Voor uw psycholoog/psychotherapeut geldt een beroepsgeheim. Hij moet uw gegevens geheimhouden en mag alleen gegevens over u delen als u daar expliciet toestemming voor geeft.
Zoals elke zorgprofessional heeft ook de behandelaar in de ggz een beroepsgeheim. Ook de zorgprofessionals van Mondriaan zijn wettelijk verplicht om te zwijgen over alles wat ze tijdens hun werk over een patiënt te weten komen.
Er zijn veel verschillende beroepsgroepen onder de verzamelnaam “therapeuten”, waardoor het moeilijk is om te weten waar het eigenlijk voor staat en wie zich zo mag noemen. In Nederland mag iedereen zich therapeut noemen. Dat betekent dat de titel “therapeut” niet wettelijk beschermd is.
Informatie waarbij alle concrete namen en details zijn weggelaten, zodat het een situatiebeschrijving in algemene termen wordt, behoort niet tot het beroepsgeheim. De volgende informatie is wel geheim: alles wat nadrukkelijk of stilzwijgend aan de vertrouwenspersoon werd toevertrouwd.
Letterlijk genomen is een therapeut iemand die een bepaalde therapievorm uitoefent. Dit is een breed begrip. Krijg je psychologische begeleiding dan spreek je over een psychotherapeut.
In principe mag iedereen die zich hiermee bezighoudt, zich dus 'therapeut' noemen, zelfs zonder erkende opleiding tot therapeut of zonder wettelijk diploma. Er zijn echter titels die wel beschermd zijn, zoals 'psychotherapeut' en 'gezondheidszorgpsycholoog'.
Een psycholoog is geen arts en mag geen medicijnen voorschrijven. Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog. Meestal valt deze behandeling onder de gespecialiseerde ggz.
Meldrecht geldt wanneer er bijvoorbeeld een vermoeden is van kindermishandeling of (betrokkenheid bij) het plegen van een misdrijf. De psycholoog zal zichzelf moeten afvragen of er een wettelijke bepaling is die de psycholoog verplicht om informatie te delen of een verklaring te geven.
Een schending van het beroepsgeheim wordt bestraf met een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en een geldboete van 100 tot 500 euro (te vermenigvuldigen met de opdeciemen).
Ja, een advocaat heeft een beroepsgeheim. Dit is vastgelegd in de Gedragsregels voor advocaten die zij verplicht zijn na te leven. Schendt een advocaat zijn beroepsgeheim, dan is hij strafbaar en kunnen er door de tuchtraad maatregelen worden genomen.
Houd geen dingen achter en laat de controle over het gesprek los. De professional die voor je zit zal niet over je oordelen. Psychologen zijn ook onderworpen aan het beroepsgeheim, dus niets dat je hun vertelt zal de kamer verlaten. Wees niet bang om moeilijke of pijnlijke onderwerpen te bespreken.
Het contact en de relatie tussen de psycholoog/psychotherapeut en zijn patiënt is strikt beroepsmatig. De behandelaar mag bijvoorbeeld geen cadeaus aannemen die een klein bedrag te boven gaan. Ook intimiteiten zijn niet toegestaan; seksueel contact tussen behandelaar en patiënt is verboden.
Een psycholoog behandelt mensen met een psychische aandoening, stoornis of andere mentale problemen. Hij of zij kan een diagnose stellen en begeleidt een persoon vervolgens bij de behandeling van het probleem of de stoornis.
Over het algemeen verdient een startende therapeut in 2023 een salaris van rond de € 4.500 bruto per maand. Dat bedrag stijgt naar € 6.300 bruto per maand als je meer ervaring opdoet. Wil je precies weten wat je gaat verdienen?
De opleiding tot psychotherapeut aan het RINO kent de instroomeis van de GZ-psycholoog en duurt 3 jaar. Totale opleidingsduur is dan 9 jaar (studie psychologie + 2 jaar GZ-psycholoog + 3 jaar Psychotherapeut). Op onze Academie kun je ook met andere hbo of universitaire opleidingen de opleiding volgen.
Door een tweejarige SAU post bachelor opleiding te volgen kunt u als erkend en vergoed therapeut gaan werken.
Een psychotherapeutische behandeling is vaak langduriger en intensiever dan van bijvoorbeeld een GZ psycholoog. Een psychotherapeut is een psycholoog die na het afronden van een universitaire studie (vaak psychologie soms ook geneeskunde) de vier jarige opleiding tot psychotherapeut heeft gevolgd.
Psychoanalytische psychotherapie
POSTGRADUAAT - 4 JAAR. Opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut die zelfstandig een therapeutisch proces kan indiceren, starten en begeleiden vanuit een psychodynamisch perspectief.
Psychotherapeuten hebben zich ruim geschoold via een psychotherapieopleiding. Via deze praktische-ervaringsgerichte opleiding worden psychotherapeuten opgeleid voor het behandelen van psychologische klachten. Het behandelen van psychische moeilijkheden kan via veel verschillende manieren.
3.1 Discretieplicht
Discretieplicht vormt de verplichting om bij het uitoefenen van een ambt of functie geen gegevens vrij te geven aan anderen dan diegenen die gerechtigd zijn er kennis van te nemen (Van der Straete, Put, 2005, p. 82). Vertrouwelijke informatie kan dus meegedeeld worden aan collega's en oversten.
Zwijgplicht of geheimhoudingsplicht is de plicht om te zwijgen over alles wat je tijdens het werk over een patiënt te weten komt. Dit geldt voor alle informatie over de patiënt. Als arts draag je de verantwoordelijkheid dat niemand toegang krijgt tot deze informatie.
De betreffende beroepen zijn onder meer advocaten, artsen, verpleegkundigen, notarissen en een aantal geestelijken. Belangrijk is dat het beroepsgeheim niet alleen voor hen zelf werkt, maar ook voor degenen die bij of rondom hen werkzaam zijn, zoals bijvoorbeeld assistenten, secretaresses, ziekenhuismedewerkers enz.