Bleek kun je veilig gebruiken voor het schoonmaken van de badkamer en het toilet, als je de aanwijzingen op de verpakking opvolgt. Bleek mag je nooit gebruiken als er andere schoonmaakmiddelen aanwezig zijn op het oppervlak dat je schoon wilt maken.
Bleekmiddel en chloor is heel slecht voor het milieu.
De stof is moeilijk afbreekbaar, nadat je het vieze water door het afvoerputje hebt gegoten. Je luchtwegen vinden het niet prettig om deze schadelijke lucht in te ademenen.
Ook een combinatie van middelen is geen goed idee. Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af. Daarbij lees je ook wel eens dat wasverzachter voor een goed resultaat zorgt, waarschijnlijk ruikt de vloer dan lekker, maar schoon is het zeker niet.
Chloor is zeer reactief: het werkt oxiderend en corrosief. Inademen van chloor tast het luchtwegepitheel aan. Het veroorzaakt bronchospasmen en inflammatie, die leiden tot bronchoconstrictie.
Hoewel sommige mensen 'bleek' ook 'chloor' noemen, zit er niet altijd chloor in een bleekmiddel. Wanneer dit echter (vaak) wel het geval is, kan het schadelijk zijn voor bepaalde oppervlakten en kan bepaalde (beschermde) lagen van het oppervlakte aanvreten.
Chloor is echter zeer agressief en kan de huid en de luchtwegen irriteren. Bovendien is chloor schadelijk voor het milieu en dient het alleen met mate te worden gebruikt. In veel gevallen is het reinigen van leidingen met chloor helemaal niet nodig, omdat mildere huishoudelijke middelen ruimschoots voldoende zijn.
Chloor is officieel een ontsmettingsmiddel, maar wordt vaak ingezet als schoonmaakmiddel. Het maakt virussen, bacteriën ongedaan en bestrijd verscheidene soorten schimmels. Het gebruiken van chloor om groene aanslag te verwijderen op een oprit gaat vaak gepaard met schade aan de ondergrond.
Toilet schoonmaken: het chloor is a big no
Als je agressieve en ongeschikte reinigingsmiddelen gebruikt, kunt je het oppervlak onbedoeld en onherstelbaar beschadigen. Daarom moet je liefst alle producten met het chloor vermijden.
Bij eenmalig inademen van chloordamp, met irritatie van de bovenste luchtwegen, tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest, verlaat men best onmiddellijk de plaats van het ongeval. Over het algemeen zullen de symptomen spontaan verdwijnen, na enkele uren.
Groene zeep
De zeep ontsmet en reinigt oppervlaktes heel goed! Groene zeep is volledig afbreekbaar, dus is het ook niet zo slecht voor het milieu. Daarnaast is het ook best goedkoop, overal te verkrijgen én je kan het overal voor gebruiken!
“De meest gemaakte fout tijdens het schoonmaken is het dweilen met warm water”, vertelt Anoesjka Imambaks, eigenaresse van huishoudservice 'Maid at Home'. Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. “Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer.
Bleek + azijn
Het klinkt misschien als een krachtig ontsmettingsmiddel, maar deze twee middelen kun je maar beter nooit met elkaar mengen. “Samen produceren ze chloorgas, wat zelfs in kleine hoeveelheden al voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen kan zorgen”, aldus Forte.
Wat moet je niet doen bij het schoonmaken van je laminaat? We raden ten alle tijden af om je laminaat schoon te maken met chloor, allesreiniger of groene zeep.
* Het eenmalig inademen van chloordamp kan aanleiding geven tot irritatie van de bovenste luchtwegen met tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest. Er gebeuren vaak ongevallen als men bleekwater mengt met een zuur of bij het reinigen van de toiletpot, als men bleekwater na een ontkalker gebruikt.
Schoonmaakazijn. Azijn is een uitstekend middel om mee schoon te maken. Het nadeel is dat deze wel een poosje moet intrekken. Giet voor het slapen gaan een flinke scheut in de pot en laat het een nachtje weken. 's Ochtends kunt u met de toiletborstel de aanslag makkelijk verwijderen.
Daarom zijn allesreinigers van merken zoals Glorix en Cif aan te raden als je een druk leven hebt. Hiermee kan je alle soorten sanitair schoonmaken, van de wasbak tot aan het bad en de wc.
Het eenmalig inademen van chloor kan aanleiding geven tot irritatie van de bovenste luchtwegen met tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest. Als u de plaats van het ongeval onmiddellijk verlaat, zullen over het algemeen de symptomen spontaan verdwijnen na enkele uren.
Teveel chloor in het zwembad is schadelijk voor je gezondheid. Het kan namelijk leiden tot huidproblemen, zoals bultjes, jeuk, uitslag of schilfertjes. Ook kan het leiden tot ademhalingsproblemen, zoals hoesten of benauwdheid. Ook oogproblemen, zoals rode prikkende ogen of opgezwollen oogleden zijn mogelijke gevolgen.
CHLOOR (Cl)
Chloor zorgt samen met natrium en kalium voor de vochtbalans in het lichaam. Dit heeft weer effect op je bloeddruk. Als je veel natrium en chloor binnen krijgt zorgt dit voor een hoge bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten.
WC schoonmaken met bleekmiddel
Gelukkig hoeft dat niet lang te duren: spuit gewoon een kleine hoeveelheid bleekmiddel, zoals Glorix Bleek Original, rondom de binnenrand van de wc-pot en ga er eens stevig met de toiletborstel door. Doorspoelen en klaar: nauwelijks twee minuten werk.
Chloor desinfecteert namelijk, wat niet nodig is voor een wc-pot, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Wel kan een middel met chloor handig zijn om schimmel in badkamervoegen te verwijderen.
Simpel gezegd reageert bleek met hetgeen waar het mee in contact komt. Als het dus eerst met vervuiling in contact komt, kan het zomaar zo zijn dat het zijn bacteriedodende eigenschappen al heeft verloren tegen de tijd dat het met de bacteriën in contact komt.
Chloor is een ontsmettingsmiddel dat vaak wordt gebruikt als schoonmaakmiddel.
Vaatwastabletten zijn een insidertip voor schone tegels: Doe een vaatwastablet in een spuitfles, vul de fles met water en wacht tot de tablet is opgelost. Het mengsel kan net zoals een glasreiniger direct op de tegels en voegen worden gespoten; wrijf het een spons in en spoel hierna af.