Van alle moeders (15 tot 65 jaar) is ruim 70 procent aan het werk. Begin deze eeuw was dat nog 55 procent. Vooral onder hooggeleide moeders is sprake van een hoge arbeidsparticipatie; 84 procent heeft een baan van 12 uur of meer per werk. Van de laagopgeleide moeders geldt dat voor ongeveer de helft.
Meeste moeders werken 20 tot 35 uur per week
Bij de geboorte van het eerste kind gaat 45 procent van de moeders minder werken, of stopt helemaal met werken. De meeste moeders met kinderen jonger dan 18 jaar werken 20 tot 35 uur per week.
In 2021 werkte van de bevolking van 15 tot 65 jaar 86,8 procent van de mannen en 77,1 procent van de vrouwen. Het verschil in de zogeheten netto-arbeidsparticipatie bedroeg toen dus 9,7 procentpunt.
Van de mannen werkt een groter deel dan van de vrouwen. In het eerste kwartaal van 2023 was de nettoarbeidsparticipatie onder vrouwen 68,6 procent, onder mannen was dit 76,7 procent. Het verschil in arbeidsdeelname tussen mannen en vrouwen varieert per leeftijdsgroep.
Ruim 40 procent van alle vrouwen gaat minder werken of stopt na de geboorte van het eerste kind. Vaders werken gemiddeld 40 uur per week, voor en na de geboorte.
Van alle moeders (15 tot 65 jaar) is ruim 70 procent aan het werk. Begin deze eeuw was dat nog 55 procent. Vooral onder hooggeleide moeders is sprake van een hoge arbeidsparticipatie; 84 procent heeft een baan van 12 uur of meer per werk.
Feiten en cijfers over bevallen in Nederland
46.842 baby's worden thuis, in het geboortecentrum en in het ziekenhuis zonder een medische indicatie geboren in de handen van de verloskundige. 54.934 baby's worden in het ziekenhuis met een medische indicatie geboren in de handen van de verloskundige.
In 2021 was 34 procent van de Nederlandse vrouwen niet financieel zelfstandig. In totaal hebben we het dan over 1,6 miljoen vrouwen. Onder hen had 32 procent wel betaald werk, maar was het inkomen dat daarmee werd verdiend lager dan bijstandsniveau.
Vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld per uur 13 procent minder dan mannelijke collega's. Dit loonverschil is de afgelopen jaren maar langzaam kleiner geworden, zo blijkt uit de 'Monitor loonverschillen mannen en vrouwen, 2020' van het CBS die vandaag is verschenen.
Bij de mannen ligt dat percentage hoger: ruim 80 procent verdient meer dan het bijstandsniveau (1080 euro per maand in 2021). Maar de vrouwen zitten dus wel in de lift. Bijna 56 procent mocht zich vorig jaar financieel onafhankelijk noemen, tegen ruim 42 procent in 2011.
Vrouwen in Nederland scoren met hun relatief hoge arbeidsdeelname in 2019 de zevende plek op de EU-ranglijst. Daarmee staan ze even hoog op de ranglijst als twee jaar eerder (zie Emancipatiemonitor 2018). Al jarenlang is Zweden de lidstaat met de hoogste arbeidsdeelname van vrouwen.
Middengroep werkt het vaakst
Bij mannen is het percentage werkenden het hoogst bij de 35- tot 45-jarigen. Bij vrouwen is dit aandeel het hoogst bij de 25- tot 35-jarigen. De arbeidsparticipatie van jongeren (15 tot 25 jaar) en ouderen (55 tot 75 jaar) is lager dan van de middenleeftijden (25 tot 55 jaar).
De loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt berekend als het gemiddelde uurloon van vrouwen ten opzichte van het gemiddelde uurloon van mannen. In 2021 verdienden mannen gemiddeld 25,84 euro per uur, vrouwen 22,42 euro, dus 13 procent minder.
Vrouwen in Nederland waren in 2021 gemiddeld 30,3 jaar oud toen ze hun eerste kind kregen.
Slechts 15,1 procent van de Nederlandse moeders werkt voltijds, van de vaders is dat 79,8 procent. De zorg voor het gezin en huishouden is voor 23 procent van de vrouwen de reden om niet meer uren te werken.
Thuisblijfmoeders – Oninteressant, suf en dom
Het lijkt overdreven maar als fulltime moeder of thuisblijfmoeder, ben je voor sommige mensen niet een volwaardig gesprekspartner. Je wordt afgedaan als oninteressant, suf en dom – niet alleen door mannen, maar ook door werkende collega moeders.
Vrouwen verdienen gemiddeld bijna 34.000 euro bruto, in 1977 was dat nog bijna 21.000 euro. Het inkomen van mannen is nu gemiddeld 52.000 euro, tegen 46.000 in 1977. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS naar de inkomens van werkende mannen en vrouwen in de periode 1977-2020.
In Nederland word je betaald voor je jaren werkervaring, niet voor je productiviteit. Ouderen ontvangen daarom een hoger salaris dan jongeren, terwijl ze minder productief zijn. Deze manier van salariëren stamt uit de negentiende eeuw.
De grootste loonkloof bevindt zich in de juridische sector en bij financiële instellingen. Uit het Nationaal Salaris Onderzoek 2019 komt tevens dat mannen vaker een stijging in hun salaris hebben gezien in de afgelopen jaar. 61% van de mannen heeft loonsverhoging gehad, tegenover 52% van de vrouwen.
65 procent van de vrouwen die vreemdgaan, doet dat op het werk. Dat blijkt uit een rondvraag bij meer dan 5.000 vrouwen die lid zijn van Victoria Milan, de datingsite voor wie een affaire zoekt.
De loonkloof is hardnekkig: mannen verdienen nog altijd 13 procent meer dan vrouwen. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. De loonkloof is in de afgelopen jaren amper afgenomen. Op het loonstrookje blijft ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bestaan, aldus het CBS.
De grote verschillen gaan ontstaan als mannen kiezen voor meer uren werken, meer promotie maken en vrouwen juist kiezen voor minder uren werken en minder promotie maken. Die verschillen worden nog groter als vrouwen stoppen met werken omdat hun echtgenoot bijvoorbeeld met pensioen is gegaan.
Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.
De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling
De gemiddelde prijs voor een gewone bevalling met een prijs in een éénpersoonskamer bedraagt in ons land 1.779 euro. Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel.
De verloskundige of arts bepaalt tussen 10 en 12 weken met echoscopisch onderzoek de uitgerekende datum. De meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgerekende dag. De bevalling vindt meestal plaats in de periode van 3 weken voor tot 2 weken na deze datum. Dit is de periode van 37 tot 42 weken zwangerschap.