Je kunt de batterij van je iPhone 8 en nieuwer in ongeveer 30 minuten opladen tot 50 procent. Voor snelladen heb je een Apple USB-C-naar-Lightning-kabel en een van de volgende adapters nodig: Apple USB-C-lichtnetadapter van 18 W2, 20 W, 29 W, 30 W, 35 W, 61 W, 67 W, 87 W, 96 W of 140 W.
Zet je verbindingen uit
Als je de telefoon snel wil laden, kun je het best zo veel mogelijk verbindingen uit zetten. Bluetooth, 3G en Wi-Fi zorgen vragen veel capaciteit van de accu, dus ook als de batterij opgeladen wordt!
Je laadt jouw iPhone SE (2022) extra snel op met een Power Delivery snellader. De lege batterij van je SE 3 zit na een half uur opladen voor 55 à 60 procent vol.
Binnen een halfuurtje zit de iPhone 11 Pro alweer voor meer dan de helft vol, volledig opladen is na 1 uur en 47 minuten gepiept. Met zijn grotere accu heeft de iPhone 11 Pro Max iets meer tijd nodig: 2 uur en 22 minuten.
'Geoptimaliseerd opladen' wordt standaard ingeschakeld als je de iPhone configureert of na een update naar iOS 13 of hoger. Als je de functie wilt uitschakelen, ga je naar 'Instellingen' > 'Batterij' > 'Batterijconditie en opladen' en schakel je 'Geoptimaliseerd opladen' uit.
Oorzaken batterij laadt langzaam op
Er is iets mis met de oplader. Je gebruikt het toestel tijdens het opladen. Een probleem met de instelling snelladen. Een defect.
De batterij die nu in je iPhone wordt gebruikt, slijt veel sneller als je deze van 0% naar 100% laadt. Je telefoon een hele nacht aan de oplader hangen? Beter van niet!
Bij snelladers zit die omvormer in de laadpaal zelf, waardoor de stroom direct bruikbaar is. Er wordt dus direct gelijkstroom in je auto gepompt, en dat scheelt een hoop tijd. Snellaadpunten hebben vaste kabels met verschillende typen stekkers. Je kunt je eigen laadkabel dus in je auto laten liggen.
De 20W PD iPhone oplader + Lightning kabel is de snelst mogelijke oplader voor jouw iPhone! De adapter heeft een USB-C uitgang en biedt een ongeëvenaarde oplaadsnelheid. Apple devices worden in ca. 30 minuten voor de helft opgeladen.
Kies een snelle laadpaal
Als je onderweg bent, probeer dan altijd de snelste terminals bij een snellader te kiezen. Dan hoef je zo min mogelijk tijd te stoppen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een laad-app als Chargemap of Smoov.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
De iPhone heeft een ingebouwde draadloze oplaadfunctie waarmee het apparaat op een eenvoudige en intuïtieve manier kan worden opgeladen. Uw iPhone werkt met Qi-gecertificeerde opladers die beschikbaar zijn als accessoires en in auto's, cafés, hotels, luchthavens en meubilair.
Snelladen is niet schadelijk voor je batterij. Een goede oplader levert namelijk nooit meer vermogen dan je toestel aankan. Daarom is het ook geen probleem als je een snellader gebruikt die meer vermogen kan leveren dan jouw toestel aankan.
Ga naar de Instellingen van je telefoon. Tik nu op Apparaatonderhoud > Batterij. Kies nu Geavanceerde instellingen. Zoek nu op Snel opladen via kabel en schuif de schakelaar zodat deze blauw/geactiveerd is.
Hoe meer Ampere, hoe meer stroomsterkte de oplader geeft. Ook wordt vermogen in Watt gebruikt bij opladers. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de oplader de telefoon accu op kan laden.
Laad je smartphone regelmatig op. Telkens 'bijvullen' is beter dan wachten tot de batterij (bijna) leeg is. Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt.
De beste keuze vinden we daarom Apple's 20W usb-c-oplader. Deze is geschikt voor snelladen en is vanwege usb-c ook toekomstbestendiger. Je kunt er ook je iPad mee opladen. Bovendien kost deze oplader net zoveel als de veel tragere 5 Watt-adapter die Apple voorheen verkocht.
iPhone oplader kopen? Al vanaf 9,95!
Toestellen met Adaptive Fast Charging ondersteunen opladen met maximaal 15 watt. Dat betekent dat je oplader minimaal 15 watt moet leveren om de maximale oplaadsnelheid te halen. Een oplader met een hoger wattage is niet sneller, maar ook niet schadelijk voor je smartphone.
Snelladen tot 80% is efficiënter
De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen. Over je hele reis gerekend is je totale laadtijd dan ook korter als je twee keer stopt bij een snellaadstation en tot 80% oplaadt dan één keer tot 100%.
Gemiddeld sta je bij een snellader tussen de 20 tot 40 minuten aan de paal. Maar omdat auto's steeds sneller kunnen snelladen en de accucapaciteit van nieuwe elektrische auto steeds meer toeneemt, sta je in de toekomst alleen maar korter langs de weg te laden.
Als je een snellader thuis hebt, kun je deze auto in theorie met 22kWhh opladen wat je heel wat uren scheelt! Belangrijk: let erop dat je auto wel geschikt moet zijn om aan een snellader te koppelen. Je auto moet beschikken over een snellaad-aansluiting.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.
Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door 'overladen', maar een volledig volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus.