Er zijn geen officiële regels die bepalen in welke volgorde titels en graden staan, maar er zijn wel conventies. Gewoonlijk staan afkortingen van titels en graden en functieaanduidingen in een vaste volgorde. Bij de traditionele titels is de volgorde: prof., dr., mr., ir., drs., ing.
Een titel informeert patiënten en collega's met wie ze van doen hebben. Welke titel gevoerd dient te worden, was decennialang een uitgemaakte zaak en liep synchroon met de rest van de Nederlandse academische wereld: 'doctorandus' (drs.), of 'doctor' (dr.) als men gepromoveerd is.
Wat isDoctorandus
Doctorandus is de titel die je krijgt als je een universitaire master hebt afgerond. De afkorting van de titel is drs. Deze mag je voor je naam zetten. De titel wordt vooral gebruikt door mensen die voor 2002 zijn afgestudeerd.
dr. Hoogste universitaire titel; te verkrijgen door het doen van promotie-onderzoek. Een eredoctoraat dat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, op maatschappelijk gebied of in de politiek. drs.
De afkorting van doctor is met kleine letters en een punt; dr. is dus de juiste schrijfwijze. Afkortingen van Nederlandstalige academische titels krijgen een kleine letter en een punt: ir., ing., mr., drs., bc., ir., ds.
Titels na een universitaire opleiding
na een masteropleiding op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving of techniek: ingenieur (ir.); na een masteropleiding op het gebied van het recht: meester (mr.); na alle overige masteropleidingen: doctorandus (drs.).
Cliché 1: 'De universiteit is het hoogst haalbare'
Want behalve de leervaardigheden en motivatie waarover je moet beschikken, kan het zomaar dat een hbo-opleiding beter bij je past.
Er wordt verschil gemaakt tussen Nederlandse titels zoals drs. voor doctorandus en internationale titels, zoals MSc. Beide titels hebben dezelfde waarde. Je mag in Nederland kiezen of je de Nederlandse of de vernieuwde internationale titel gebruikt.
Als je bijvoorbeeld een bachelor en master natuurkunde heeft behaald, dan kun je dit als volgt weergeven: A. de Vries BSc MSc. Er is geen officieel voorschrift als het gaat om de volgorde van het voeren van titels of graden. In het algemeen wordt de hoogst behaalde titel het eerst vermeld.
Graden in het Wetenschappelijk Onderwijs (universiteit)
Master (M): na een universitaire master (wo); Bachelor of Laws (LLB): na je universitaire studie (bachelor) rechten; Master of Laws (LLM): na een universitaire master rechten; Doctor of philosophy (PhD): Na het behalen van je promotieonderzoek.
In races werkt DRS alleen wanneer een coureur binnen een seconde van de voorganger rijdt, ook als dit een achterblijver is. In vrije trainingen en kwalificaties kan DRS op elk moment gebruikt worden, maar enkel binnen de DRS-zones.
Om gebruik te mogen maken van DRS, dient een coureur binnen één seconde van zijn/haar voorganger te rijden.
De titels 'Doctor of Medicine' en 'Master of Surgery' zijn hier aanduidingen die gereserveerd zijn voor diegenen die een aanzienlijke bijdrage hebben geleverd aan de medische wetenschap of chirurgie, waarbij MD gelijkwaardig is aan wetenschappelijke promotie (zoals onder andere een PhD).
Een dokter is niet per se ook doctor: een arts kán een doctorstitel hebben (als die gepromoveerd is), maar dat is lang niet altijd het geval. Artsen worden dus niet standaard aangeschreven met dr. Er kan wel arts of bijvoorbeeld huisarts áchter de naam worden gezet: mevrouw S. Westenburg, huisarts.
Antwoord. Achter de afkortingen van academische titels hoort altijd een punt. Schrijf dus dr., drs., ing., ir., lic., mr., prof. enzovoort.
Na een 4-jarige opleiding aan een hogeschool of 3 jaar aan de universiteit krijg je de graad bachelor. Daarna kun je nog 1 tot 3 jaar doorstuderen voor een master. Dit kan een hbo-master zijn, maar ook een universitaire master.
Tegenwoordig gebruiken de meeste afgestudeerde hbo'ers de titel Bachelor of Master, maar je mag ook de 'ouderwetse', Nederlandse titels gebruiken. Meestal zet je dan 'bc. ' voor je naam. Bc. is de afkorting van 'baccalaureus'.
Mag ik een beschermde titel voeren als ik geen opleiding in het hoger onderwijs heb afgerond? Nee, dit mag niet. Beschermde titels zijn: dr., ir., mr., drs., ing., en bc. Alleen met een hbo- of universitair diploma mag je afhankelijk van je opleiding, deze titels voeren.
Traditioneel hoort daar de afgekorte titel dr. bij. Sinds 2002 is de titel officieel D (achter de naam in plaats van ervoor), maar vaak wordt voor het internationaal gebruikelijke PhD gekozen óf nog steeds voor dr.: dr.
Vóór de invoering van de bachelor-masterstructuur (BaMa) kende men in Nederland na een afgeronde vierjarige hbo-studie ook de titel van baccalaureus (bc) en tot begin jaren 1970 in het universitair onderwijs bij bepaalde vijfjarige studies die men (verkort) na 4 jaar afsloot met een zogeheten baccalaureaats-examen ( ...
Arts worden
In Nederland is arts een beschermde titel die je pas kan verkrijgen na het succesvol afronden van de universitaire opleiding Geneeskunde en het afleggen van het artsexamen.
Er zijn geen officiële regels die bepalen in welke volgorde titels en graden staan, maar er zijn wel conventies. Gewoonlijk staan afkortingen van titels en graden en functieaanduidingen in een vaste volgorde. Bij de traditionele titels is de volgorde: prof., dr., mr., ir., drs., ing.
Studenten kunnen naar het mbo (niveau 1 t/m 4), naar het hbo (in de vorm van een 2-jarige associate degree, een hbo-bachelor en/of een hbo-master) of naar de universiteit voor een wo-bachelor en/of wo-master. De hoogste graad in het onderwijssysteem is een PhD.
Er zijn twee soorten bachelors: hbo (hoger beroepsonderwijs) en wo (wetenschappelijk onderwijs). De bachelorsdiploma's van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar er zijn ook verschillen: Opleidingen in het hbo hebben een beroepsgerichte oriëntatie. Wo-opleidingen zijn wetenschappelijk georiënteerd.