Genitale herpes, HPV-infectie, HIV-infectie en hepatitis B zijn ongeneeslijke virale infecties, waarvan de gevolgen met anitretrovirale middelen kunnen worden gemilderd. Als ze een SOA hebben, kunnen zwangere vrouwen een antibioticabehandeling volgen.
Van een SOA wordt je niet immuun of onvatbaar. Je kunt dus opnieuw besmet worden met een SOA, dit geldt met name voor Chlamydia en Gonorroe. Indien je besmet bent met HIV of herpes draag je dit virus levenslang bij je.
Je kunt een SOA hebben zonder dat je er iets van merkt. Ook dan kun je een SOA (ongemerkt) doorgeven. Voorbeelden van SOA zijn: HIV, het virus dat aids veroorzaakt, chlamydia, genitale wratten, herpes genitalis, gonorroe, hepatitis B en syfilis. Het aantal SOA nam in 2001 met 21% toe.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Als je denkt een SOA te hebben, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk zeker te weten. Een SOA gaat namelijk niet vanzelf over! Hoe eerder je je laat behandelen, hoe beter. Je kan dan geen anderen meer besmetten en de kans om andere SOA's er bij te krijgen wordt minder groot.
Als vrouw merkt u vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat u lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kunt u de ziekte ongemerkt doorgeven.
Omdat het virus na het verdwijnen van de blaasjes aanwezig blijft, is ook daarna altijd overdracht aan andere personen mogelijk. Deze kans is het grootst de eerste drie maanden na de eerste blaasjes, maar ook korte tijd voor en na een nieuw optreden is er kans op besmetting van de seksuele partner.
Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken. Medicijnen hebben namelijk nadelen en bijwerkingen.
Syfilis (Lues, harde sjanker)
Syfilis is een, bij niet tijdige behandeling, gevaarlijke bacteriële soa. Syfilis begint vaak met een klein zweertje op de geslachtsorganen, en kan zich daarna via het bloed door het hele lichaam verspreiden en ernstige schade aan verschillende organen aanrichten.
Gonorroe komt veel minder vaak voor dan chlamydia. Vrouwen hebben niet altijd klachten. Als er wel klachten zijn, is vaak sprake van vieze, overvloedige afscheiding uit de vagina. Ook andere klachten, zoals beschreven bij chlamydia, kunnen voorkomen.
Soa-diagnoses in 2021
Ruim 138.000 mensen hebben zich in 2021 bij een CSG laten testen op soa's. In 2020 waren dat er nog 105.000. Het percentage dat ook een soa had is gestegen tot 20%. In 2020 was dat 21%.
Kan ik chlamydia krijgen door zoenen? Nee, je krijgt het niet door zoenen. Ook niet als je met je tong in elkaars mond gaat.
Je partner kan een soa hebben zonder het te weten
Je partner kan ook een virus hebben waar je later een soa door krijgt. Dat je partner geen klachten heeft, betekent niet dat jij ook geen klachten krijgt. Het kan dus zijn dat jullie allebei een soa hebben, maar jij wel klachten hebt en je partner niet. Of andersom.
Onbehandelde soa kunnen ernstige gevolgen hebben
Zo kan een onbehandelde syfilisinfectie schade toebrengen aan de organen. Vrouwen met chlamydia of gonorroe lopen een verhoogd risico op verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid en op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Eén keer onveilige seks hebben, kan geen kwaad: fabel
"Eén keer onbeschermde seks is gewoon ook één keer een risico op een soa. Het is dus beter om toch je voorzorgsmaatregelen te nemen. Dat scheelt achteraf een hoop stress en zorgen."
Je kunt een soa hebben zonder dat je het merkt. Je kunt het dus ook aan iemand anders doorgeven zonder dat je het merkt.
Een soa geeft niet altijd klachten. Je kunt dus een soa hebben zonder dat je het merkt. Wanneer een soa niet op tijd behandeld wordt kan dit ernstige gevolgen hebben. Chlamydia en gonorroe kunnen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken.
Als je echter lang met een chlamydia besmetting door blijft lopen, bestaat het risico dat de infectie 'opstijgt' naar de vrouwelijke voortplantingsorganen. Je kunt dan verklevingen bij de eileiders krijgen, waardoor zwanger worden moeilijk gaat of helemaal niet lukt.
Hoelang duurt het voor je merkt dat je een soa hebt? Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.
Als je chlamydia onbehandeld laat, kan dat ernstige gevolgen hebben. Zo krijgen per jaar zo'n duizend vrouwen vruchtbaarheidsproblemen vanwege een onbehandelde chlamydia infectie. Het is daarom belangrijk om je te laten testen als de kans aanwezig is dat je chlamydia hebt opgelopen. Ook als je geen symptomen hebt.
Het natuurlijk beloop van gonorroe is doorgaans zelflimiterend: de urethritis bij mannen geneest doorgaans spontaan in enkele weken en asymptomatische infecties bij vrouwen worden ook spontaan geklaard.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
Ja, dat kan. Als je chlamydia gehad hebt, en je bent behandeld, kan je het opnieuw oplopen door onveilige seks. Je bouwt er dus geen resistentie voor op. Het kan bovendien zo zijn dat je er de ene keer wel klachten van hebt, en de andere keer niet.