Tot op heden is er geen bewijs gevonden dat de bijnieren daadwerkelijk uitgeput kunnen raken. De bijnieren bevinden zich bovenop de nieren en zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van een aantal hormonen in ons lichaam, zoals: Cortisol: zorgt voor een goed werkend immuunsysteem en remt ontstekingen.
De klachten die aan bijnieruitputting worden toegeschreven zijn zeer divers. Moeheid, slaapproblemen, diffuse pijn, darmklachten of nervositeit worden gepropageerd als typisch.
Vind in het dagelijkse leven een balans tussen drukke momenten en periodes van rust. Ook regelmatig bewegen, voldoende water drinken, genoeg slapen en het volgen van een gezond en evenwichtig voedingspatroon kunnen bijdragen tot het herstelproces.
Veelgehoorde symptomen van bijnieruitputting zijn onder meer: Altijd moe wakker worden. Geheugenproblemen. Spijsverteringsproblemen.
Bij stress maakt de bijnier extra cortisol wat via het bloed verder in het lichaam komt. Door kanker in de bijnier kan de bijnier extra veel cortisol gaan maken. Er komt dan te veel cortisol in het bloed en daardoor krijg je klachten.
Veel mensen voelen zich hulpeloos bij de uitputting die ze dagelijks, maar vooral bij het opstaan, al ervaren. We weten dat bijnieruitputting vaak gepaard gaat met een lage schildklierfunctie welke kan zorgen voor serieuze en langdurige consequenties in het functioneren in het dagelijks leven.
Vitamine B5 zorgt voor een goede werking van je bijnieren en is aanwezig in alle groenten, aardappelen en peulvruchten. Vitamine B12 vind je enkel in dierlijke voedingsmiddelen. B1: zonnebloempitten, hennepzaad, sesamzaad, cacao en pijnboompitten. B5: shiitake (paddenstoelen), linzen, eieren, boekweit, avocado.
Er zijn veel verschillende onderzoeken mogelijk om tot de diagnose van een bijnieraandoening te komen. In veruit de meeste gevallen wordt er bloed- en urineonderzoek gedaan. Deze onderzoeken kunnen aantonen of er problemen zijn met de aanmaak van hormonen door de bijnieren.
Je voelt je vermoeid. Cortisol zorgt er voor dat je meer energie hebt, maar na een langdurige periode kan dit leiden tot vermoeidheid en uitputting. Je bent humeurig. De stof serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd omdat het van belang is voor de regeling van je humeur.
uitputtingssyndroom bestaat uit vermoeidheidsklachten en verhoogde vermoeibaarheid, slaapstoornissen, dysforie, maag– en darmklachten, pijnklachten, spanningsklachten, duizeligheid, concentratieproblemen en vooral piekeren. Voor deze klachten zijn effectieve behandelprogramma's ontwikkeld.
Rhodiola. Heb je last van een bijnieruitputting dan is een ander specifiek kruid met een gunstig effect op bijnieruitputting Rhodiola. Dit kruid is in staat om de hormonale reacties op stress van het lichaam te reguleren.
Het syndroom van Cushing is een aandoening waarbij een of beide bijnieren te veel cortisol aanmaken. Het syndroom is zeldzaam: het komt voor bij 1 à 10 per miljoen inwoners per jaar. Als de oorzaak van het syndroom in de hypofyse ligt (hypofysegezwel), spreken we specifiek van de ziekte van Cushing.
Een tekort aan cortisol kan een gevolg zijn van aandoeningen van de bijnier (aangeboren aandoeningen, infecties, tumoren, bloedingen), stoornissen van de hypofyse (infecties, tumoren, trauma, bloedingen…), en ten slotte langdurige (hoge) dosissen cortisone.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
De afbraak van adrenaline duurt enkele minuten. De afbraak van cortisol enkele uren. Uiteindelijk ben je dus na een paar uur weer de oude.
Stress is meetbaar
Chronische stress kan biologisch gemeten en aangetoond worden. Via een bloedname kunnen bepaalde bloedmarkers (vb cortisol) opgespoord worden, Microscopisch onderzoek van hersenweefsel kan duidelijk schade aantonen aan de verbindingen tussen de hersencellen (dendritische schade).
Kun je zelf je cortisol meten? Met een cortisol test kan je via een speeksel sample de hoeveelheid cortisol in jouw speeksel te weten komen. Door je cortisol waarde te meten, kan je ontdekken als jouw cortisol te laag of juist te hoog is.
De fysieke impact van stress op de huid omvat onder meer roodheid, verhoogde gevoeligheid, verslapping, droogheid en dofheid. Een teveel aan cortisol verhoogt ook de activiteit van de talgklieren, waardoor de huid meer talg produceert en dit leidt vervolgens tot verstopte poriën en puistjes.
Cortisol zorgt voor meer honger en meer buikvet. Het hebben van veel buikvet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, omdat in buikvet veel ontstekingsstofjes zitten. Verder maakt een hoog cortisolniveau de kransslagaderen gevoeliger voor spasmen. Dat is iets waar vrouwen vaker last van hebben dan mannen.
Wanneer de hoeveelheid cortisol in het lichaam plotseling razendsnel daalt, kan iemand in korte tijd zeer ziek worden. Dat noemen we een Addison- of een bijniercrisis. Het gaat samen met overgeven, diarree, lage bloeddruk, buik- en rugpijn, uitdrogingsverschijnselen, welke kunnen leiden tot een coma.
Met bloedonderzoek kunnen we vaststellen of u de ziekte van Addison hebt. Een acth-stimulatietest is een bloedtest die laat zien of uw bijnieren voldoende hormonen kunnen produceren.
Te veel cafeïne (in koffie, cola en energiedranken) en andere stimulerende stoffen als theïne (in zwarte en groene thee) stimuleren de aanmaak van cortisol in de bijnieren.
Vitamine C.
Vitamine C helpt het lichaam om cortisol om te zetten in andere stoffen zodra het verhoogd is.
Wat is een bijnierincidentaloom? Een bijnierincidentaloom is een afwijking van de bijnier die we per toeval ontdekken tijdens een CT-scan of MRI-scan van de buik. Bij 1 op de 25 CT-scans van de buik ontdekken we een vergrote bijnier. Een vergroting van de bijnier is bijna altijd goedaardig.