Vissen verkleuren om een helehoop redenen bv. stress, als het tijd is om eitjes af te zetten, verkeerde of juist goede voeding, temperatuur, de aanwezigheid van rivalen/soortgenoten, belichting, kleur van de bodem en de omgeving, enz enz.
Kleurveranderingen bij vissen zijn de normaalste zaak van de wereld. Als goudvissen geboren worden, hebben ze nog een bruin-grijsachtige kleur. Pas als ze groter worden, verandert de kleur in oranje. Zelden of nooit is de kleurverandering het gevolg van een ziekte bij de vis.
In principe is er niets ergs aan de hand. Deze depigmentatie is alleen een gevolg van het ouder worden. Een goudvis kan overigens makkelijk 15 tot 20 jaar oud worden. Bij verkleuring moet je wel de vorm van de vis in het oog houden.
Neontetra ziekte wordt verspreid via nieuwe vissen of via levend voer. De vissen krijgen last van vervagende kleuren, rusteloosheid, bobbels op het lichaam, kunnen niet meer goed zwemmen, het lichaam kan krom groeien en uiteindelijk gaat de vis dood. Er is geen genezing mogelijk.
Verliezen deze vissen hun kleur (wat je vaak kan zien op fotos van aquariumexemplaren) door: 1- iets wat ze missen in hun voeding (viramines, carotenoïden, HUFAs, ...) 2- gewoon omdat ze ouder worden in een aquarium en er in de natuur verhoudingsgewijs minder oude vissen voorkomen.
Dit gebeurt aan de hand van drie technieken. Afhankelijk van de boot gebeuren ze alle drie. Bij verstikking worden de vissen na vangst op het droge gehouden, het duurt afhankelijk van de vis tot vier uur voor ze het loodje leggen. Haringen begeven het redelijk snel, al na 35 minuten is de vis dood.
Door ijs op het water kunnen vissen doodgaan. Vissen hebben namelijk zuurstof uit het water nodig. De zon zorgt voor zuurstof, maar met een laag sneeuw op het ijs schijnt die zon niet meer in het water. Ook hebben rottende bladeren in het water zuurstof nodig.
Een vis kan bijvoorbeeld last hebben van parasieten, een schimmelinfectie of een bacteriële infectie. Wanneer je denkt “mijn vis is ziek”, dan is de vis waarschijnlijk al wat langer ziek en daarom is het belangrijk dat de ziekte van uw vis zo snel mogelijk behandeld wordt.
vis in het water voelt? We vroegen het dierengedragsdeskundige Marieke van der Burgt. Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis.
De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood. Alleen bij makreel zijn de kieuwen bruin. Verse vis ruikt fris. Hoe ouder de vis, hoe meer de vis gaat stinken.
Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen. Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden.
In Nederland leeft de goudvis vaak in een aquarium of vijver. Het liefst leeft hij met meerdere goudvissen bij elkaar, want de goudvis is een groepsdier. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, in het wild worden goudvissen zelfs 25 jaar. Een goudvis is rond van vorm en oranje tot rood van kleur.
En dat is niet het enige probleem. De gemiddelde vissenkom is veel te klein voor een goudvis. Er kan weinig decoratie in, waardoor je vis al snel is uitgekeken. De kans is groot dat hij zich zo gaat vervelen dat hij niet eens meer zin heeft om rond te zwemmen en stil in de kom blijft zweven.
Een kameleon kan van kleur veranderen
De kameleon is een klein reptiel dat allerlei kleuren kan aannemen! De meest voorkomende kleur is groen, maar kameleons kunnen ook geel, rood en oranje kleuren. Ze kunnen van kleur veranderen zoals ze willen. Hun huid bevat namelijk speciale cellen of chromatoforen.
Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat vissen menselijke gezichten kunnen herkennen. De Britse en Australische wetenschappers kwamen erachter dat een vis reageert als er mensen binnenkomen. Als hij iemand herkent, maakt hij een soort spuugbeweging. Bij vreemden doet-ie dat niet.
De meeste dieren veranderen van kleur door een toename van bepaalde hormonen. Daardoor kan het enkele minuten of soms zelfs uren duren voordat de kleurverandering zichtbaar wordt. Dan heeft de kameleon het toch efficiënter geregeld. Hij heeft namelijk speciale pigmentcellen in zijn huid, ook wel chromatoforen genoemd.
Een vis wordt jammer genoeg door veel mensen gezien als een dom/minderwaardig dier. Je kan hem niet aaien, dus dan hoef je er geen rekening mee te houden. Toch heeft een vis zorg nodig. Misschien zelfs wel meer dan een hond of kat.
Helaas zijn er nog steeds dierenliefhebbers die moeite hebben om te geloven dat vissen zelfbewust zijn en gevoelens hebben. Ze lijken namelijk expressieloos (net zoals veel katten). Voor wetenschappers is het echter duidelijk dat vissen niet alleen emoties hebben, maar ook zeker vatbaar zijn voor een depressie.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
Want ook vissen kunnen last hebben van stress en pijn. Het vereist alleen een andere manier van kijken: zo gaan vissen bij stress hyperventileren, houden ze hun kieuwdeksels dicht, veranderen ze van kleur, laten vermijdingsgedrag zien of gaan bijvoorbeeld met hun buik over de bodem schuiven.
Tekenen van gezondheidsproblemen zijn een doffe of aangetaste huid, geknepen vinnen, een afwijkende lichaamsvorm of een afwijkende manier van zwemmen (bijvoorbeeld schommelend of scheef). Guppy's kunnen, net als veel andere aquariumvissen, last krijgen van parasieten.
Vissen hebben een beter geheugen dan gedacht wordt
Uit deze onderzoeken blijkt dat de diertjes zich dingen kunnen herinneren, zelfs van meer dan drie maanden geleden. Zo toont onderzoek aan dat goudvissen meer overeenkomsten tonen met zoogdieren dan aanvankelijk gedacht werd.
De meest humane manier om je vis te euthanaseren is met kruidnagelolie. Kruidnagelolie bevat eugenol, wat afhankelijk van de dosis een verdovend of zelfs dodelijk effect heeft op vissen.
Hoe lang is de lijdensweg van een opgeslokte vis? Een vis kan hooguit tien minuten leven buiten water. Dus langer dan dat is het zeker niet. Maar doorgaans zal hij vrijwel meteen sterven als hij levend door een vogel wordt ingeslikt.
Wekelijks onderhoud van je aquarium
Met stip op 1: je aquarium verversen! Water verversen: zoals je al weet ben ik een voorstander van water verversen in een aquarium. Zeker als je CO2 gebruikt en veel planten en/of vissen hebt, dan is 25 tot 50% van je water verversen per week geen overbodige luxe.