Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Banaan: bevat veel kalium, veel vezels en weinig vitamine C. Aardbeien: bevat veel vitamine C, leveren weinig calorieën en levert relatief veel foliumzuur. Kiwi: bevat het meeste vitamine C van dit rijtje fruitsoorten, veel vezels en erg weinig calorieën.
Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Ja, ook de komkommer is een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon. Volgens een recente studie [1] bevat de groene held tanninen en flavonoïden. Ons komkommersapje bevat bovendien ontzettend veel vitamines en mineralen. De grote hoeveelheid vitamine C helpt bijvoorbeeld bij de bescherming tegen vrije radicalen.
Daarnaast is fruit licht verteerbaar. Dat is gunstig, omdat je spijsvertering ´s ochtends nog op gang moet komen. Fruit is ook een gezonde bron van koolhydraten en het eten van fruit als ontbijt draagt meteen weer bij aan je dagelijkse aanbevolen 2 tot 3 stuks fruit. Het is praktisch en gezond.
Kiwi's zitten bomvol vitaminen en mineralen
Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.
Blauwe bessen geven je niet alleen meer energie, maar ze bevatten ook ontzettend veel voedingsstoffen en zijn rijk aan antioxidanten. Zoek je iets dat je meer energie geeft, maar ook bijdraagt aan je gezondheid? Dan zijn blauwe bessen en ander rood fruit zoals frambozen, bessen en aardbeien het beste om te eten.
Voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, cacaobonen, hennepzaad, tarwegras. Maar ook bessen, rode druiven, knoflook, vette vis (omega-3-vetzuren), olijfolie, bepaalde noten en donkere chocolade worden wel als superfood gezien. Het Voedingscentrum is van mening dat er geen superfoods bestaan.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Groente is gezond. Dat blijkt nog maar eens uit nieuw onderzoek van University College London. De meest gegeten groentesoorten in Nederland zijn: sla, tomaat en komkommer.
Appels mogen in vergelijking met veel andere fruitsoorten dan wel weinig vitamine C bevatten, ze bevatten daarentegen wel veel vezels en kalium. Kalium regelt in ons lichaam onder andere onze vochtbalans en bloeddruk. Bovendien bevatten appels weinig calorieën. Een appel snoepen mag dus gerust!
Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Boerenkool. Van alle super gezonde bladgroenten, is boerenkool de absolute winnaar. Het bevat enorm veel vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten en bioactieve stoffen.
Er zijn vruchten die relatief veel suiker bevatten in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Voorbeelden van zoete vruchten zijn dadels, vijgen, lychee en banaan.
Kortom, we gaan ervan uit dat er 10 gram suiker 100 gram appel zit. Net iets minder dan een banaan, maar dat is niet de enige reden waarom je iedere dag een appel zou moeten eten.
Dankzij hun lage glycemische index (GI) (39 voor Zespri Green kiwi's en 38 voor Zespri SunGold kiwi's) zijn kiwi's een gezonde keuze voor mensen met een verlaagde tolerantie voor glucose zoals mensen met diabetes type I of II, en insulineresistentie.