hardlopen, let wel op de juiste houding en goed schoeisel en bouw rustig op. fietsen: houd je rug recht, een voorovergebogen houding is meer belastend voor je wervelkolom. zwemmen: is een sport die je gewrichten niet te veel belast. De borstcrawl is de beste slag omdat je rug dan zijn natuurlijke S-vorm blijft behouden ...
Rugzwemmen is ideaal omdat het de rugspieren versterkt terwijl de wervelkolom mooi recht blijft tijdens de training. Crawl is, mits een correcte techniek, ook aan te raden. School- en vlinderslag zorgen voor een holle houding van de lage rug en zijn daarom minder geschikt als u al last hebt van lage rugpijn.
De rug sterker maken
Neem de viervoeterstand aan op de mat met gestrekte armen en vlakke handen naar voren wijzend. Strek dan één been minstens horizontaal ten opzichte van de lichaamslijn achterwaarts uit. Houd deze positie enkele seconden vast en wissel dan van kant. Vijf keer herhalen.
'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen. 'Het is een zegen voor Nederland dat er veel gefietst wordt.
Als je door je rug bent gegaan is het belangrijk om in beweging te blijven. Rust roest. Dat wil zeggen: je moet wel bewegen maar je rug niet belasten. Dat betekent onder andere veel wandelen.
Vermijd stress
Stress kan rugpijn versterken en zelfs veroorzaken. Het is belangrijk dat u op tijd en stond uw hoofd leegmaakt en ontspant. Pieker dus niet teveel over uw rugklachten en wees geduldig. Eindig de dag met een rustgevende activiteit.
in de 'beschermstand' en houd je veel spierspanning in je rug. Het duurt daardoor veel langer voor je herstelt en je rug weer als normaal beweegt en aanvoelt. Dus: even wat meer rust nemen, niet zwaar tillen, bukken of zwaar/te intensief sporten.
Wandelen, traplopen, fietsen, joggen, hardlopen zijn allemaal activiteiten die goed zijn voor je rug. Pijn kan er voor zorgen dat je het lastiger vindt om te beginnen. Ongetrainde spieren zijn vaak gevoeliger dan goed getrainde spieren na activiteiten.
Fitness is ideaal om gezond te sporten. Je overbelast je rug niet, maar traint je rug- en buikspieren wel. Persoonlijke begeleiding zorgt er voor dat je volgens een aangepast programma traint. Geleidelijk bouw je op en dat doe je best door geregeld te trainen.
Uit onderzoek blijkt dat twee tot drie keer per week wandelen een effectieve manier is om de rugpijn te verminderen. 40 minuten. Volgens onderzoeker Michal Katz-Leurer zorgt actief wandelen ervoor dat buik- en rugspieren worden aangesproken op een zelfde manier als tijdens spierversterkende oefeningen.
Ga op je buik liggen, met je handen naast je zij. Vervolgens duw je je bovenlichaam omhoog, houd dit enkele seconden vast terwijl je rug goed aangespannen is en laat vervolgens weer zakken. Herhaal dit een paar keer voor een goede warming-up van je rugspieren.
Wanneer je acute rugklachten hebt kan het verstandig zijn je rug even rust te geven. Tillen met een rechte rug kan dan helpen.
Elke dag gewoon thuis rugspieren trainen kan vrij eenvoudig. Op internet is veel materiaal te vinden om eenvoudige oefeningen uit te voeren om de rugspieren te versoepelen of versterken. Rugoefeningen behoren voor velen tot een dagelijks routine.
Fysiotherapie / manuele therapie kan er in de eerste fase van de rugpijn aan bijdragen dat de pijn vermindert. Daarnaast zorgt oefentherapie ervoor dat de pijn verder afneemt en dat de rug op langere termijn beter bestand is tegen eventueel terugkerende rugpijn.
Trap op meest effectief
Neem dan af en toe de trap naar boven! Het blijkt dat langzaam de trap oplopen twee keer zoveel energie kost als wandelen op normaal tempo: door de trap te nemen verbrandt je dubbel zoveel calorieën. Zelfs de trap aflopen is effectiever dan wandelen op een platte ondergrond.
De spieren van je hele romp ondersteunen onder meer je wervelkolom en lage rug. Samen met de spieren rond de heupen, billen en hamstrings vormen ze een groot stabiliteitsbouwwerk. Het is dus belangrijk om je onderrug te trainen.
Heeft u last van rugpijn in uw lage onderrug, stress of slaapapneu? Slaap dan op uw zij. Heeft u last van hoofd- en nekpijn? Dan is het juist weer beter om niet op uw zij te slapen, maar op uw rug.
Het belangrijkste is om in beweging te blijven en als u een pijnstiller wilt nemen begin dan met paracetamol (maximaal 4 maal per dag 2 tabletten van 500mg). Beter kunt u eventueel diclofenac gel of ibuprofen gel op uw rug smeren. Paracetamol heeft minder bijwerkingen dan ibuprofen en andere NSAID's.
Voelt u dat u rust nodig heeft, ga dan op bed liggen met een kussen onder uw knieën. Dit is beter dan zitten. Als u ligt, is er geen druk op uw lendenwervels.
Water drinken bij rugpijn!
Voldoende water drinken is ook heel belangrijk. De tussenwervelschijven van uw rug bestaan voor een groot deel uit water. Deze fungeren in ons lichaam als een soort schokdempers. Tijdens uw dagelijkse activiteiten zoals werk en sport neemt de druk op de tussenwervelschijf toe.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.