Ingrediënten: tomaat, zuurteregelaar (citroenzuur).
Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze smaakmakers? Tomatenpuree is geconcentreerder dan tomatensaus. De consistentie van tomatensaus is vloeibaarder dan tomatenpuree. De smaak van tomatenpuree is sterker, waardoor je minder nodig hebt.
Geconcentreerde tomatenpuree 28-30%, blik 850 ml.
De blikjes zijn er in 70 g en 140 g. De inhoud van de tubes verschilt per merk van 135 g tot zo'n 200 g. Een blikje tomatenpuree is nog altijd een stuk goedkoper, maar heeft tot nadeel dat je het nooit opmaakt. 70 g tomatenpuree is ongeveer 4-5 eetlepels en dat is teveel voor één gerecht.
Tomatensap. Als je een recept hebt waarin tomatensap nodig is en je hebt slechts tomatensaus of tomatenpuree in huis dan kun je dat gebruiken. Gebruik een half kopje tomatensaus en een half kopje water om 1 kopje tomatensap te krijgen.
Een blikje is 330 ml.
Een blikje van 0,355 liter staat gelijk aan 75% van een US pint, oftewel 12 Oz (fluid ounces). Na de Tweede Wereldoorlog werd dit een veelgebruikte inhoud in Amerika. Het blikje van 0,355 zien we nu ook vaker in Nederland, bijvoorbeeld blikjes van Goose Island of Lagunitas.
Inhoudsmaten. Blikjes is een gestandaardiseerde vorm van verpakkingsmateriaal, wat betekent dat in grote delen van de wereld drankenblikjes dezelfde maatvoering hebben. De meest voorkomende maten in Nederland zijn 15, 25, 33 en 50 centiliter.
Het antwoord is kort maar duidelijk: nee! Passata zijn gekookte tomaten die, zonder vel, gezeefd zijn. Tomaten puree is een geconcentreerde bewerking van de tomaat. De tomaten puree vind je vaak in de kleine blikjes of kleine tubes.
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
Tomatenpuree is een perfecte basis voor veel gerechten en een lepeltje geeft een diepere smaak en een mooie kleur aan veel stoofgerechten. Wees zuinig met tomatenpuree, de smaak is namelijk heel rijk en je hebt meestal maar weinig nodig.
Tomatenpuree heeft een rauwe smaak, doordat er koolhydraten in zitten met lange ketens. Koken breekt die lange ketens af tot kortere, en die geven de puree een aangenamer smaak.
Tomatenpuree (Italiaans: Passata di pomodoro) is een puree die men verkrijgt uit fijngemaakte tomaten. Het werd oorspronkelijk gemaakt in delen van Sicilië, Zuid-Italië en Malta. De definities van tomatenpuree verschillen per land.
Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen.
SipNShut heet het, oftewel 'slok en sluit'. Het blikje is van 100% aluminium en daarmee volledig recyclebaar.
Een blikje is geoptimaliseerd om het maximum volume te bepalen en niet de minimale oppervlakte. Bij minimale oppervlakte krijg je een blik van ongeveer 7 cm hoog met een diameter van ongeveer 8cm.
Het allereerste blikje woog ongeveer 100 gram. Vandaag de dag weegt het blikje nog maar 13 gram.
Een blikje is 33 cl. Dit is precies genoeg om net even een lekker verfrissend drankje te nuttigen.
Voordelen van de dunne frisdrankblikjes
Doordat de inhoud hetzelfde blijft maar de blikjes smaller, wordt de kartonnen tray ook kleiner én dus ook het plastic dat de boel bij elkaar houdt minder. Dit is erg positief ten aanzien van het klimaat.
Instructies. Van 2 kg tomaten krijgt u ongeveer 1 liter tomatenpuree. De puree is niet zo geconcentreerd als diegene die u in de winkel koopt, maar ze is heel geschikt voor de bereiding van soepen en sauzen.
Tomatenpuree geeft veel smaak aan sauzen, maar kan wat zurig of bitter zijn. Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie.
De tomaten in de puree zijn van uitstekende kwaliteit hoor. Ze worden wel gekweekt voor de puree, maar zijn zeer zeker niet de kneusjes die overblijven. Hoe wil je anders een miljard blikjes maken x 1 kg tomaten. Dan heb je heel veel vooral verse aanvoer nodig.