Hoe lang duurt het en wat helpt? Moeilijk te voorspellen, want iedereen reageert anders. De lichamelijke ontwenning is meestal na 2-3 weken voorbij (ook van alcohol of drugs waar je lichamelijk afhankelijk van wordt). De geestelijke ontwenning duurt echter veel langer en verloopt meestal 'in golven'.
Afkickverschijnselen zoals jeuk zijn de eerste periode na het stoppen het ergst. Andere afkickverschijnselen zijn bijvoorbeeld trillen, pijn, koorts en misselijkheid. Ze verschillen per persoon. Hoe lang ze ook duren: bij ons krijg je de juiste ondersteuning om ze aan te kunnen en om jouw verslaving te overwinnen.
Ben je verslaafd geraakt aan harddrugs als cocaïne, heroïne of GHB? Ook dan kun je thuis afkicken. Soms is een korte opname in een kliniek nodig, bijvoorbeeld voor een detoxbehandeling om lichamelijk van het verslavende middel af te komen. Wij kunnen je dan verwijzen naar een geschikt centrum.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen.
Goed nieuws: de afkickkliniek kosten worden – zowel in Nederland als in het buitenland – vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Wel geldt er een eigen risico vanuit de basisverzekering van minimaal €385,-. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dat betekent dat je tot €385,- zelf moet betalen.
De hevige ontwenningsverschijnselen die je krijgt tijdens het afkicken van heroïne wordt 'cold turkey' genoemd. Deze afkickverschijnselen beginnen enkele uren na het laatste gebruik, zijn 2 tot 4 dagen daarna het hevigst en zijn na ruim een week meestal verdwenen.
Verslavingszorg valt onder de zorgverzekering
Wanneer je hulp nodig hebt om van je verslaving af te komen, dan worden de kosten hiervoor volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Je hoeft dus niet aanvullend verzekerd te zijn op hiervoor in aanmerking te komen. Dit geldt ook voor een opname in een kliniek.
Jeuk, koorts en meer bij afkicken
Andere afkickverschijnselen zijn bijvoorbeeld trillen, pijn, koorts en misselijkheid. Afkickverschijnselen verschillen per persoon. Sommigen hebben ook last van slapeloosheid, een slecht humeur, angst, een verminderd concentratievermogen en een verhoogde eetlust.
Wat is junkiegedrag? Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen.
'Cold turkey' is een manier van afkicken. Cold turkey stoppen met een middel betekent dat iemand in één keer stopt met het gebruik. Zonder het middel geleidelijk af te bouwen of middelen te gebruiken die ontwenningsverschijnselen kunnen tegengaan.
Het antwoord daarop is simpel: de kosten voor een afkickkliniek worden 100% vergoed. Bij een opname in een afkickkliniek zijn de kosten dus voor rekening van je zorgverzekeraar. Met een basisverzekering betaal je alleen jouw eigen risico, als je dit nog niet heb gebruikt.
De duur van de behandeling verschilt per persoon. Een opname duurt 14 dagen, 28 dagen of 35 dagen. Aansluitend vindt er minimaal drie maanden nazorg plaats op één van onze locaties in Nederland.
Het 'sociaal' leren drinken na een alcoholverslaving (of alcoholprobleem) is vaak heel erg moeilijk. Ervaring vanuit de verslavingszorg leert dat het in veel gevallen heel moeilijk of zelfs onmogelijk is om gecontroleerd te drinken als in het verleden sprake was van een alcoholprobleem.
Na 24 uurDe koolmonoxide verdwijnt uit je lichaam
In je bloed vervangt het zuurstof, waardoor je bloed minder zuurstof bevat. Na 24 uur is alle koolmonoxide uit je lichaam en is de hoeveelheid zuurstof in je bloed weer normaal, waardoor je lichaam kan beginnen met herstellen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de werking van de hersenen een rol speelt bij het ontstaan van alcoholafhankelijkheid. Het brein went aan de stof alcohol waardoor er een sterke hunkering (zucht) ontstaat als alcohol niet meer wordt gedronken. Zo kan afhankelijkheid ontstaan.
De voordelen van afkicken in het buitenland
Een voordeel van afkicken in het buitenland is dat je afstand houdt van alle afleidingen die je thuis kunt ervaren. Waaronder vrienden of familieleden die ook gebruiken of dealers die je tegenkomt. Dingen zoals geur, smaak of geluiden kunnen ook triggers zijn.
Na 1 dag beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken. Na 2 dagen is er geen nicotine meer in het lichaam. Na 2 dagen is het smaak- en reukvermogen aanzienlijk verbeterd. Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie.
Je huid is namelijk beter doorbloed. Daarnaast maak je meer collageen aan als je gestopt bent. Dat is een stof die de huid soepel en stevig maakt en je oogleden gladder trekt. Bovendien kunnen stoffen in rook je ogen irriteren en ze een vermoeide uitstraling geven.
Rokers die lang geleden gestopt zijn presteren cognitief even goed als mensen die nooit gerookt hebben en hebben ook net zo weinig beschadigingen in de hersenen. Rokers hebben een dubbele kans op dementie en Alzheimer in vergelijking met niet-rokers. Over de onderliggende oorzaak is echter nauwelijks iets bekend.
Soms zijn dit afgekeurde partijen. Ook alcohol- en/of drugsverslaving in combinatie met medicijnverslaving komt voor, wat bij acuut stoppen van alle middelen tegelijk ernstige ontwenningsverschijnselen kan geven, in extreme gevallen zelfs dodelijk.
Afkicken van een cocaïneverslaving
Voordat je kan herstellen, moet je stoppen met het gebruiken van cocaïne. Als je lang tijd cocaïne hebt gebruikt en/of veel hebt gebruikt, is het belangrijk om een medicus te laten beoordelen of je zomaar kunt stoppen. Doe je dit niet, dan kan je een ernstige gezondheidsrisico lopen.
Na langdurig gebruik is de afkick meestal zeer zwaar en worden de ontwenningsverschijnselen ook lichamelijk gevoeld.