Als het gewone keelpijn is, gaat dit vanzelf over na 1 tot 2 weken. Een keelontsteking is een besmettelijke bacteriële infectie waar je met antibiotica na enkele dagen weer vanaf bent. Als je besmet bent, vermijd dan nauw contact met anderen en was je handen regelmatig.
Een keelontsteking is nogal besmettelijk! Een keelontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. De ziekteverwekkers worden meestal verspreid door hoesten of niezen (via druppeltjes in de lucht), maar ook door een zoen op de mond. Een keelontsteking verspreidt zich al gauw in het gezin en op school.
Ja, wanneer een keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie, dan is het besmettelijk. Heb jij last van een keelontsteking die wordt veroorzaakt door een virus of bacterie? Dit kun je doen om de besmettingskans zo klein mogelijk te maken: Houd voldoende afstand.
Bij keelpijn is de oorzaak een ontsteking van het slijmvlies in de keelholte of de amandelen, bij keelontsteking is die ontsteking erger en zien de amandelen er rood en gezwollen uit. Op die gezwollen plekken zijn dan vaak ook witte puntjes zichtbaar.
Het belangrijkste is om rust te houden en voldoende te drinken. Wel kan je huisarts ibuprofen of diclofenac voorschrijven om de pijnklachten aan te pakken. Als de keelinfectie wordt veroorzaakt door een bacterie of als klachten langer aanhouden (of ernstig zijn) kan de arts soms antibiotica voorschrijven.
Minder scherp en zuur zijn aardbei, banaan, meloen, perzik, peer, mango of fruit uit blik. Fruit en vruchtensap worden verzacht door toevoeging van een melkproduct, bijvoorbeeld vla met fruit, een milkshake van ijs met vruchtensap of vruchtensap met een scheutje room.
Infectie van de amandelen, veroorzaakt door een virus of bacterie. Een amandelontsteking duurt meestal enkele dagen. Daarna zou de pijn op een week tijd moeten verminderen.
Maar ook warm water, thee, helpt tegen keelpijn. De warme drank heeft een kalmerend effect op de keel. Neem bijvoorbeeld kamille- of zoethoutthee. Kamille heeft een licht ontstekingsremmend en ontsmettend effect.
symptomen. Een amandelontsteking van de keel begint meestal met forse keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. De keelamandelen kunnen opgezwollen raken en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandelen te zien zijn.
's Nachts lig je en kan slijm moeilijker weglopen uit je keel. Vaak worden keelklachten als hoesten hierdoor 's nachts erger. 's Ochtends kun je soms wakker worden met een hele droge mond en keel. Je hebt dan 's nachts door je mond geademd, omdat je neus verstopt zat misschien.
Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Mocht je iemand besmet hebben dan duurt het 1 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt.
Chronische keelontsteking: geen bijzondere complicaties
Herhaalde keelontstekingen veroorzaken geen andere problemen dan eenmalige ontstekingen; behalve dan ergernis. De meest voorkomende klachten zijn slikproblemen door keelpijn.
Faryngotonsillitis heeft bijna altijd een virale oorzaak (verkoudheidsvirussen, soms Epstein-Barrvirus) en soms een bacteriële oorzaak. Bij een bacteriële faryngotonsillitis is met name de β-hemolytische streptokok van Groep A-streptokokken (GAS) de oorzaak.
Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen.
Keelpijn ook andere oorzaken hebben, zoals een virus, verkoudheid, roken, … Als het gewone keelpijn is, gaat dit vanzelf over na 1 tot 2 weken. Een keelontsteking is een besmettelijke bacteriële infectie waar je met antibiotica na enkele dagen weer vanaf bent.
Bij een immuuncompetent persoon heeft het doen van PCR of serologie geen toegevoegde waarde na gestelde periode (7 of 14 dagen); de PCR kan lang positief blijven zonder dat het iets zegt over de besmettelijkheid en de serologie kan laag-positief of zelfs negatief blijven.
Een keelontsteking of ontstoken amandelen kunnen ook een vieze adem veroorzaken. Een vieze adem kan ook afkomstig zijn van je tong. Op het achterste, ruwe gedeelte van de tong kan een witgele aanslag zitten.
Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan. Als de moeite met slikken niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Vermijd zoete melkproducten
Beter van niet. Zoete zuivelproducten houden het slijm vast in je keel, hierdoor moet je vaker slikken. Gevolg: nog meer keelpijn. Je mag wel kwark, yoghurt en karnemelk nemen, omdat zure zuivelproducten geen kwaad kunnen (geen extra slijmvorming).
Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn.
Keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een griep- of verkoudheidsvirus. Ook een bacterie kan de oorzaak zijn van een keelontsteking. Een virus of bacterie irriteert de zachte wanden van je keelholte, met een ontstekingsreactie tot gevolg.
Heb je keelpijn zonder hoge koorts, ademhalingsklachten of ernstige slikproblemen? Dan volstaat een pijnstiller met paracetamol. Je kan gerust enkele dagen afwachten. Meestal gaat de keelpijn vanzelf over binnen 7 à 10 dagen, ook als de infectie te wijten is aan een bacterie.
Deze brokjes zijn in feite stukjes mondafval, die uit de keel ploppen en in de mond terechtkomen. Soms belanden ze ook op de tong. Amandelstenen heten zo, omdat ze uit de kuiltjes van de amandelen komen. In deze steentjes zitten etensresten, bacteriën, slijm, tongaanslag en epitheel.
Een keelontsteking is een ontsteking van de amandelen of tonsillitis. Dit wordt in de volksmond ook 'angina' genoemd. Dit gaat gepaard met keelpijn, moeizaam slikken en ziek voelen. De keelamandelen kunnen ook erg groot zijn en daardoor de keelholte vernauwen.