen gedeeld door 254 dagen, zijnde 5,12% ADV compensatie.
Adv-dagen: een soort extra verlof
Arbeidsduurverkorting bouw je op door meer uren te werken dan in je contract staat. Als je bijvoorbeeld een contract hebt voor 38 uur per week, maar je werkt 40 uur per week, dan bouw je elke week 2 adv-uren op. Adv-dagen zijn wat anders dan overwerken .
Je arbeidsreglement bevat wellicht de opnameregels. Maar let er wel op dat je bij langdurige afwezigheid – bij het jaareinde – de niet genomen adv-dagen uitbetaalt. Voor arbeidsvrijstellingsdagen voor oudere werknemers ligt het anders. Daar is het de werknemer die beslist om ze al dan niet (volledig) op te nemen.
In de wet is er niets geregeld over ADV-dagen. Werknemers kunnen het beste hun cao erop naslaan om uit te zoeken welke regels gelden voor ADV-dagen. Zo kunnen cao's een bepaling bevatten dat ADV-dagen niet meegenomen mogen worden naar een volgend jaar, niet opgenomen dagen vervallen in dat geval).
Vakantiedagen staan in de wet en hier heb je recht op, maar afspraken over ADV-dagen en je recht erop kan je vinden in je cao of bedrijfsregeling. Het is ook mogelijk dat er in je cao staat dat de adv-uren of dagen in je rooster worden verwerkt.
wanneer je een 40 uren contract hebt, werk je dus 8 uur per maand méér en heb je bijgevolg recht op 12 betaalde ADV-dagen per jaar. Deze dagen moeten voor het einde van het jaar opgenomen worden en kunnen onmogelijk overgezet worden naar het nieuwe jaar.
Geen ADV-dagen
Is een dergelijke regeling er niet? Dan kan in principe als uitgangspunt gehanteerd worden dat een werknemer tijdens ziekte geen ADV-dagen opbouwt. De kern van zo een dag is namelijk dat een werknemer meer uren per week werkt dan hij uitbetaald krijgt.
In de nieuwe Cao Bouw en Infra (per 1 januari 2023) is een wijziging in de tekst van Bijlage 7 opgenomen als het gaat om de waarde van een ADV-dag. In Bijlage 7 staat de volgende aanvulling: 'Per roostervrije dag die in geld wordt vergoed, geldt een adv-compensatie van 0,4%.
' De rimpeldagen waren bedoeld voor oudere werknemers, om het mogelijk te maken in de zorgsector aan de slag te blijven. Vanaf 45 jaar heb je recht op één extra verlofdag per maand bij een voltijds contract, vanaf 50 jaar worden dat twee dagen en vanaf 55 jaar drie dagen.
Bij een baan van 40 uur, werkt u meestal 5 dagen. U heeft dus (4x5 dagen=) 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. Wettelijke vakantiedagen moet u op tijd opnemen.