Pakjes drinken worden vaak door ouders meegegeven naar school. Weet jij hoeveel suiker er ongeveer in deze pakjes drinken zit? Gemiddeld bevat één zo'n pakje drinken al gauw 4 suikerklontjes. Als je kind elke dag 3 pakjes zou drinken, dan heb je alleen al aan suiker in die pakjes drinken 12 suikerklontjes te pakken.
Voedingsdeskundige Elsbeth de Lange testte de hoeveelheid suiker in een pak suikerklontjes. Haar conclusie is schokkend: In een pak van een kilo zit maar liefst duizend gram (!) pure suiker.
Een suikerklontje is 4 gram suiker.
In een blikje energiedrank van 250 ml zit ongeveer 27 gram suiker. Dat komt neer op zo'n zes suikerklontjes. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met de hoeveelheid suiker in frisdrank, zoals een glas cola.
Zo is 1 suikerklontje ongeveer 4 gram suiker. Dat betekent dat een man ongeveer 15 suikerklontjes in vrije suikers per dag mag nuttigen en een vrouw ongeveer 12,5 suikerklontjes.
Er in een fles tomatenketchup zitten wel 40 (!) suikerklontjes, dat is meer dan een suikerklontje per eetlepel. Aan magere yoghurt met een smaakje wordt vaak suiker toegevoegd, voor extra smaak. Zo kan een kom (245 gram) magere yoghurt wel 47 gram suiker bevatten, wat gelijk staat aan 12 theelepels.
Een glas cola van 250 ml bevat ongeveer 26 gram suiker. Dat is bijna 7 suikerklontjes. Als je cola drinkt, dan krijg je al snel ongemerkt veel suiker binnen.
In de meeste gewone flesjes bier zit 0 tot 1,5 gram suiker, minder dan een half suikerklontje van 4 gram. Hoeveel gram suiker zit er in bier met een smaakje, zoals Radler? Dat is een stuk meer, namelijk tussen de 5 en 30 gram.
Fruitsap is geen goed alternatief voor frisdrank, want beide zijn even slecht voor de lijn en voor de tanden. Fruitsap is wel ietsje gezonder, vooral omdat het vitamine C bevat. Af en toe een glas kan geen kwaad.
Neem Capri-Sun. Een pakje bevatte vorig jaar nog vijf klontjes, nu nog maar de helft.
Voor appelsap is het zelfs wat meer: zo'n 17 gram en 4 suikerklontjes. Water, thee en koffie zonder suiker zijn de perfecte dorstlessers. Zoals je ziet zit in zoete dranken zoals sap en frisdrank veel suiker.
In een glas halfvolle melk zitten gemiddeld twee suikerklontjes, maar het past wel in een gezond voedingspatroon dankzij de eiwitten, vitamines en calcium.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om niet meer dan 10% van je calorie-inname aan suiker te eten. Dit is maximaal 50 gram suiker voor vrouwen en (omdat mannen een grotere energiebehoefte hebben) 62 gram voor mannen.
Qua calorie inname gezonder
Als we naar de calorie inname kijken dan is Cola Zero een stuk gezonder dan gewone frisdrank. Suiker levert immers een hoop calorieën op, en in Cola Zero zitten er bijna geen. Maar het lichaam zal ook op zoetstoffen reageren en hier kunt u negatieve effecten van ervaren.
Vruchtensappen zoals sinaasappelsap bevatten suikers en daardoor ook aardig wat calorieën. In een glas sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker die gelijk is aan zo'n 4,5 suikerklontjes. Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Bedenk echter wel dat wijnglazen bijna half zo groot zijn, en dat een glas zoete witte wijn zelfs meer dan 250 kcal bevat. Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker.
Hoeveel suiker zit er in een bakje patat? Schrik niet, maar liefst 10,5 (!) suikerklontjes. Hieronder een lijstje met suikerklontjes per product.
In een pot Calvé mayonaise zit per 100 milliliter 5 gram suiker, wat neerkomt op een suikerklontje. In een pot mayonaise (van 650ml) zitten dus ongeveer 7 klontjes suiker.
Een suikervrij dieet betekent dat je stopt met het eten van geraffineerde suikers en bewerkte producten. Dit zijn de bewerkte suikers die als smaakversterkers in producten worden gebruikt. Een suikervrij dieet zorgt dat je bloedsuikerspiegel weer in balans komt.
Kan ik dan beter helemaal geen suiker eten? Nee, want je lichaam heeft suiker nodig als energiebron. Deze energie kun je het best halen uit van suikers die van nature aanwezig zijn in groente, fruit en zuivelproducten als melk- en yoghurt.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.