Allereerst is het belangrijk dat je viscose wast op een lage temperatuur, nooit hoger dan 40 graden.
Viscose kan met de hand gewassen worden, hiervoor geldt een maximale tempratuur van 40 graden. Doordat viscose wat kwetsbaarder wordt wanneer het nat is moet je oppassen met hard wrijven of borstelen.
Wassen. Was viscose zoveel mogelijk binnenstebuiten in een waszakje om slijtage te voorkomen. Was op maximaal 30 graden op een fijnwasprogramma op de laagste centrifugestand. Viscose kan tijdens het wassen 3-5% krimpen, het kledingstuk kan na de wasbeurt in zijn oorspronkelijke vorm worden gestreken.
Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose.
Machinewas: Bij de machine was moet je viscose niet warmer als 40 graden wassen, anders gaat de stof krimpen en slijt de stof ook sneller. Het beste is om de viscose producten op een wol of zijdewas programma te wassen met een neutraal of wol wasmiddel.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen.
Viscose kan tijdens het wassen 3 tot 5% krimpen, na de wasbeurt kan dit in de oorspronkelijke vorm worden gestreken. Droog viscose liggen op een droogrek! Viscose kan worden gestreken in licht vochtige staat, binnenstebuiten op een lage temperatuur.
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Allereerst is het belangrijk dat je viscose wast op een lage temperatuur, nooit hoger dan 40 graden.
Stof 6: Viscose
Viscose kan net als katoen heet worden gewassen. Het is minder sterk en het kreukt sneller. Modal en cupro zijn beide luxe viscosekwaliteiten met een mooiere uitstraling dan 'gewone viscose': ze kreuken minder en hebben een fraaiere glans.
Het kan goed tegen hoge temperaturen. Wel kan katoen de eerste keer dat je het was iets krimpen. Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen.
Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen. Lyocell is een vezel die wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom. Het voelt koel aan in de zomer en voert vocht makkelijk af. Ook Modal voelt zijdeachtig aan en absorbeert vocht en behoudt tegelijkertijd zijn vorm goed.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden.
Was op lagere temperatuur
Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine en hoe lager de kosten. Zo kun je met een was op 30°C de helft besparen vergeleken met een was op 40°C. Wasmiddelen zijn ook steeds beter geschikt voor lage temperaturen.
Je kleren wassen op 40 graden is dan wel beter voor het milieu, maar de meerderheid van de bacteriën wordt er niet door gedood. Volgens nieuw onderzoek bevatten kledingstukken na zo'n wasbeurt slechts 14 procent minder bacteriën dan ongewassen.
Polyester kan in de machine gewassen worden op maximaal 40 graden. Het beste is om het synthetische of fijne wasprogramma te gebruiken. Het is altijd goed om je kledingstuk binnenstebuiten in de wasmachine te doen. De stof kan over het algemeen in de droger, maar alleen op een lage temperatuur.
Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.
Tip 7: Was niet op een hoge temperatuur
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C.
Is deze stof veilig? Producten gemaakt van viscose zijn bij normaal gebruik veilig om te gebruiken voor baby's, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of viscose voorkomt in een specifiek product, bekijk dan het etiket, of vraag het na bij de leverancier van het product.
Omdat viscose de neiging heeft om te krimpen, tolereert het alleen lage temperaturen tot maximaal 40°C. Dit geldt voor het wassen van een viscose overhemd, maar ook voor andere kledingstukken. Als je elk risico wilt uitsluiten, ga je voor een lagere temperatuur en was je viscose op 30°C.
Viscose combineert de positieve eigenschappen van katoen en zijde. Aan de ene kant is viscose net zo zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, waardoor viscose ook wel kunstzijde wordt genoemd. Aan de andere kant is het net zo slijtvast, ademend en absorberend als katoen.
Viscose is rekbaar en comfortabel om te dragen, maar absorbeert niet erg en doet u veel zweten. Pas op dat u dit materiaal niet draagt bij warm weer, want viscose is zwaar om te dragen. - Linnen : linnen is een zeer bestendig materiaal, maar houdt helaas niet warm in de winter.
Viscose in de wasmachine wassen
Viscose wassen op 30 graden is dus prima. Maar was het materiaal nooit op een hogere temperatuur. Wassen op 40 graden is dus af te raden. Je kunt je viscose kleding het best op een fijnwasprogramma wassen, zoals een wol- of zijde wasprogramma.
Was viscose op 30 graden, met een langzame centrifuge. Aangezien viscose veel vocht opneemt, kan het er na een wasbeurt wat vreemd en vervormt uitzien, dit strijk je – wanneer het droog is – opnieuw in model. Stop viscose niet in de droger, hierdoor kan het krimpen en beschadigen.
Of je kledingstuk gaat pillen hangt vooral af van het materiaal waarvan het is gemaakt. De ene stof is nu eenmaal gevoeliger voor pillen dan de andere. Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen.