Dit water is dus minimaal vijf miljard jaar oud.
Samen bevatten alle oceanen op aarde zo'n 1,332 miljard kubieke kilometer water. Dat is 1,332 triljard of 1 332 000 000 000 000 000 000 liter! Oceaanwater bevat gemiddeld 35 gram zout per liter. De totale wereldhoeveelheid zeezout wordt geschat op een slordige 50 000 000 miljard ton.
Water dat uit de hemel valt, stroomt via beken en rivieren weer naar zee. Onderweg lossen er allerlei mineralen op in het water. Die ionen (geladen deeltjes) worden meegesleept in rivieren en komen uiteindelijk in de oceanen terecht.
Verreweg de meeste leven echter in gewoon sediment, zoals zand en klei. In dat soort omgevingen heerst vaak een enorme voedselschaarste. Meestal komt het beschikbare voedsel uit de oceaan, waarin organisch materiaal van onder meer algen en zeedieren naar de bodem zinkt.
Het beste antwoord. Tot 10 km uit de kust hoort bij het aangrenzende land. Na 10 km uit de kust is de zee van niemand. Als er dan bijvoorbeeld een misdrijf word gepleegd krijg je te maken met het zogenaamde vlagbeginsel.
's Werelds meest angstaanjagende marine-roofdier, de witte haai, heeft dan toch een natuurlijke vijand. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Niet de haai, maar wel de orka staat bovenaan de voedselpiramide van de zee.
Er leven heel veel dieren in de zee! Denk maar aan blauwe vinvissen, zeeschildpadden, dolfijnen, zeepaardjes, inktvissen en heel wat soorten vissen. Wist je dat er meer diersoorten leven in de zee dan op het land? Er zijn ook veel hele kleine diertjes in de zee: kleine kreeftjes en larven van vissen.
Stille Oceaan: de Challengerdiepte (10.924 meter met een foutenmarge van 15 meter). Nieuw onderzoek met vier extra metingen stelt een maximumdiepte vast van 10.925 meter plus of min 4 meter. Atlantische Oceaan: de Brownsondiepte in de Trog van Puerto Rico ligt 8.378 meter onder de zeespiegel plus of min 5 meter.
Zeewater bevat 0,000000000002 gram goud per liter water en 34,5 gram zout per liter. Als je – laten we zeggen – een zwembad (2500 m3) zeewater verdampt, blijf je zitten met 86 ton zout waarin 0,000005 gram goud zit. Met de huidige prijs van goud is dat maar liefst 0,03 eurocent.
Hoeveel lijken liggen er in de zee? De meeste lijken konden worden geïdentificeerd – We hebben gekeken naar in totaal 720 stoffelijke overschotten, waarvan er 392 als vermist stonden geregistreerd. Al deze 392 mensen konden worden geïdentificeerd.
Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen. Door dit proces verlies je kostbare vloeistoffen en word je nog meer gedehydrateerd! Je spieren zullen verschrompelen, je krijgt hartritmestoornissen en je zal uiteindelijk sterven van uitdroging.
Kan water opgaan? Omdat de totale hoeveelheid water op aarde niet verandert, kan het water dus nooit opraken. Dat is anders dan bij olie of gas dat in de aardbodem zit.
Zeewater bevat diverse zouten in opgeloste toestand en is daarmee ongeschikt als drinkwater. Het zoutgehalte of saliniteit wordt in promilles (‰) uitgedrukt. In 1 liter zeewater komen gemiddeld de volgende hoeveelheden zouten voor: 24 gram natriumchloride (NaCl)
Grote Oceaan – 10.935 meter
De grootste en diepste wereldzee is de Grote Oceaan, ook wel Stille Oceaan genoemd. Het diepste punt in deze zee ligt op een diepte van maar liefst 10.935 meter.
Er komt op aarde geen water bij en er gaat niets af. De hoeveelheid water op aarde blijft gelijk. Je kunt geen water bijmaken. Wel verandert de toestand en positie van het water op aarde steeds: ijs, water in de lucht, wolken, vloeibaar water in zee, rivier en grondwater.
De oceanen omvatten 97% van al het water op Aarde. Volgens oceanografen is maar 5% van de oceanen verkend. In totaal omvatten de oceanen ongeveer 1,3 miljard kubieke kilometer en hebben ze een gemiddelde diepte van 3688 meter.
De Nederlandsche Bank (DNB) bezit ruim 600 ton goud (EUR 31,2 miljard eind 2022) als onderdeel van haar totale reserves.
De hoeveelheid goud die nu in het DNB Cashcentrum (DCC) in Zeist ligt, bedraagt 31% van de totale goudvoorraad van DNB. Nog eens 31% ligt opgeslagen in de kluizen van de Federal Reserve Bank in New York.
Het meeste goud op aarde wordt gevonden in Noord en Zuid-Amerika. Daarnaast kun je goud vinden in China, Rusland, Australië en Indonesië.
Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de Marianentrog.
Enkele vissoorten die hier leven zijn diepzeepaling, hengelvis, vangtandvis, parelmoervis, addertandvis, lantaarnvis, zeelelie, zeekomkommer, diepzeeinktvissen en verschillende soorten zeeanemonen.
Gemiddelde temperatuur van de Noord-Atlantische Oceaan bereikt 24.9°C. Met satellieten wordt de temperatuur van het zeewater gemeten. Dit wordt gedaan voor alle oceanen. Door de gemiddelde temperatuur per dag te berekenen voor de Noord-Atlantische Oceaan (0-60°N, 0-80°W), kunnen tijdreeksen geconstrueerd worden.
Vraagt u zich misschien zelfs af of de Noordzee schoon genoeg is om in te zwemmen? Het antwoord is ja! In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw.
Bewegen in het water versnelt afkoeling van het lichaam ook. In water van 10 – 15 graden kan een persoon ongeveer zes uur overleven, in water met een temperatuur van onder de 1.5 graden is dit nog maar 45 minuten.
"Een geoefende zwemmer kan een paar uur in de zee overleven, mits de watertemperatuur niet te koud is en de stroming niet te sterk. Voor een ongetrainde zwemmer is dat al lastig. Als je algehele conditie van laag niveau is, houd je het waarschijnlijk niet lang vol."