Deventer is een mooie, klassiek uitstralende stad met veel moderne winkels. Zelfs als je geen geld hebt te besteden om spullen te kopen, is de stad nog steeds een aanrader. De mooie uitstraling en de grappige winkels maken het echt een mooie stad om door te lopen.
Deventer is een leuk stadje met een hele bijzondere geschiedenis. Het is namelijk een middeleeuwse Hanzestad. Tegenwoordig is het een leuke bestemming voor een mini-stedentrip. Dwaal door de smalle straatjes, bezoek leuke winkeltjes, ga lekker lunchen of borrelen bij één van de fijne hotspots en…
Een knusse binnenstad met authentieke winkeltjes, bijzondere evenementen en festivals, strandjes langs de IJssel en zelfs een eigen bierbrouwerij. Daarnaast wordt Deventer omringd door prachtige natuur én ligt het verrassend centraal (inclusief een directe treinverbinding met Amsterdam en Utrecht).
Deventer is niet alleen bekend vanwege haar historische stadscentrum, de koek en de boeken, maar ook door het grote aanbod evenementen. De grootste evenementen zijn bekend tot ver buiten Deventer en zijn van nationale en internationale betekenis. Daarnaast zijn er natuurlijk vele kleinere evenementen te bezoeken.
In Deventer vind je vanzelfsprekend de grote ketens en praktische winkels om heerlijk te winkelen. Opvallend in het winkelaanbod zijn echter de vele verrassende kleinschalige winkeltjes die Deventer rijk is.
Deventer staat bekend om de vele culturele evenementen zoals de boekenmarkt, Deventer op Stelten en het Dickens Festijn. Ook staat Deventer bekend als levendige hanzestad, waarvan de rijke historie zeer goed bewaard is gebleven. Bekende bezienswaardigheden zijn de Waag en het sfeervolle stadplein de Brink.
De stad heeft het oudste stenen huis, het oudste wandelpark en met de Athenaeumbibliotheek ook de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland. De stad Deventer telde op 1 januari 2021 81.545 inwoners en is daarmee veruit de grootste kern van de gemeente, die in totaal ruim 100.000 inwoners telt.
Het is algemeen bekend dat Deventer een leuke stad is om te bezoeken. Uit alle uithoeken van het land komen mensen naar Deventer om de sfeer van deze Hanzestad een dag te proeven. Met het bruisende centrum gelegen aan de IJssel is het dan ook een uitzonderlijke plek.
Deventer – Boekenstad, vanwege de vele boekdrukkers die hier in de middeleeuwen gevestigd waren.
In de omgeving betreft het met name de kernen Diepenveen, Rande, Borgele, Averlo, Linde, Okkenbroek, Epse, Gorssel, Loo, Zuidloo, Dortherhoek, Oxe, De Bannink en Colmschate.
Schalkhaar is een middelgroot dorp met bijna 6.000 inwoners. Het dorp ligt net als Diepenveen tegen de stad Deventer aan. Schalkhaar heeft een eigen dorpskern met winkels, kerk en onderwijs.
Naar herkomst vormen de personen met een Turkse achtergrond de grootste groep migranten, met ruim 6.800 personen.
Deventer is gelegen op het kruispunt van de nationaal bekende regio's Salland, Veluwe, Twente en de Achterhoek.
Het kernwinkelgebied van Deventer wordt gevormd door alle winkels in het Centrum inclusief Boreelplein. In 2023 bedraaagt het winkeloppervlak ruim 53.581 m2.
Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland. De plaats staat al in 9e eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. In een oorkonde uit 877 wordt gesproken over zeven hoeven in Daventre portu (de haven Deventer). In 952 wordt Deventer in een schenkingsoorkonde van koning Otto I als stad vermeld.
Veel BN'ers, bekend van film, muziek en TV wonen graag in de streek omdat het eigenlijk overal dichtbij is. Vlakbij het omroepbedrijf en de studio's in Hilversum, dichtbij Amsterdam en toch midden in de natuur met de Hollandse meren, heidevelden, bossen en het water van de Randmeren en het IJsselmeer.
'Koekstad' vanwege de alomtegenwoordige Deventer Koek, soms zelfs 'Moskou aan de IJssel', vanwege de sterk linkse politieke voorkeur in de jaren zestig en zeventig. Dat verklaart echter niet waarom de Deventenaren 'Stokvissen' worden genoemd.