U heeft van uw behandelend uroloog gehoord dat u gaat starten met Mitomycine®-blaasspoelingen. Een blaasspoeling met Mitomycine® is een vorm van chemotherapie, rechtstreeks in de blaas. Deze behandeling zorgt ervoor dat kwaadaardige cellen niet (of minder snel) terugkomen.
Een blaasspoeling is een behandeling waarbij een geneesmiddel als vloeistof in de blaas wordt ingespoten. Dit geneesmiddel verlicht pijn bij bijvoorbeeld blaasontstekingen, zweren in de blaas of een ontstoken blaas. Het geneesmiddel kan in de blaas direct haar werking doen.
Er zijn verschillende soorten blaasspoelingen, namelijk spoelingen met chemotherapie of immuuntherapie. Spoelingen met een chemotherapie bevatten een celdodend medicament, bijvoorbeeld Mitomycine C of Epirubicine. Spoelingen met immuuntherapie bevat een verzwakte bacteriestam (tuberkel-bacillen, BCG).
Bekijk de hoeveelheid teruggelopen vloeistof in relatie tot de ingebrachte hoeveelheid en observeer de samenstelling van de teruggelopen vloeistof. Rapporteer bij afwijkingen aan de arts. Zorg dat een open verbinding met de blaas zo kort mogelijk duurt in verband met infectiegevaar.
Welk middel noodzakelijk is, wordt in uw geval zorgvuldig door uw uroloog bepaald. Uw uroloog bepaalt van te voren hoeveel blaasspoelingen in uw geval nodig zijn. Het aantal kan variëren afhankelijk van de aard van de poliep en heeft ook te maken met het aantal keren dat u al eerder poliepen heeft gehad.
Om ervoor te zorgen dat de katheter openblijft, wordt er vaak een blaasspoeling gedaan. Maar daarmee voorkom je het probleem niet. In tegendeel: het verhoogt het risico op infecties en irritatie van de blaas.
Blaasspoelen is een risicovolle handeling die je als verpleegkundige correct moet kunnen uitvoeren. Wanneer blaasspoelen onbekwaam en onzorgvuldig gebeurt, komt de veiligheid van de patiënt in het geding. Het is belangrijk om te weten in welke situaties je wel of juist niet mag blaasspoelen.
Wij adviseren u de dag van de blaasspoeling niet te veel te drinken. U moet de spoelvloeistof minimaal 1 uur in de blaas houden. Weinig drinken voorkomt dat u voortijdig moet plassen. Voorafgaande aan de spoeling vraagt de verpleegkundige om uit te plassen.
De kosten voor de patiënt zijn afhankelijk van de toedieningsfrequentie, alsook de samenstelling en leverancier van de gekozen blaasspoeling. Globaal bedraagt de prijs in Nederland tussen de € 45,- en € 90,- per blaasspoeling.
De spoeling blijft ongeveer 1 uur in uw blaas, zodat de medicijnen goed kunnen inwerken. U mag in die tijd niet plassen. U blijft 30-90 minuten in het ziekenhuis. Hoelang de behandeling precies duurt, hangt af van het soort blaasspoeling.
Door het spoelen kan een infectie in de blaas of aanslag in de katheter worden voorkomen. Uw behandelend arts (of continentieverpleegkundige) vertelt u hoe vaak u het beste kunt spoelen.
Blaasspoelen is een voorbehouden handeling die verzorgenden en verpleegkundigen vaker in de praktijk tegenkomen. Kennis over de correcte uitvoering is van groot belang voor een goede zorgverlening.
Deze behandeling is niet pijnlijk. Nadat het medicijn voldoende is ingewerkt, kunt u het uitplassen. De verpleegkundige komt u vertellen wanneer dit kan. Na de blaasspoeling mag u het ziekenhuis verlaten.
Er zijn meerdere middelen die voor blaasspoelingen worden gebruikt. Welk middel nodig is, wordt door uw uroloog bepaald. Uw uroloog bepaalt ook hoeveel blaasspoelingen nodig zijn. Het aantal varieert afhankelijk van de aard van de poliep en heeft ook te maken met het aantal keren dat u eerder poliepen heeft gehad.
En het allerlaatste wat je wilt, is een infectie en/of nog meer beschadiging. Omdat ik zoveel met deze groep patiënten werk, was ik direct enthousiast over het innovatieve product uit Hongarije, om een blaasspoeling te kunnen doen zonder katheter. Sinds twee jaar is dit alternatief beschikbaar en heet ialuadapter.
Evenwel dient voorzichtigheid geboden: zelfs oppervlakkige blaastumoren (blaaspoliepen) hebben neiging om terug te groeien. Patiënten met oppervlakkige blaastumoren dienen dan ook op langere termijn, dit gedurende verschillende jaren, regelmatige controles te ondergaan teneinde mogelijke recidieven op te sporen.
Risico's en complicaties na de behandeling
De meest voorkomende zijn: - Bloed in de urine - Pijn tijdens plassen - Vaak moeten plassen - Allergische reactie, in de vorm van jeukende uitslag aan de handen en voeten Na het stoppen van de behandeling verdwijnen de klachten meestal vanzelf.
Met behulp van een blaasspoeling binnen 24 uur na de operatie is het mogelijk de kans, dat de poliepen terugkomen, te verkleinen. Uw behandelend uroloog beslist of u in aanmerking komt voor het spoelen van de blaas binnen 24 uur met chemotherapie na de operatie.
Uro-Tainer® met natriumchloride wordt aanbevolen als blaasspoeling, om vuil en slijm weg te spoelen uit de blaas en katheter. Deze isotone vloeistof heeft een puur mechanische werking. Het voorkomt en verhelpt debrisvorming in de blaas.
Je kunt in zo'n geval de blaas drie keer per week spoelen met fysiologisch zout (NaCl 0,9%).
Druppels met natriumchloride verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg, zodat u vrijer kan ademen. U merkt meteen dat u uw neus makkelijker kunt snuiten. Ook kunt u met de zoutoplossing aangekoekte korsten in en rond de neus verwijderen.
Uro-Tainer® Chloorhexidine is een effectieve oplossing voor het spoelen van de blaas. Deze isotone vloeistof met een sterke antibacteriële werking voorkomt bacteriële kolonisatie en verhelpt urineweginfecties.
Krijg je voor spierinvasieve blaaskanker een operatie, dan krijg je soms eerst chemotherapie. Door de chemotherapie voor de operatie is de kans kleiner dat de kanker later weer terugkomt. En door de chemotherapie kan de tumor kleiner worden. Daardoor heb je meer kans om te genezen van de blaaskanker.
Oorzaak. Een echt duidelijke oorzaak voor het ontstaan van blaaspoliepen is er niet. Blaaskanker wordt wel vaak gelinkt aan roken, maar ook bij niet-rokers kan zich abnormaal weefsel ontwikkelen.
Meestal kan de plasbuis in het lichaam blijven zitten. Als de tumor echter in de buurt zit van de plasbuis, dan wordt ook de plasbuis tijdens de operatie verwijderd. Enkel als de plasbuis blijft zitten en de vagina intact blijft kunt u in aanmerking komen voor een nieuwe blaas.