Koning Willem-Alexander wordt aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Zijne Majesteit de Koning. De Koninklijke aanspreektitel en de aanhef van een brief luiden: Majesteit. Koningin Máxima wordt ook aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Hare Majesteit Koningin Máxima.
Iedereen die wil, kan een brief aan de koning schrijven. Jaarlijks krijgen de koning en koningin tussen de 3.000 en 5.500 brieven binnen.
Een hulpverzoek indienen
Om een hulpaanvraag in te dienen (This hyperlink opens a new window) volstaat het om een mail te sturen op het mailadres [email protected] (link stuurt een e-mail) (of een brief naar Koninklijk Paleis, 1000 Brussel) met vermelding van de situatie, de gewenste hulp en het woonadres.
Een brief schrijven naar de Koning of de Koningin en/of hun kinderen? Als je de Koning aanspreekt, moet je 'Sire' zeggen. Tegen de Koningin mag je 'Majesteit' of 'Mevrouw' zeggen. Vroeger mocht je de Koning niet rechtstreeks aanspreken.
De griffier schrijft op wat de partijen zeggen en doen. De griffier zit vanuit de rechtszaal kijkend rechts van de rechter(s) en draagt ook een toga. Hij wordt net als de rechter(s) aangesproken met 'edelachtbare' (bij een rechtbank), 'edelgrootachtbare' (bij een gerechtshof) of 'edelhoogachtbare' (bij de Hoge Raad).
Koning Willem-Alexander: Majesteit; voor H.M. Koningin Máxima: Majesteit; voor H.K.H.
Iedere e-mail kun je afsluiten met 'Met vriendelijke groeten'. Vroeger was het gebruikelijk om formele berichten af te sluiten met 'Hoogachtend'.
We schrijven koning en koningin, al dan niet gevolgd door een naam, doorgaans met kleine letters.
Maar koninklijke familie is met kleine letters – dit is een algemene aanduiding voor de hele familie Van Oranje-Nassau.
The Letter for the King (De brief voor de koning) | Officiële Netflix-website.
koning Willem-Alexander , koning der Nederlanden, prins van Oranje-Nassau. Koning Willem-Alexander bekleedt sinds 30 april 2013 het koningschap. Hij werd in 1967 geboren als oudste zoon van prinses Beatrix en prins Claus.
Voor marineschepen wordt in veel landen een voorvoegsel gebruikt. Voor Nederlandse marineschepen is dat Zijner Majesteits, afgekort met Zr.Ms. Indien de Koning een vrouw is, is het voorvoegsel Harer Majesteits, afgekort met Hr.Ms.
De koning mag alle kanten op. Vooruit, achteruit, schuin, naar links en naar rechts. Maar hij mag maar 1 stap per keer zetten. Hij mag ook op alle manieren slaan.
Net als in een brief mogen een gepaste aanhef en slotgroet niet ontbreken in een e-mail. Gebruik een gewone, zakelijke aanhef zoals Geachte heer Claessens of Geachte mevrouw De Geest. In vervolgmails of in informele en interne e-mails hebt u meer vrijheid, bijvoorbeeld: Beste Marc, Dag Karen.
Goede standaardzinnen voor de afsluiting van een zakelijke brief zijn bijvoorbeeld: Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest. Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.
Standaard slotzinnen voor je zakelijke brief
Dan beantwoord ik die graag. Ik kijk uit naar je reactie! Ik help u graag, dus laat het me gerust weten als ik nog iets voor u kan doen. Graag hoor ik of je aanwezig kunt zijn bij…
Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast.
De brief voor de koning is een echt N1-boek. Voor lezers met instapniveau is het behoorlijk pittig. Het boek is dik en het taalgebruik is enigszins verouderd.
Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.
Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter.