Een liedje dat in je hoofd blijft hangen wordt ook wel een oorwurm genoemd. Het kan een mooi liedje zijn, maar ook een irritant deuntje. Vaak zit er in het nummer een stukje dat zich vastbijt in je geheugen, een zogenaamde '
Een melodie die in je hoofd blijft hangen heet een oorwurm. Wat maakt dat sommige nummers maar blijven rondspoken?
Waarom het ene liedje wel in je hoofd blijft hangen en het ander niet, komt omdat het liedje wat wel blijft hangen een 'afwijking' schijnt te hebben in de muziek. Hierdoor kunnen je hersenen het niet volledig verwerken en daardoor blijven je hersenen het nummer herhalen.
Een stukje muziek dat steeds maar weer herhaald wordt, noem je een ostinato. Een melodie die steeds herhaald wordt noem je een melodisch ostinato.
Kippenvel bij muziek ontstaat wanneer je in de muziek met patronen naar een conclusie toewerkt, legt Mieras uit. "Bepaalde noten geven aan dat er naar een andere noot moet worden gegaan. Als die noot niet komt, dan speelt dat met je brein", zegt hij.
Oorwurm remedies
Ook het oplossen van een raadsel, sudoku of kruiswoordpuzzel, of iets anders wat je 'werkgeheugen' aanspreekt, omdat er dan geen ruimte meer overblijft voor het lied-op-repeat. Ook kun je in geval van oorwurm overstappen op een ander lied – met dat gevaar, dat je dan een nieuwe oorwurm oploopt.
Iedereen heeft weleens last van een oorwurm. Een oorwurm is een melodie, of een stukje daarvan, die in je hoofd blijft hangen. En wanneer zo'n wijsje maar in je hoofd blijft rondzingen, kan dat als erg vervelend worden ervaren. Vaak komen oorwurmen overdag, al kunnen ze ook vlak voor het slapen opdoemen.
Als u muziek luistert of speelt, komen de zintuiglijke prikkels binnen in de thalamus, een hersengebied diep in het midden van de hersenen. U moet de thalamus zien als het vrouwtje op rollerskates vroeger in een telefooncentrale. Zij verbond alle binnenkomende lijnen met elkaar. De thalamus is de schakelcentrale.
Tik op je telefoon op de startknop en houd deze vast of zeg 'Hey Google'. Vraag 'Welk nummer is dit?' Speel een nummer af, neurie, fluit of zing een melodie van een nummer. Neuriën, fluiten of zingen: De Google Assistent zal mogelijke overeenkomsten voor het nummer identificeren.
Wat gebeurt er nou eigenlijk in de hersenen? Muziek komt binnen in het emotiegebied in de hersenen, dat vlak bij de motorisch gebieden ligt (centraal in de hersenen). Zodra je emotie voelt bij muziek, stimuleert dat tegelijkertijd het motorische gebied waardoor je de neiging krijgt om mee te bewegen.
De naam 'oorworm´ is misleidend, omdat het geen wormen zijn, en ze ook niet in het oor van de mens kruipen. Ondanks zijn naam en de indrukwekkend uitziende tang aan hun achterlijf zijn oorwormen volkomen onschadelijk voor de mens. Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan.
Een oorwurm is een melodie, of een stukje daarvan, die in het hoofd blijft hangen, maar waar men geen prijs op stelt. Het heeft dus slechts figuurlijk te maken met het insect oorworm.
Als het niet te luidruchtig is, probeert Shazam op te zoeken welk liedje je hoort. Binnen een paar seconden verschijnt op het scherm hoe het nummer heet. Erg handig in Shazam is dat je nummers worden opgeslagen. Dan kun je het nog eens terugluisteren, of kopen.
Praten in je slaap heet officieel somniloquy en is een vorm van parasomnie, een stoornis waarbij iemand vreemd gedrag vertoont in zijn slaap. Wanneer je in slaap valt, komen er twee chemische stoffen vrij in je hersenen: glycine en gamma-aminoboterzuur (GAB).
Bij psychoses kan het slaapritme ernstig verstoord raken. Meestal slapen deze mensen te kort omdat ze moeilijk in slaap vallen of te vroeg wakker worden. Ook worden ze tijdens de slaap vaker wakker. Dranken met cafeïne erin en alcohol zijn vaak voorkomende oorzaken van slaapstoornissen.
De oorwurm
De oorwurn is een stukje uit een nummer dat de hele dag in je hoofd blijft hangen. Erg leuk is dat niet, want over het algemeen is het gewoon verschrikkelijk irritant. Het melodietje kun je op het begin nog wel leuk of grappig vinden, maar naarmate de uren verstrijken wordt je er he-le-maal loco van.
Met zijn zwakke monddelen kan de oorworm onmogelijk schade aanrichten aan de mensenhuid, maar wanneer hij je met zijn 'tang' knijpt zal je wel een klein kneepje voelen. Niets om je zorgen over te maken! Deze tang gebruikt hij louter ter verdediging, maar slechts weinig dieren zijn ervan onder de indruk.
De volwassen exemplaren kunnen zich na enige dagen tot weken ook voortplanten. Oorwormen kunnen in vergelijking met andere insecten vrij oud worden al hangt de levensduur af van de soort. Van de gewone oorworm is bekend dat een volwassen exemplaar ongeveer acht tot tien maanden oud kan worden.
Hoe ziet een oorworm eruit? De oorworm is een donkerbruin insect van 1 tot 3cm lang met bijtende monddelen. Aan het uiteinde van hun lichaam hebben ze een tangvormige 'schaar' die wordt gebruikt als verdedigingswapen. Deze is groter & krachtiger bij mannetjes.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Antwoord: Daar is niet even een simpel een antwoord op te geven. Maar verschillende hersengebieden worden geactiveerd als je naar muziek luistert. Een combinatie van plekken in je hersenen die te maken hebben met je emoties, aanmaken van dopamine en zelfs abstract denken maken dat muziek zo diep kan binnendringen.
De invloed van muziek op ons brein
Muziek roept emoties op. Tijdens het luisteren naar muziek worden er verschillende netwerking in onze hersenen geactiveerd. Deze hersengebieden hebben te maken met beloning, geheugen, zelfreflectie en sensorische en motorische processen.