Deel een korte herinnering of anekdote. In plaats van te praten over de dood of het gemis, kun je ook ingaan op het leven van de overledene. Deel bijvoorbeeld een mooie herinnering of anekdote en sluit het af met de woorden: 'Hans was een goede vent, ik denk heel graag aan hem terug.
Voorbeelden van een aantal veelgebruikte korte condoleance teksten om sterkte te wensen bij een overlijden. Met innige deelneming. Gecondoleerd met dit enorme verlies. Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd.
Als je het woord gecondoleerd niet prettig vindt om te zeggen, zou je ook kunnen zeggen: “Mijn oprechte medeleven met het verlies van…” of “Voor dit verdriet zijn geen woorden.” Het verlies is soms nog niet te bevatten en dan kan je dat ook benoemen: “Ik weet niet wat ik zeggen moet”.
Schrijf belangrijke data zoals de verjaardag en sterfdag van de overledene op en stuur op die dagen een passende herinnering naar de nabestaanden; z'n favoriete bloemen of een kaart met een lieve of grappige anekdote over de overledene.
Je erkent het verlies van de ander. Je erkent dat de ander het zwaar heeft en/of verdrietig is. Je houdt je eigen verhaal in, en luistert met oprechte interesse naar de ander. Dan zeg je dingen als: 'Het is niet aan je te zien dat je zo'n zware tijd achter de rug hebt, je ziet er echt goed uit.
Als je iemand echt wil steunen, vraag dan hoe. Veel mensen zeggen: 'Als ik iets kan doen, zeg je het maar'. Maak het concreet door te vragen: 'Wat kan ik voor je doen?
Laat gewoon weten dat je er voor een zieke bent door te zeggen: 'Wat fijn om je te zien'. En is de situatie zo uitzichtloos of verdrietig dat je er geen raad mee weet, vertel dan waarmee je zit en zeg: 'Ik vind het heel erg en ik weet niet wat ik moet zeggen, maar ik wil wel graag bij je zijn.
Ja dit kan zeker. Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het voordeel hiervan is ook dat u meteen iemand een berichtje kunt sturen. Het is wel belangrijk om goed na te denken hoe u uw woorden formuleert.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Iemand condoleren vanuit je hart is natuurlijk heel troostrijk. Bedenk wel dat 'van harte' meestal gezegd wordt bij een positieve gebeurtenis, zoals een verjaardag of het halen van bijvoorbeeld een rijbewijs. Zeker als je een condoleancekaart schrijft, is 'van harte gecondoleerd' minder gepast.
Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd. Wat een intens verdriet en gemis, in onze gedachten zijn we bij jullie.
Tips: wat zeg je tegen iemand die dood gaat. Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
Ook als er iemand komt te overlijden wordt dit vaak bekend gemaakt via social media. Mensen reageren al snel met "gecondoleerd" of "sterkte" gevolgd met een emoticon van een hartje of een roos.
Trek er samen op uit. Stel zelf iets voor of vraag waar diegene behoefte aan heeft. Een aantal fijne dingen om te doen zijn bijvoorbeeld, een dagje welness, een fijne boswandeling of een dag naar het strand. Het geluk zit vaak in de kleine dingen.
Een vlinder
Ook een vlindertekentje kan gebruikt worden in de rouwkaart om het overlijden van een kindje kenbaar te maken of aan te tonen dat een kindje in het rijtje met nabestaanden niet meer onder ons is. Het symbool van een vlinder die wegvliegt staat over het algemeen bekend als het bevrijdingssymbool.
Rust zacht of rust in vrede? Wellicht nog altijd een van de meest gekozen woorden bij een afscheid: Rust zacht. Maar let goed op want bij een crematie is deze tekst niet gepast. Het is bij een crematie beter om “Rust in vrede” of een totaal andere afscheidsgroet te kiezen.
Zowel ter nagedachtenis aan als ter nagedachtenis van is goed. Alle hedendaagse woordenboeken vermelden beide mogelijkheden naast elkaar, zonder gebruiks- of betekenisverschil.
Ik hoorde van x dat <naam> is overleden. Met dit kaartje willen wij jou en je gezin condoleren met dit verlies en jullie heel veel sterkte wensen. We wensen je veel geliefden om je heen om dit verlies te kunnen dragen. Onthoud dat niemand de herinneringen van jullie samen, je ooit afneemt.
Het beste wat je kunt doen is die persoon sterkte wensen. Geef aan dat je meeleeft en wens hem of haar kracht toe. Het kan zijn dat je echt niet weet wat je moet zeggen. Geef dat gewoon eerlijk toe.
'Ik weet niet wat ik moet zeggen' of 'Ik heb hier geen woorden voor' is eigenlijk altijd goed. goede uitslag', 'Ik voel met je mee', 'Ik vind het heel erg voor je' en 'Ik denk aan je. ' Ook 'Gecondoleerd' kan bij een overlijden altijd, al vinden sommige mensen het een woord met weinig gevoelswaarde.
Het leven gaat verder, dat weet je, zo hoort het ook te zijn. Maar ineens is er zo'n bijzondere dag en dan doet het stiekem toch weer even pijn… Wat een moeilijk jaar was het, met zoveel verdriet en gemis. Hopelijk zie je dat de zon ook voor jou schijnt, ondanks dat (John) er niet meer is.
Ik wens jullie alle sterkte in deze moeilijke tijd. Ik wens u/je veel kracht toe bij het verwerken van dit verlies. Ik wil jullie heel veel sterkte toewensen bij dit verlies. Laat het weten als ik iets kan doen om jullie te helpen!