Ongewenste e-mail, ook wel spam genoemd, in uw Postvak IN is vervelend. Het filter voor ongewenste e-mail in Outlook zorgt ervoor dat berichten die op ongewenste e-mail lijken, in de map Ongewenste e-mail terechtkomen.
Spam e-mails zijn alle ongevraagde en ongewenste e-mails die je ontvangt zonder dat je je ergens voor hebt aangemeld. Vaak herken je ze aan onbekende afzenders en/of rare aanbiedingen. Net zoals phishing is spam email ongewenst. Spam kun je helaas op elk e-mailadres krijgen.
De kans is groot dat je e-mailadres terecht is gekomen op een lijst met e-mailadressen die door verschillende spammers wordt gebruikt. Dat verklaart waarom je er steeds meer krijgt. Ze gebruiken allemaal dezelfde lijsten. Net daarom blijf je deze berichten krijgen, ook al heb je een aantal afzenders geblokkeerd.
Spam laat zich definiëren als het veelvuldig en ongevraagd ontvangen of versturen van berichten. Het bericht is vaak commercieel van aard en veelal worden de berichten zonder je medeweten verstuurd. De meest bekende vorm van spam is een ongewenste e-mail met een bijzondere, ongevraagde boodschap.
Spam hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar deze vaak ongewenste advertenties zijn wel vervelend. Spam kan gevaarlijk zijn als deze afkomstig is van een internetcrimineel die probeert schadelijke software op je computer te installeren of persoonlijke gegevens wil achterhalen.
Spam kan erg vervelend zijn en soms zelf gevaarlijk. Spam kan worden gebruikt door internetcriminelen om een virus te installeren of om uw persoonsgegevens te stelen. Het kan geen kwaad om spam-mails te openen, let er wel op dat u nergens op klikt.
Berichten die je niet herkent zijn een teken dat een hacker toegang tot je account zou kunnen hebben. Als uw contactpersonen melden dat ze spam ontvangen van jouw e-mailadres, is dat een rode vlag die aangeeft dat je e-mail mogelijk is gehackt en dat je gegevens in gevaar zijn.
Vraag om op linkjes te klikken of bijlage te openen
Een zip-bestand met bijvoorbeeld facturen of aanmaningen is altijd verdacht, want deze worden nooit op deze manier verstuurd. Verwacht je toch een bestand? Neem dan contact op met de afzender om te vragen wat en hoe ze iets precies verstuurd hebben.
Scammers sturen spam via sms-berichten naar iedereen die ze kunnen bereiken, in de hoop dat er iemand toehapt. Spam via sms is niet alleen vervelend. Het kan uw telefoon overnemen en uw persoonlijke gegevens openbaren.
Ga naar het tabblad Start en klik in de groep Verwijderen achtereenvolgens op Ongewenste e-mail en op Opties voor ongewenste e-mail. Klik op het tabblad Geblokkeerde afzenders op Toevoegen.
Heeft u last van spam? Meld dat dan hier bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Wij kunnen spammers aanpakken die vanuit Nederland ongevraagde berichten verspreiden. Boetes kunnen oplopen tot 900.000 euro.
Nee, met alleen de mail openen gebeurt er niets. Maar wat je nóóit moet doen is op een link in die mail klikken. Want dan geef je ze misschien toegang tot jouw computergegevens. Er wordt dan namelijk een of ander programmaatje geïnstalleerd, waar jij verder niets van merkt.
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daar zit het gevaar. Lees een mail rustig door om hem te beoordelen.
MijnOverheid verstuurt nooit e-mails met daarin een link naar een omgeving waarvoor je moet inloggen met een persoonlijke pincode. En ook niet een bericht via sms.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Als een e-mailaccount is gehackt, kunnen zeer gevoelige gegevens snel in verkeerde handen vallen. Internetcriminelen kunnen toegang krijgen tot online betaalaccounts (zoals je PayPal-account), aankopen doen in iemands naam, geheime bedrijfsgegevens inzien of fraude plegen.
Veel digitale fraude start met het versturen van een e-mail. Criminelen vervalsen een mailadres en verspreiden zo nepfacturen en phishingmails. Wat is e-mailspoofing en hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt? Ontdek met deze scan waar jouw digitale kansen liggen.
Het openen van een bijlage kan de computer op welke deze geopend is soms onmiddellijk besmetten. Dit kan oplichters en criminelen dus ook gelijk toegang geven tot het netwerk. Veel spam mails worden automatisch gefilterd door e-mail systemen. Toch glippen er regelmatig nog spam mails door dit filter heen.
Als e-mail van een geblokkeerde afzender nog steeds wordt weergegeven in uw Postvak IN, kan de afzender het volgende zijn: Hun e-mailadres wijzigen. Maak een regel voor Postvak IN om veelgebruikte woorden in uw e-mail met Postvak IN op te halen en deze te verplaatsen naar de map Verwijderde items.
Klik in E-mail op >Opties > Ongewenste e-mail. Schakel op het tabblad Opties het selectievakje Verdachte e-mail permanent verwijderen en niet verplaatsen naar de map Ongewenste e-mail in.