De staat Monaco is een constitutionele monarchie met een prins als staatshoofd. De huidige vorst is Albert II uit het huis Grimaldi. Deze familie zit al ruim 700 jaar op de troon. Sinds 1 september 2020 is Pierre Dartout premier, een functie die in Monaco Ministre d'État (Minister van Staat) heet.
De hoofdstad is Monaco-Ville. Monaco is een constitutionele monarchie met als huidige vorst Albert II van de familie Grimaldi, die al 700 jaar de troon beheert. Sinds 1 februari 2016 is Serge Telle de premier van Monaco.
Economische ontwikkeling werd gestimuleerd in de late 19de eeuw met de opening van de spoorwegverbinding naar Frankrijk. De economie van Monaco is nu vooral gericht op financiën, handel en toerisme. Lage belastingen hebben veel buitenlandse bedrijven getrokken en zijn goed voor 50% van de jaarlijkse overheidsinkomen.
Albert vervult nu de volgende functies: Staatshoofd van het vorstendom Monaco.
Monaco is een dwergstaatje, gelegen aan de Middellandse Zee. Hoewel het staatje geen deel uitmaakt van Frankrijk, is de stad een populaire vakantiebestemming onder toeristen die in de Provence op vakantie zijn.
De armoedegraad in Monaco is 0,0
Volgens de Wereldbank leeft niemand in Monaco onder de armoedegrens. Dat is natuurlijk eveneens geen echte verrassing. Een andere landen dat amper armoede kent is IJsland.
Het Prinsdom Monaco is geen onderdeel van de Europese Unie en is dus niet zonder meer onderworpen aan Europese mandaten en richtlijnen. Vanwege een traditie schikking met buurland Frankrijk, zijn douaneheffingen en btw wel van toepassing in Monaco. Sinds 1870 heft Monaco geen inkomstenbelasting meer op zijn inwoners.
Het Prinsdom Monaco trok rijke en invloedrijke mensen van over de hele wereld aan. Kopers en verhuurders ontwikkelen hier reguliere zaken, rusten en investeren geld. Het bezitten van een appartement of een heel huis waar de aarde als goud is, is zeer prestigieus volgens de normen van modern succes.
Bijzonderheden. Monaco is geen lid van de Europese Unie, maar gebruikt wel de euro als betaalmiddel en mag eigen munten slaan.
Voorwaarden om in Monaco te verblijven
De deur staat open wanneer u er een arbeidsovereenkomst heeft in een bedrijf dat gevestigd is in Monaco, of wanneer u er een nieuwe onderneming heeft opgestart, of als u kan aantonen dat u vermogend bent en minimum 500.000 euro naar een bank van Monaco stortte.
Monaco blijft belastingparadijs
De reden dat Monaco als belastingparadijs gekend is, is omdat buitenlanders er geen inkomstenbelasting, geen vermogensbelasting, geen belasting op kapitaal, noch belastingen op erfenissen of schenkingen dienen af te dragen.
In West-Europa liggen enkele onafhankelijke staten met een klein grondgebied die geen lid zijn van de EU: het Vorstendom Andorra, de Republiek San Marino, het Vorstendom Monaco, het Vorstendom Liechtenstein en de Staat Vaticaanstad[1].
Monegasken zijn een kleine bevolkingsgroep voornamelijk wonend in de stadstaat Monaco aan de Côte d'Azur. In Monaco wonen circa 40.000 mensen, maar slechts 5000 bezitten de Monegaskische nationaliteit. De meesten spreken Frans en Italiaans, maar ook het Monegaskisch wordt nog gesproken.
Veruit de belangrijkste reden om in Monaco te wonen is simpelweg: geld. In Monaco hoef je geen belasting over je inkomsten te betalen. Hoe hoger je loon ook wordt, je gaat niet meer betalen. Ideaal als je miljoenen per jaar binnen harkt en mogelijk alsmaar meer gaat verdienen.
Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 3.70 EUR en espresso 2.60 EUR.
U kunt reizen naar Monaco. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
In Monaco wonen meer buitenlanders dan Monegasken. Van de inwoners is slechts 17% Monegask. De meeste inwoners, 28%, hebben de Franse nationaliteit, gevolgd door de 17% Monegasken, eveneens 17% Italianen en 6% Britten. De overige 32% komen uit 120 andere landen.
Om deze reden stelde hij een regel in die Monegasken verbood om de gokzalen van het casino te betreden, behalve voor wie daar voor zijn werk aanwezig moest zijn. Tevens kon hij hiermee fraude bemoeilijken omdat croupiers geen trucs konden uithalen om familieleden of vrienden te bevoordelen.
De voordelen van het wonen in Monaco
Zo wonen onder andere Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton en voormalige Formule 1 coureurs Nico Hülkenberg, Mika Häkkinen, Nico Rosberg en Felipe Massa ook in Monaco, het aantal zal nog wel groter zijn.
Een derde van de inwoners is miljonair
Met 12.635 miljonairs is maar liefst een derde van de inwoners miljonair. Ongetwijfeld heeft Monaco ook de hoogste bevolkingsdichtheid qua miljonairs.
Max Verstappen woont in Monaco en geniet daar niet alleen van de Middellandse Zee en de glamour aldaar. De F1-wereldkampioen profiteert ook van een prachtig belastingklimaat: 0 procent. De Red Bull-coureur verdient 64 miljoen euro per jaar. Hij woont sinds zijn 18e in het belastingparadijs.
Waar in Europa betaal je minste belasting? Liechtenstein kent met 2,5% het laagste tarief van Europa, op de voet gevolgd door Bulgarije en Roemenië waar ze dividend belasten met 5 %.
Landen zonder inkomstenbelasting
Voorbeelden van landen die geen inkomstenbelasting heffen zijn onder meer de Bahamas, de Kaaimaneilanden, Monaco, de Verenigde Arabische Emiraten en Vanuatu.