Veel dove mensen communiceren door middel van gebarentaal. Voor hen is gesproken taal minder toegankelijk, doordat zij de klanken niet kunnen horen. In gebarentaal staan de handen, het gezicht en de ogen centraal.
Ja, doven mensen kunnen praten maar doordat deze mensen leren praten door te kijken en te voelen, klinkt hun stem vaak anders. Ze weten ook niet hoe je je stem moet gebruiken, en hoe het klinkt als je hard of zacht praat, dus daarom praten deze mensen vaak iets te hard.
Ze praten met het visuele communicatiemiddel dat zichtbaar wordt gemaakt door handen, mimiek en houding, ook wel: gebarentaal. Op hun gezichten staan expressieve emoties, hun handen gaan open en dicht. Hun vingers lijken verhalen te vertellen. Armen en polsen dansen op en neer van hun kin, mond en borst.
`Dove mensen zitten cognitief niet anders in elkaar dan mensen die wel horen. ` Dat laatste zegt ook neuroloog Klaus Willmes van de universiteit van Aken. `Doven denken meer in beelden, dus de input voor de hersenen is anders, maar het deel van de hersenen dat taal verwerkt, is voor doven en horenden vrijwel identiek.
Doven kunnen tot op zekere hoogte leren spraakafzien (liplezen). Het gesproken Nederlands gebruikt 40 verschillende klanken. Het onderscheid tussen deze klanken is over het algemeen duidelijk te horen, maar slechts 10 klanken zijn goed van de mond af te lezen.
Voor mensen met een gehoorbeperking is het vaak lastiger om gesproken en geschreven informatie goed te begrijpen. Voor veel doven en slechthorenden is NGT daarom hun moedertaal. Maar werd de taal die zij spreken nooit eerder door de wet erkend. Die erkenning is er nu via de Wet erkenning Nederlandse Gebarentaal.
Zoals Swinbourne aangeeft: niesen gebeurt gewoon. Een vergelijkbare situatie is het lachen met 'ha ha'. Opmerkelijk veel horende mensen lachen met de toevoeging van 'ha ha', terwijl dove mensen veelal gevarieerder lachen.
Gebarentaal is de taal die dove en slechthorende mensen gebruiken om te communiceren.
Als je doof of slechthorend bent, is het lastig wakker worden met het geluid van een gewone wekker. Een harde tril, lichtflits of hard geluid werkt vaak wel. Er zijn speciale wekkers die dit doen. Zo hoef je niet meer bang te zijn dat je je verslaapt.
Doven genieten niet van muziek met hun oren. Ze wijden hun hele lichaam aan de trillingen. Om het volledig te snappen, moet je jouw hand eens op de speakers leggen terwijl je favoriete muziek loeihard speelt. Je zal merken dat je de melodie kan voelen aan de trillingen die de speakers voortbrengen.
Ook al luidt het gezegde 'Zo doof als een kwartel'. Waarschijnlijk berust dit geloof op het feit dat kwartels pas laat opvliegen als je in de buurt van het vogeltje komt. Als hij angstig wordt, blijft hij ineengedoken en onbeweeglijk op de grond zitten.
Als u slechthorend bent, kunt u geluiden en stemmen minder goed horen. Bij een normaal gesprek kunt u niet alles verstaan wat de ander zegt. Als u slechthorend of doof bent, kunt u gewoon deelnemen aan het verkeer. Er gelden geen extra regels als u wilt autorijden.
Wat is het? Slechthorendheid betekent dat mensen een betekenisvol gehoorverlies hebben in de frequenties die belangrijk zijn bij de waarneming en communicatie. Doofheid betekent dat mensen niet of nauwelijks in staat zijn om te horen. Doofheid kan vele oorzaken hebben, slechthorendheid zo mogelijk nog meer.
Hij leert zijn eigen klanken bij te sturen, zodat die gaan lijken op de taal die hij hoort. Op deze manier leert het kind spreken. Voor een kind dat slechthorend is, is de ontwikkeling van taal moeilijk.
In Nederland wonen ongeveer anderhalf miljoen dove en slechthorende mensen. Van die anderhalf miljoen mensen zijn ongeveer 30.000 mensen doof geboren of al op jonge leeftijd doof geworden. Voor deze mensen is gebarentaal hun moedertaal, de taal waarmee ze zijn opgegroeid.
Het Nederlands is een Indo-Europese, Germaanse taal die vooral in Nederland, Vlaanderen en Suriname wordt gesproken. Het is nauw verwant met de andere West-Germaanse talen: Engels, Fries, Duits, Nedersaksisch, Luxemburgs, Jiddisch en de dochtertaal Afrikaans.
Je kan alles zeggen! Of, eigenlijk, gebaren. Omdat elke gebarentaal natuurlijk ontstaan is, heeft het alle mogelijkheden die gesproken talen ook hebben. In de Nederlandse Gebarentaal zijn bijvoorbeeld zat gebaren om te praten over het dagelijks leven, maar ook over de politiek, religie of kunst.
Iemand die niet goed spraak kan verstaan, is slechthorend. Daarvoor gelden gradaties: licht slechthorend, matig slechthorend, of ernstig slechthorend. In dit laatste geval spreken we ook wel van doofheid.
"Het is bizar, maar alleen de fysieke actie van een glimlach maakt een groot verschil voor je immuunsysteem", zegt Grossan. "Als je lacht, registreren je hersenen die spieractiviteit en gaan ervan uit dat je vrolijk bent." Uit meerdere onderzoeken blijkt dat glimlachen een positief effect heeft op je gezondheid.
Engels. Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal.
Het naamgebaar voor Koningin Máxima is met je twee vingers en duim in aanraking naast je oog en met je hand 'knipperend' bewegen, alsof je oog aan het knipperen is. Dit naamgebaar is in 2002 ontstaan, toen zij met haar man Willem-Alexander door het land toerde.
Er zijn rond de 6.000 levende gesproken talen, en voor zover we tot nu toe weten zo'n 140 gebarentalen.