Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet u wel kunnen aantonen dat die medicijnen op naam staan van u (of uw kind), bijvoorbeeld met een medicijnoverzicht. Alle vloeistoffen, gels en medicijnen moeten worden verpakt in een hersluitbare, doorzichtige plastic zak.
Het is toegestaan om medicijnen, zoals antibiotica, astma medicijnen, insuline of een EpiPen mee te nemen in vliegtuigen van Transavia. Om medicijnen in het vliegtuig mee te mogen nemen, vraag je voor vertrek een Europees medisch paspoort aan bij je huisarts of apotheek.
Mogen medicijnen in de koffer of in de handbagage? Receptmedicijnen voor dagelijks gebruik kunnen het beste in de handbagage worden meegenomen. Mocht een koffer kwijtraken, dan heeft u de medicijnen in elk geval bij de hand.
Een medicijnpaspoort is niet verplicht om te hebben. Het is vooral een actueel medicatieoverzicht. Een medische verklaring is altijd verplicht als je naar het buitenland reist met medicijnen die onder de Opiumwet vallen.
Mogen medicijnen en babyvoeding mee? Medicijnen en dieetvoeding mogen mee in je handbagage. De verpakking mag groter zijn dan 100ml.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Er zijn geen beperkingen voor geneesmiddelen en babyvoeding die je nodig hebt tijdens de vlucht. Hou wel rekening met volgende zaken: Wanneer je meer dan 100 ml van een geneesmiddel meeneemt, kan je dit best apart houden en aangeven. Voor niet-vloeibare geneesmiddelen zijn er geen beperkingen.
Denk aan sterke pijnstillers, slaapmiddelen of medicinale cannabis. Voor deze medicijnen hebt u een aparte medische verklaring nodig. Kijk op de website van het CAK om welke medicijnen het gaat en hoe u aan zo'n verklaring komt.
Een medicijnpaspoort is geen vervanging voor een medische verklaring. Het is namelijk geen geldig reisdocument. Wel is dit document handig wanneer je in het buitenland medische hulp of medicatie nodig hebt. In het paspoort staat welke medicijnen je gebruikt voor je migraine en waar je eventueel overgevoelig voor bent.
Van bedragen tot en met € 9.999,99 per persoon hoeft u geen aangifte te doen. Het is niet belangrijk of u: dit bedrag in euro's of in andere valuta meeneemt. dit meeneemt in waardepapieren zoals aandelen of 'waardedragers' zoals goud en gouden munten.
Dat hangt af van het medicijn, het land waar u naar toe gaat en hoelang u reist. Vul de Medicijnen mee op reis-hulp in en u weet wat u moet doen. U vult hiervoor maximaal 3 vragen in.
Gaat u op reis naar het buitenland en gebruikt u een medicijn dat onder de Opiumwet valt? Dan moet u bij het CAK een schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.
Als uw medicijn onder de Opiumwet valt, heeft u een verklaring nodig. Deze vraagt u aan bij het CAK. Welke verklaring u nodig heeft hangt af van het land waar u naartoe gaat en hoe lang uw reis duurt. Beantwoord een paar vragen op de website van het CAK om te zien welke verklaring u in uw situatie nodig heeft.
Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij mag je tussen de 5 en 14 kilo handbagage meenemen. Wil je geen risico nemen? Dan zit je bij 8 tot 10 kilo handbagage in de meeste gevallen veilig. De standaard maximale afmetingen van handbagage zijn 55x25x35 cm of 55x20x40 cm (lengte x breedte x hoogte).
Dubbele controle is nodig bij losse, risicovolle medicatie. Met 'los' is bedoeld: medicatie die niet door de apotheek is voorverpakt in een geïndividualiseerd distributie systeem (GDS; bijv. medicatiezakjes). Met 'risicovol' worden bedoeld geneesmiddelen die risicovol zijn bij een verkeerde dosering.
Bijvoorbeeld sterke pijnstillers, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of medicijnen tegen ADHD? Dan heeft u bij de douane een speciale verklaring nodig van een arts. Afhankelijk van het land en de duur van de reis is dit een 'Schengenverklaring' of een Engelstalige medische verklaring.
U mag alleen (een reële aantal) geneesmiddelen voor eigen gebruik meenemen. Soms vragen we om een bewijs dat de geneesmiddelen voor uzelf zijn (of voor uw kinderen). Een medisch paspoort is zo'n bewijs. U kunt een medisch paspoort krijgen bij uw arts of apotheek.
Dit geldt voor medicijnen zoals ADHD-medicijnen, sterke pijnstillers, medicinale cannabis, bepaalde kalmeringsmiddelen, slaapmiddelen en sommige epilepsiemedicijnen.
Vloeistoffen zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee.
Is tandpasta een vloeistof dan? Ja, of eigenlijk half vloeistof en half vaste stof. Hoe dan ook, gels, waar tandpasta onder valt, wordt op het vliegveld meegerekend als vloeistof. Je mag zoveel vloeistoffen meenemen als je wilt, maar het moet wel in één zak van 1 liter passen.
Als de handbagage te zwaar is, mag die worden toegevoegd aan de ingecheckte ruimbagage. Die luchtruimbagage tot 23 kilo zit in de prijs van het ticket, en is maximaal 90 x 75 x 43 centimeter.
U mag vloeistoffen, spuitbussen en gels in uw handbagage hebben zolang zij niet meer dan een maximum volume van 100 ml overschrijden per artikel, meegenomen in een hersluitbare, doorzichtige plastic tas van niet meer dan 1 liter capaciteit per passagier.