Zoals vriendelijke katten en nestgenoten elkaar vaak verzorgen, soigneren katachtigen ook hun mensen door hun huid of haar te likken. Soms knabbelen ze zelfs op of zuigen ze aan kleding en kwijlen ze overvloedig. Dergelijk gedrag is voor katten over het algemeen een manier om genegenheid te tonen.
Geef niet te veel échte kusjes. Wanneer je met je grote ogen en mond heel dichtbij je kat komt, voelt dit niet natuurlijk voor haar aan. Het kan uiteraard wel zo zijn dat de associatie van je kat met jouw lichaam door de tijd kan veranderen, maar wees er wel voorzichtig mee.
Genegenheid tonen
Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn. Als je kat je hand nooit likt, is dit echter geen reden om verdrietig te zijn. Katten doen dit namelijk veel minder vaak dan honden.
Katten kneden ook vaak om hun territorium af te bakenen. De pootjes van je kat geven een geur af op de deken, het kussentje of jouw schoot. Zo laten ze het item naar zichzelf ruiken zodat andere katten het links laten liggen.
De staart ziet eruit als een vraagteken
Een kat zegt duidelijk "Ik hou van je" als de staart de vorm heeft van een vraagteken. Ook als de staart rechtop staat betekent dat toewijding en vertrouwen.
Een gelukkige kat herkennen aan lichaamstaal
Snorharen naar voren. Staart in een ontspannen vraagteken in de lucht. Ontspannen liggen én echt/diep slapen. Op de rug draaien; dit is voor katten vaak een vorm van kwetsbaarheid en dit zal hij dus nooit doen als hij zich niet op zijn gemak voelt.
Je kat aankijken …
Met name als ze iets van je wil, zoals eten of aandacht, weet ze precies wat ze moet doen om dat te krijgen. Een kat kijkt ook naar jou om je gedrag te observeren. Katten die zich in een nieuwe of onzekere situatie bevinden, kijken naar de eigenaar om zo informatie over die situatie te krijgen.
Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is. Een kat die je overal volgt, tot in de wc toe, kan echter ook verveeld zijn. Zeker voor katten die binnen worden gehouden, ben je als eigenaar een leuke bron van afleiding.
Bijten uit liefde: de Love Bite
Ze geven je – harde of zachte – kopjes, komen gezellig tegen je aan liggen of geven je een uitgebreide wasbeurt. Maar sommige katten kunnen ook liefdesbeetjes geven. Bijt je kat je af en toe heel zachtjes als je hem aait?
Maak alleen contact met je kat wanneer zij het initiatief neemt. Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
ALLEEN OOG VOOR JOU
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Een kat kan zijn kop tegen je stoten of zijn wangen tegen je wrijven om affectie te tonen. Dit sociale gedrag wordt gevormd in de kittentijd door het kopstoten van andere kittens en hun moeder. Kopjes geven en wrijven is vaak een poging om je te markeren met hun geur en als eigen te claimen: Jij bent van mij!
Volgens de dierenarts zijn er twee redenen waarom katten meegaan naar de wc. “Ten eerste gaan katten graag mee omdat ze zich bij hun baasjes super veilig voelen. Dat is waarom katten graag bij je komen zitten en je overal volgen”, verklaart Sheikh Bahai. De tweede reden is wat minder schattig.
“Voelen katten liefde?” Het is een vraag die veel katteneigenaren zich hebben afgevraagd. Het korte antwoord is ja. Katten voelen liefde van hun menselijke vrienden en metgezellen.
In de studie was te zien dat katten een vergelijkbaar vermogen hebben om zich aan hun baasjes te hechten, zoals kinderen dat bij hun ouders doen. Daarnaast zouden kittens volgens dit onderzoek nog net iets gehechter zijn aan hun baasje, dan honden.
Typisch boos kattengedrag is sissen, maar hij kan ook helemaal stil zijn. Vaak heeft hij wijde ogen en kleine pupillen, opent hij zijn bek en laat zijn tanden zien. Als een kat boos is rusten de oren van de kat tegen zijn kop en wijzen ze naar achteren. ZIjn snorharen zijn van het gezicht af gericht.
Voor katten is dat overigens hetzelfde: zij herkennen in onze gezichten natuurlijk ook wel iets van een kattengezicht terug en ook zij interpreteren onze gezichtsuitdrukkingen dus vaak alsof het katten-uitdrukking is. Onterecht, natuurlijk, mensen spreken geen kattentaal, ook niet met hun gezicht – tenzij we dat leren.
Katten hebben zo hun eigen begroetingsrituelen bij het begroeten van mensen. De ene kat loop je al spinnend voor de voeten en wrijft langs je benen. De andere kat werpt zich languit op de grond met de buik omhoog als je binnenkomt of rent hard miauwend voor je uit als je over de drempel stapt.
Merk je aan de lichaamshouding van je kat dat hij of zij ontspannen is terwijl ze je van dichtbij intens aanstaart, dan tonen zij op deze wijze hun liefde. Het is een vorm van genegenheid. Doet je kat dit rond etenstijd, dan kan dit ook een subtiele hint vanuit je kat zijn om eten te maken.
Thuis is dat natuurlijk het vertrouwde baasje. Nu jij al deel uitmaakt van zijn territorium en hem bovendien elke dag verzorgt, ziet hij jou als een vertrouwd persoon. Waar jij bent is veiligheid, zonder gevaarlijke roofdieren of enge honden. Door bij jou te liggen kan jouw kat ontspannen slapen.
Naast het miauwen zie je gedragingen als voor de voeten lopen, aantikken met een pootje, aan de kleding trekken, springen op 'verboden' gebieden, over het bu- reau of bed lopen, of voor de voeten lopen. Soms worden katten destructief; gooien ze objecten omver of krabben ze aan de meubels om aandacht te vragen.
Op allerlei manieren wordt kenbaar gemaakt dat de kat dankbaar is voor al het goede dat hij krijgt: Hij komt op schoot zitten, hij spint, hij strijkt langs je benen, hij likt je hand, vingers of soms zelfs je gezicht. En hij komt vaak ook nog bij je slapen, als teken van intimiteit.