Om bakker te worden moet je de mbo 4-opleiding tot patissier afgerond hebben. Met deze BBL-opleiding doe je al een hoop praktijkervaring op. Heb je je diploma op zak? Dan ben je klaar om aan het werk te gaan.
Sinds 1 januari 2018 is de vestigingswet voor gereglementeerde beroepen afgeschaft. Dat betekent dat voortaan iedereen het beroep van brood- en banketbakker mag uitoefenen, zonder dat je daarvoor de beroepskennis moet kunnen aantonen.
Om aan de slag te gaan als (brood)Bakker kan men de opleiding Broodbakker op MBO niveau 2 of de opleiding Allround Broodbakker op MBO niveau 3 volgen. Bij de opleiding op MBO niveau 3 wordt tevens aandacht besteed aan taken van een allround Bakker, zoals de inkoop van ingrediënten en het bijhouden van de planning.
Om een bakkerij uit te baten heb je een milieuvergunning nodig. Die moet je aanvragen bij het College van Schepen en Gemeenten waar je zaak gevestigd is.
Je kunt bakker worden via een BOL-opleiding of een BBL-opleiding. Er zijn twee verschillende soorten bakkerijen: de ambachtelijke bakkerij en de industriële bakkerij. Soms weten jongeren al welke richting ze willen kiezen. Dan kun je daar direct een opleiding in volgen.
De opleiding Patissier is een BBL-opleiding. Je krijgt 1 jaar les en praktijk op niveau 4. Je gaat ongeveer 1 dag per week naar school.
De meerderheid van Bakkers en banketbakkers verdient een salaris tussen € 1.455 en € 3.321 per maand in 2023. Een maandloon voor beginnende Bakkers en banketbakkers varieert van € 1.455 tot € 2.221. Na 5 jaar werkervaring zal hun inkomen tussen € 1.798 en € 2.641 per maand liggen.
Naast een financiering via een bank of Qredits is er voor bakkerijen ook de Kredietunie Bakkerij Ondernemers (KBO). Een kredietunie is een coöperatie van ondernemers, die financiering en coaching biedt voor bedragen tussen de 50.000 en 250.000 euro.
Een bakker zijn is één ding, maar een bakker ondernemer is iets anders. Slechts 1 op de 200 ondernemingen bestaat na 5 jaar nog en hebben dan gemiddeld een omzet van 300.000 euro en groeien met 5% de jaren die daarop volgen.
Borgesius en de vestiging van Aalsmeer
Borgesius is de grootste bakker van Nederland.
Als bakkerij medewerker ben je: Een prettig aanspreekpunt voor klanten. Minimaal 16 jaar oud.
Zwaar beroep in onderzoek
Een gemiddelde score van meer dan 30, was de definitie van een zwaar beroep. De top van fysiek zwaar werk volgens ergonomische risico's zijn: schilder (47,1), metser (43,8), timmerman (40,8), kuiser (40,4), beenhouwer/bakker (39,3), productie arbeider (38,3) en kapper (37,8).
Bij een bakkerij is jouw broodje zo gebakken. Vooral op zondag worden vaak studenten ingezet om de hongerige klanten te bedienen. Je moet dan wel vroeg uit je bed, maar je verdient er wel een aardig centje mee. Gemiddeld verdien je zo'n 8,5 euro per uur.
Het mbo: een opleiding zonder diploma
Als je van het vmbo komt, kun je een mbo-opleiding op niveau 1 gaan doen. Daarvoor doe je eerst een aanvraag voor een entreeopleiding. Dit kan als je minimaal 16 jaar bent. Er zijn entreeopleidingen in veel verschillende richtingen, zoals de zorg, horeca of logistiek.
Leerlingen tussen 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie
Leerlingen die ouder zijn dan 18 hoeven niet meer verplicht naar school. Maar als een leerling tussen 18 en 23 jaar van school gaat zonder startkwalificatie, meldt de school dit wel bij de gemeente.
In het algemeen kun je stellen dat een marge van 5% laag is, 10% is gemiddeld en 20% is positief. Het is zoeken naar een balans tussen de winst die je wilt maken en wat realistische prijzen zijn die je aan je klanten kunt/wilt vragen.
Ieder dag komen 700.000 broden te veel uit de ovens van bakkerijen.
Gemiddeld kost een brood in Nederland € 2,33, hiervoor krijg je maar liefst 22 sneetjes. Een boterham kost dus iets meer dan 10 eurocent.
Waarmee moet u dan rekening houden? Als bakker mag u wijn, bier, port en sherry verkopen zonder vergunning, dus een fles daarvan mag u in het pakket opnemen. U mag echter geen alcohol laten proeven aan klanten.
Kleinschalig, met de hand gemaakt zonder bewaarmiddelen of broodverbeteraars. We bakken in een elektrische steenoven, waarbij het bakproces zo dicht mogelijk aanleunt bij dat van een op hout gestookte oven.
In veel ambachtelijke bakkers bedrijven begint de bakker op doordeweekse dagen rond twee uur 's nachts. Hoe groter de bakkerij, hoe eerder hij begint. Voor de zaterdag begint hij vaak al op vrijdagavond. De bakker is meestal in het wit gekleed.
Check je salaris!
De meerderheid van Koks verdient een salaris tussen € 1.466 en € 3.081 per maand in 2023. Een maandloon voor beginnende Koks varieert van € 1.466 tot € 2.088. Na 5 jaar werkervaring zal hun inkomen tussen € 1.755 en € 2.398 per maand liggen.