Zo kun je bij bouillons of lichte soepen het beste kiezen voor een frisse witte wijn, zoals bijvoorbeeld de Plage Du Sud Blanc. Zware vettige witte wijnen matchen beter bij wat zwaardere soepen, zoals tomatensoep, uiensoep, champignonsoep of erwtensoep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Manoir Grignon Chardonnay.
Dat wijnen slecht combineren met deze vloeibare kost, komt omdat soep niet dol is op kou, stroefheid en zuren. Te veel van het een of het ander verpest de combinatie al snel.
Vissoep Bouillabaisse & Rosé wijn
Rosé, rosé, rosé, dat is eigenlijk de enige wijn die past bij deze vissoep. De klassieke vissoep bouillabaisse is een specialiteit uit Marseille, wat natuurlijk de reden geeft om hem te combineren met een kristalheldere rosé uit de Provence.
Welke wijn bij uiensoep? Ga je voor harmonie of contrast? Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere.
Bij een lichtere soep, zoals een groentesoep of kippensoep, kunt u het best een droge witte wijn schenken. Witte wijnen van de Chardonnay, Muscat, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc of Pinot Gris druif laat een groente- of kippensoep volledig tot zijn recht komen.
Eigenlijk geen wijn bij soep! Maar als het toch moet…, kies hier dan voor glas witte wijn met een rond karakter en redelijk zachte zuren. Want de soep is kruidig en licht zoet van smaak. Denk aan een Viognier, Pinot Gris uit de Elzas , Soave of een Grüner Veltliner.
Soep kan je heel creatief serveren. In kleine glaasjes, in wijnglazen, in koffietasjes, … Of hergebruik je ingrediënten en serveer je soep in een uitgeholde pompoen of tomaat. Niet alle soepen kan je even lang bewaren.
In tegenstelling tot rode wijn, waarbij de schillen van de druiven in het sap blijven tijdens het gistingsproces, worden de schillen bij rosé na een korte periode verwijderd, zodat het sap slechts een korte tijd in contact blijft met de schillen en dus een lichtere kleur krijgt.
Een Franse rosé wijn doet het vooral goed bij salades, maar past ook perfect bij tal van andere gerechten zoals kip, vlees en vis. Je kunt rosé wijn ook heel goed drinken als aperitief.
Zijn de groenten rauw, fris, krokant van smaak dan passen er lichte wijnen bij. Zoals witte wijn gemaakt van sauvignon blanc, pinot blanc, riesling ”kabinett” Zijn de groenten gekookt of gestoomd dan passen er rondere en vollere wijnen bij. Zoals witte wijn gemaakt van: chenin blanc, pinot gris, jonge chardonnay.
Rode wijn vervangen
Goede vervangers voor rode wijn zijn runds- of kalfsbouillon, rode wijnazijn of balsamico-azijn (aangevuld met bouillon), cranberrysap, granaatappelsap, sap van rode druiven of tomatensap. Al deze dranken voegen een vergelijkbare kleur én smaak toe aan je bereiding.
Wij drinken tegenwoordig meer wijn bij het eten, heel veel wijnen komen dan het best tot hun recht. Je kunt echter ook behoorlijk de mist in gaan als je een zoete wijn bij gekookte vis, een rode wijn bij een heel licht gepocheerd stukje vlees of een witte wijn bij biefstuk eet.
Welke wijn drink je hierbij? Ervan uitgaand dat je een pittige soep hebt gemaakt is een kruidige rode wijn een goede begeleider van deze soep. Als je dan ook nog de wijn uit het land van oorsprong neemt, Hongarije, dan is een kruidige Egri Bikavér van Kovacs Nimrod Rhapsody of Superior een uitstekende keuze.
Hierbij adviseer ik warme, zachte, rode wijnen - bijvoorbeeld cabernet franc en gamay. Deze wijnen zijn vaak sappig en hebben ook een groene ondertoon. Boerenkoolstamppot met rookworst is boers en stevig van smaak.
Lichtzoete witte wijnen verzachten het pittige en, zeker als deze lekker koel zijn, verdoven ze je smaakpupillen ook ineens. We denken hierbij aan wijnen op basis van druiven zoals Gewürztraminer, (lichtzoete) Riesling, Muscat of een sappig volle Pinot Grigio (Pinot Gris).
Rode wijn bevat veel meer antioxidanten dan witte of rosé wijn. Antioxidanten zijn in staat om de schadelijke, vrije radicalen in ons lichaam te neutraliseren. Die radicalen verhogen de kans op kanker. Antioxidanten neutraliseren dus dit effect.
De gezonde voedingsstoffen van de druif zitten vooral in de schil en de pitjes; dit maakt rode wijn dus ook meteen gezonder dan witte. Rode wijn heeft immers tot aan het persproces alle voedingsstoffen in zich op heeft kunnen nemen, dus deze zijn ook terug te vinden in de wijn.”
Op dit moment wordt de beste rosé ter wereld gemaakt in de Provence. De wijnen zijn te herkennen aan hun lichte zalmroze kleur. In de smaak zijn ze licht, maar gestructureerd met kruiden en body. De Mirabeau Rosé is een klassieke blend van de lokale druiven syrah, grenache en cinsault.
Wat past goed bij soep? Als het een minder vullende soep is eet ik er vaak een stokbroodje met gerookte zalm bij. Of een gevuld stokbroodje met gehakt, tomaat, paprika en ui, of een pasteitje met ragout, een foccacia of tosti, gebakken ei, broodje kroket of broodje knak.
Het schuim dat op je soep komt bij het mixen kan absoluut geen kwaad. Het kan zelfs zeer lekker zijn, zo'n luchtig, schuimend soepje. Het schuim komt aan de oppervlakte omdat je met je mixer lucht in de soep mixt. Die lucht komt dan bovendrijven in de vorm van kleine belletjes, schuim dus.
Zout en peper zijn onmisbaar in tomatensoep, maar probeer er zeker ook eens andere kruiden aan toe te voegen. Heerlijke combinaties zijn basilicum-rozemarijn-tijm, peterselie-bieslook en wat dacht je van munt met een beetje fetakaas?
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
Welke wijn bij heldere Paddestoelensoep? Paddenstoelen en Chardonnay – Ga je voor een romig gerecht met paddenstoelen, zoals bijvoorbeeld een champignonsoep of champignon roomsaus, kies dan voor een houtgerijpte Chardonnay. Door de houtrijping krijgt de wijn een volle, ronde smaak.
Kurksmaak, in wetenschappelijk jargon trichlooranisol of TCA genoemd, is het gevolg van een chemische verbinding tussen een schimmel die voorkomt in de kurk bast of op de plek waar de wijn wordt gemaakt, en de wijn in de fles.