Normaal is ons lichaam elektrisch neutraal. Maar omdat we in beweging zijn, kunnen er restladingen (positief of negatief) achterblijven op je lichaam en geleidelijk opbouwen. Op het ogenblik dat je dan contact maakt met een geleidend voorwerp, volgt de ontlading. Je kan makkelijk een lading van duizenden volt opbouwen.
Verstop een ijzeren veiligheidsspeld in de naad of zak van je kledingstuk. Het metaal ontlaadt waardoor je geen schokjes krijgt bij het aanraken van een geleider. Bestuif je kleding en je haar met water. Watermoleculen trekken positieve en negatieve ladingen aan die zich ophopen op je lichaam.
De gevolgen van stroomsterkte
Eeen kleine stroom vanaf circa 0,5 mA is al genoeg voor onvrijwillige spiersamentrekkingen. Hier onstaat de kans op vallen. Een iets grotere stroom door het lichaam (vanaf 5 mA) is in staat spieren zodanig te laten samentrekken dat letsel ontstaat aan spierweefsel, pezen en zelfs botten.
Een klein beetje elektriciteit voelen we niet of nauwelijks. Maar stroom hoger dan 30 mA kan leiden tot ademhalingsproblemen, verbranding en ernstige hartritmestoornissen.
Er wordt aangenomen dat een wisselspanning van 50 V of lager (dieren 25 V of lager) of een gelijkspanning van 120 V of lager (dieren 60 V of lager) als ongevaarlijk kan worden beschouwd. Dit geldt bij een normale situatie dus bij een droge, of slechts door lichte transpiratie bevochtigde huid.
De hoeveelheid stroom die jij verbruikt, kun je terugvinden op je jaarafrekening. Deze krijg je ieder jaar van je leverancier van energie. Op deze afrekening staat precies vermeld hoeveel stroom jij hebt verbruikt en wat de bijbehorende kosten zijn.
Alleen metaal kan stroom geleiden. Omdat in het lichaam van de mens geen metaal zit, kom je dus niet onder stroom te staan als je een batterij aanraakt.
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.
Door geaard metaal aan te raken, zoals een verwarmingsbuis of een metalen hek, of door een plant aan te raken, ontlaadt u uzelf als het ware. U krijgt dan even geen schokken meer als u iets of iemand anders aanraakt en ook uw kleding is even niet meer statisch.
Een simpele manier om jezelf te ontladen is met een metalen voorwerp (bijvoorbeeld sleutel) een geaarde geleider aan te raken, die je stevig in je hand houdt. Dat kan de kast van je computer zijn, maar ook bijvoorbeeld verwarmingsbuizen, de rand van het autoportier, enz. enz.
Het beste antwoord
Stroom die door het lichaam langs het hart gaat kan een hartstilstand veroorzaken, stroom tussen twee vingers van een hand is vooral pijnlijk. Als vuistregel kun je aannemen dat een stroom vanaf 10 mA gevaarlijk is, 100 mA kan dodelijk zijn.
Gewone stroom, maar ook statische elektriciteit die bijvoorbeeld ontstaat bij laden en lossen van vloeistoffen, kunnen brand en explosies veroorzaken. Met persoonlijke risico's van zware verwondingen, blijvende schade of overlijden.
Een elektrische schok is een lichamelijke sensatie die iemand ervaart als een elektrische stroom via de huid het lichaam in of uit vloeit. Dit gaat gepaard met een onwillekeurige samentrekking van spieren. De sensatie is meestal een onaangenaam prikkend tot pijnlijk gevoel.
Myoclonieën, oftewel schokken
Schokken bij een schrikreactie of bij in slaap vallen zijn een normaal fenomeen. Andere schokken zijn meestal niet normaal. Epilepsie is een belangrijke oorzaak. Hierbij treedt er een soort kortsluiting in de hersenschors op.
De meest voorkomende oorzaak van lekstroom is een fysiek lek van de fase of de nul naar aarde door vocht of een slechte isolatie, maar kan ook veroorzaakt worden door harmonischen. Met lekstroomtangen van Kyoritsu kunt u door de fase en nul tegelijkertijd te meten of alleen de aarddraad te meten, de lekstroom opsporen.
Statische elektriciteit
Wanneer je een fleecevest aan hebt en je hebt met je mouwen tegen elkaar gewreven kan een aantal van die minnetjes overspringen op je huid. Kom je dan een vriend of vriendin tegen en je wil diegene een knuffel geven dan springen die minnetjes van jou naar de ander. Dat is de schok die je voelt!
Statische elektriciteit kan worden veroorzaakt door wrijving tussen voorwerpen die uit verschillende materialen bestaan. Zoals je trui die wrijft tegen je bureaustoel bijvoorbeeld. Deze elektrische lading zorgt ervoor dat je 'statisch' wordt.
Spanning kan zonder stroom, stroom kan niet zonder spanning. Dat is logisch. Als de kraan dicht zit verplaatst het water in de leiding zich niet terwijl er wel druk op staat. Andersom kan stroming niet zonder druk.
Voorbeelden van materialen die bekend staan om hun statische eigenschappen zijn onder meer: Alle soorten plastics (polyethyleen (PET), polypropyleen (PP), polystyreen (PS), polyvinylchloride (PVC) en hoge en lage dichtheid polyethyleen (HDPE en LDPE)) Synthetische stoffen zoals polyester en nylon.
Normaal wordt de lading in je lichaam beetje voor beetje opgebouwd en door de vochtigheid verdwijnt de lading eigenlijk ongemerkt. In de winter bouwt deze lading zich juist op en daardoor krijgt je steeds stroomschokjes als dit je lichaam verlaat.
Met een droge huid kun je best 230V aanraken, bij zweet of ander vocht kan 110V al dodelijk zijn. Voor veiligheid worden spanningen tot 48V als ongevaarlijke laagspanning beschouwd maar bij een natte huid kan het toch een pijnlijke schok opleveren.
Onder normale omstandigheden zal er zeker niet veel stroom lopen. Een haar bestaat vooral uit vaste stof en vloeistof opgesloten in cellen. Er kunnen zekr geen electronen vrij stromen.
Statische elektriciteit bij de mens ontstaat hoofdzakelijk door wrijving tussen de kleding en de ondergrond, zoals: kleding en lichaam. kledingstukken onderling. kleding en stoelbekleding.