Zo kunt u denken aan hulst, steeneik, Portugese laurier of verschillende rhododendrons. Groenblijvende bomen kunnen het hele jaar door structuur aanbrengen in zowel een privétuin als de openbare ruimte. Ze zijn ook geschikt voor het camoufleren van een ongewenst element, of het creëren van privacy.
Ook exoten blijven vaak groen in de winter. Bijvoorbeeld oleanders, palmen, citrussen en bananen.
Net zoals de groenten in je moestuin of de bloemen langs je gazon is er ook voor bomen een specifieke periode waarin je ze het best plant. Voor bomen is dat tijdens hun rustperiode in de winter, vanaf november. Tijdens de herfst en wintermaanden vallen de bladeren namelijk van de boom en valt de sapstroom stil.
Tenzij er een ander gebruik bestaat op de plaats waar het onroerend goed gelegen is, moeten levende hagen en laagstammige bomen op minimum 50 cm van de scheiding staan. Voor hoogstammige bomen is die afstand minstens 2 meter. Hierbij rekent men de afstand vanaf de kern van de boom tot aan de scheiding.
De Magnolia grandiflora is een wintergroene boom, wat betekent dat het blad van deze boom in de winter aan de boom blijft hangen.
1. De lei glansmispel, op dit moment misschien wel de meest populaire wintergroene leiboom. Dit is niet zonder reden, deze boom is naast dat hij in de winter zijn blad behoudt, ook nog eens een heel uitgebreide bloeier in mei/juni, de boom is dan helemaal vol met witte bloemetjes.
Soorten groenblijvende vaste planten
Of het mansoor (Asarum), het kruipend zenegroen (Ajuga) met z'n intens blauwe bloemen en de schoenlappersplanten (Bergenia) met 's winters vaak roodpaars verkleurend blad en prachtige bloemen in de lente. Ook mooi zijn de wolfsmelk soorten (Euphorbia) met veel geel en frisgroen.
Dicht bij het zwembad kan je best opteren voor bladhoudende bomen zoals Quercus ilex (steeneik) of Photinia fraseri 'Red Robin', maar de keuze aan wintergroene bomen is wel beperkt. Als alternatief kan je ook Catalpa, Liquidambar, Liriodendron, … gebruiken. Best geen platanen, berken of linden.
Magnolia grandiflora 'Galissonière' is een wintergroene boom die in de landen rond de Middellandse Zee kan uitgroeien tot circa 30 m hoogte. De jonge twijgen kleuren van geelgroen naar bruin en zijn zacht behaard. Ook de bladknoppen, die lang toegespitst zijn, hebben dezelfde, zachte beharing.
Magnolia grandiflora 'Galissoniere' hoeft u niet te snoeien, eventueel kunt u hem wel na de bloei in model knippen. Een zeer mooie wintergroene Magnolia, die tevens winterhard is.
De Magnolia kun je het beste planten op een plek waar veel zon komt. Ook mogen ze ook geplant worden op een plek waar het halfschaduw is, maar in ieder geval niet op het noordoosten van de tuin. De Magnolia heeft namelijk echt lekker veel zon nodig om goed te bloeien. Daarnaast houdt deze boom niet van veel wind.
Toppers: de Magnolia liliiflora 'Nigra' heeft lelievormige rozepaarse bloemen die samen met het blad verschijnen en de hele zomer door blijven bloeien, vaak zelfs tot in de herfst. De Magnolia x loebneri 'Leonard Messel' is een kleine boom (tot 3m) met lichtroze, stervormige, geurende bloemen.
Als standplaats kan zowel een zonnige of een halfschaduwrijke plaats worden gekozen. Magnolia's verdragen echter de volle zon alleen maar als de bodem voldoende en gelijkmatig vochtig is. Een humeuze, voedingsrijke en verse bodem met een licht zure of neutrale pH-waarde heeft de voorkeur.
Niet elke boom hoeft namelijk gesnoeid te worden. Maar als je vindt dat je boom te groot word is het verstamdig dit wel te doen. Ook zijn er een aantal uitzonderingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de esdoorn, de berk en de haagbeuk.
Wie onderhoudsarme bomen voor kleine tuinen zoekt, kiest het beste voor een van de ruimtebesparende en meestal onderhoudsarme kleine bolbomen of zuilvormige sierbomen, zoals de sierkers 'Globosa' of de lijsterbes (sorbus aucuparia 'Fastigiata').