De Pacifische zeilvis is ook het snelste waterdier, met snelheden geregistreerd tot 109 km/h.
De zeilvis, officieel de snelste vis ter wereld, kan in korte cycli snelheden van wel 109 kilometer per uur behalen.
Vissen hebben lichte botten, die we graten noemen. In hun lijf hebben ze vaak een zwemblaas, waar ze gas in of uit kunnen laten stromen, zodat ze onder water stijgen of dalen. De meeste vissen zwemmen niet zo hard: ongeveer 5 km per uur.
Istiophorus – 109 km/uur
De Istiophorus (zeilvis) heeft een vermoedelijke topsnelheid van zomaar eventjes 109,19 kilometer per uur.
Voor zover bekend is de kortvinmakreelhaai – of mako – met een gemeten topsnelheid van 74 kilometer per uur de snelste haai ter wereld.
Aanval op de lever
De lever van de haai is namelijk zeer voedzaam. Fysiek is de orka superieur aan de haai.
De Pacifische zeilvis is ook het snelste waterdier, met snelheden geregistreerd tot 109 km/h.
Een volwassen zalm zwemt tegen de stroom in van zee naar beekjes in het binnenland om zich voort te planten. De jonge zalmen zwemmen vervolgens weer terug naar de zee. Maar als de vissen onderweg een sluis, stuw, gemaal of dam tegenkomen, liggen ze voor een dichte deur.
De loodsmannetjes genieten op hun beurt bescherming tegen andere roofdieren wanneer ze bij de haaien in de buurt zwemmen. En haaien morsen veel tijdens het eten, dus er blijft genoeg over. De loodsmannetjes ruimen de kruimels op, voordat die zinken. Een prachtig voorbeeld van mutualisme.
De nu ontdekte vissoort heeft de naam “Pseudoliparis swirei” / “Mariana snailfish” meegekregen van de ontdekkers. In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter.
De blauwe marlijn, Makaira nigricans, is de snelste en sterkste vis in de oceaan en bepaald geen poesje om zonder handschoenen aan te pakken. Ze kunnen snelheden behalen van 90 km. per uur.
Tonijnen zwemmen heel snel! Ze kunnen tot 70 km/uur zwemmen. Tonijnen kunnen hun spieren warm houden, net als haaien. De meeste vissen hebben wit vlees, maar het vlees van de tonijn is rood.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Hun gestroomlijnde lichaam en sterke staart geeft ze een snelheid van ongeveer 25 kilometer per uur. Wanneer ze hun prooi van onderen aanvallen, kunnen ze zelfs helemaal uit het water omhoog komen. Witte haaien zijn grote dieren: hun jongen kunnen al 25 kilogram wegen bij de geboorte.
De snelste mens op aarde, Usain Bolt, haalt een topsnelheid van bijna 45 kilometer per uur.
De mako-haai heeft een ongelooflijk speciale huidstructuur waardoor hij tot 80 km/u kan zwemmen en daarmee de snelste vis ter wereld is. Door zijn snelheid kan hij enorme afstanden afleggen tot 55 km per dag en kan hij zelfs tot 9 meter uit het water springen!
Boven: een reuzenhaai. En onder: een witte haai. Een echt agressieve haai is de stierhaai. Dit dier is bijzonder gevaarlijk en heeft al heel wat doden op zijn geweten.
In de Noordzee komen volop haaien voor. Zo is er de haringhaai en de 12 meter lange reuzenhaai. Gelukkig hoeven zwemmers langs de Noordzeekust niet bang te zijn voor gevaarlijke haaien.
Nee, nijlpaarden kunnen niet zwemmen. Ze kunnen ook niet drijven. Ze staan op de bodem en bewegen zich voort door over de bodem te galopperen of zich af te zetten tegen de bodem. Wel hebben ze zwemvliezen tussen hun tenen om zich te kunnen voortbewegen door het water.
Het wereldrecord staat met 46"91 op naam van César Cielo.
Een steur kan niet achteruit zwemmen. Om die reden kan een steur verdrinken in water waar veel waterplanten in staan. Net als veel soorten haai moet de steur namelijk zwemmen om aan voldoende zuurstof te kunnen komen.
Wanneer men het water ververst met chloorwater en conditioner, is er een serieus probleem dat alle vissen in een aquarium zeer snel kan doden, van seconden tot dagen.
Wat is het domste dier van de wereld? En de domste: de kakapo – Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
Zeester met 7 armen
Zeesterren hebben normaal gesproken vijf armen. Toch zie je ze wel eens met minder armen rondkruipen. Meestal is er dan één afgebroken, die later gewoon weer aangroeit.
Het is dus erg moeilijk om onderzoek te doen naar zijn leefwijze. Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.