Bij artrose krijgt u pijn in een gewricht aan één kant van uw lichaam. Dus alleen in uw linkerknie of uw rechterheup. Bij reumatoïde artritis treden de gewrichtsklachten aan beide kanten van het lichaam tegelijkertijd op. Dus zowel de linker- als rechterschouder bijvoorbeeld.
Om vast te kunnen stellen óf en welke vorm van reuma u hebt, doen we een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek bij u. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig, zoals een röntgenfoto.
Hoe wordt de diagnose artrose gesteld? Je arts baseert de diagnose op de klachten die je aangeeft en het lichamelijk onderzoek. Hij onderzoekt je gewrichten, om te zien of je een ontsteking hebt. Ook kijkt hij of je duidelijke kenmerken van artrose hebt, zoals botuitgroeisels of kraakgeluiden van het gewricht.
Bij reuma is de oorzaak van de gewrichtsaandoening een ontsteking, het wordt vaak beschouwd als auto-immuunziekte. Bij artrose is de oorzaak slijtage, bijvoorbeeld ten gevolge van een vergroeiing of onjuiste belasting. De ontsteking bij reuma kan leiden tot artrose.
stijfheid, vooral na periode van bewegingloosheid, zoals 's morgens (startpijn) krakend geluid/gevoel. bewegingsbeperking. standsverandering.
Bij sommige reumatische aandoeningen zijn er bijzonderheden te vinden in bloedwaardes. Om een diagnose te kunnen stellen of om het verloop van een ziekte te bepalen, laat de reumatoloog daarom soms bloedonderzoek doen. Als u medicijnen gebruikt tegen reuma, wordt uw bloed in veel gevallen ook regelmatig gecontroleerd.
Artrose begint vaak met lichte pijn in het gewricht die geleidelijk aan wat erger kan worden. De pijn zit meestal in het gewricht zelf, soms kan de pijn uitstralen naar het gebied rondom het gewricht. De pijn is vaak het hevigst na een periode van rust, bijvoorbeeld na het opstaan 's morgens of na lang zitten.
Sporten kunt u beter helemaal niet meer doen als u eenmaal artrose heeft aan een gewricht dat u daarmee belast. Want bij het sporten is de kans op overbelasten aanzienlijk aanwezig. U zult bij het sporten soms onverwachtse bewegingen (moeten) maken, waarbij er misschien extra schade ontstaat in de gewrichten.
Reumatoïde artritis is een geheel andere aandoening dan artrose. Het gaat hier om een chronische ontstekingsziekte, waarbij het afweersysteem het slijmvlies – dat de binnenkant van de gewrichten bekleedt – aanvalt.
Wandelen is één van de meest toegankelijke manieren om in beweging te komen. Zelfs als u last heeft van uw gewrichten, zoals bij artrose, is wandelen uitermate geschikt.
Veel mensen met artrose hebben last van vermoeidheid. Dit kan ontstaan door een slechte nachtrust, maar ook als u goed slaapt 's nachts is het mogelijk vermoeidheid te ervaren. Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van deze vermoeidheid is.
De meeste mensen met reuma hebben last van: pijn. stijfheid in gewrichten of spieren.
Reumatische aandoeningen zijn dus onder te verdelen in drie hoofdgroepen: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. De meeste mensen met reumatische klachten hebben artrose.
Bij een gewrichtsontsteking kunnen de bezinkingssnelheid (BSE)- en de CRP-waardes in het bloed stijgen. Hoe ernstiger de ontsteking, hoe hoger de BSE- en CRP-waardes. Je arts gebruikt deze waardes vooral om het verloop van de reumatische ontstekingen te volgen en niet zozeer om de diagnose te stellen.
'Medicijnen die artrose genezen zijn er niet, maar wel behandelingen die de klachten verminderen en ervoor zorgen dat je kan blijven leven en werken.
Daarnaast wordt er aangeraden om gedurende de dag voldoende water te drinken. Deze basisrichtlijnen zijn al een goede weg om artrose te voorkomen/ verminderen.
Artrose wordt vaak nog gezien als een ouderdomskwaal. Maar dat is ten onrechte. Steeds meer jongeren lopen met gewrichtsklachten rond en veel 30-plussers krijgen al te maken met knie-artrose. Artrose kan op elke leeftijd ontstaan.
Medicamenteuze therapie begint met intermitterend gebruik van paracetamol en/of een cutane NSAID, waarbij de keuze afhangt van de lokalisatie van de artrose. Bij onvoldoende effect kan intermitterend een oraal NSAID worden toegepast (diclofenac, ibuprofen of naproxen).
Onttrekking van magnesium aan de gewrichten brengt de ontwikkeling van artrose in gang. Doordat u de fijne deeltjes magnesium inhaleert wordt het in het lichaam goed opgenomen. Dit is noodzakelijk voor de eiwitcomponenten waaruit kraakbeen is gevormd.
NSAIDs bij artrose
Ze verlichten pijn, koorts en ontstekingen. De bekendste medicijnen uit deze groep zijn Diclofenac, Naproxen en Ibuprofen. Deze ontstekingsremmende pijnstillers zijn al tientallen jaren verkrijgbaar en worden ook wel klassieke NSAIDs genoemd.
Mogelijk oorzaken zijn overbelastingsletsels, sporttrauma, ongeval, verkeerde houding of onaangepast materiaal op de werkvloer. De pijnen kunnen ook te maken hebben met aandoeningen zoals artrose, reuma, fibromyalgie…
Bij de eerste afspraak doet de reumatoloog lichamelijk onderzoek en inventariseert de klachten, de voorgeschiedenis en bijkomende ziekten. Daarna volgen eventueel aanvullende onderzoeken zoals een bloed- en of röntgenonderzoek. “Op basis van die gegevens volgt een diagnose en bespreken we de behandelmogelijkheden.”
Reumatoïde artritis (RA) wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van synoviale gewrichten. Als gevolg van de synovitis kunnen beschadigingen ontstaan aan het kraakbeen en (of) het onderliggend bot. Deze beschadigingen kunnen worden gezien op conventionele röntgenfoto's.