Voor een frissere variatie op bakken is het koken van champignons dan ook perfect. Aangezien je bij koken geen olie gebruikt is het goed om dit op een andere manier te compenseren qua smaak door bijvoorbeeld een blokje bouillon aan het kookwater toe te voegen.
Champignons kun je het beste koken in ca. 6 minuten. Roerbakken duurt 2 tot 4 minuten en in de magnetron kun je ze in 2-3 minuten bereiden. Frituren kan ook: 2-4 minuten en grillen duurt even lang.
Champignons en andere paddenstoelen zoals shii-takes en enoki kun je het beste verhitten voordat je ze eet. We raden aan om ze niet rauw te eten omdat op rauwe paddenstoelen ziekmakende bacteriën kunnen zitten. Bovendien zit in rauwe paddenstoelen de gifstof agaritine.
Laat de pan eerst goed heet worden en bak de champignons vervolgens op hoog vuur. Hierdoor loopt er minder water uit de champignons. Doe de pan ook niet te vol, want in een volle pan worden ze eerder gestoofd dan gebakken (tenzij u ze juist wel wilt stoven natuurlijk). In 6 tot 12 minuten zijn ze goed gaar.
Door je pan goed heet te laten worden, krijgen je paddenstoelen fijne bruine randjes. Dat wil je, want bruine randjes geven smaak. In de hitte heb je een bakje champignons ook snel gaar.
De kooktijd varieert van tussen de 5 tot 10 minuten afhankelijk van hoe groot de champignons zijn en hoe klein je ze hebt gesneden.
Niet iedereen is gek op opnieuw verwarmde champignons, maar slecht voor de gezondheid is het zeker niet. Er gaan verhalen dat deze etenswaar opnieuw opwarmen voor spijsverteringsproblemen zou worden, maar dat is volgens het Voedingscentrum niet waar.
Snijd het steeltje van een champignon en plant in circa twee cm natte grond. Zet de pot op een donkere plek en binnen een paar weken groeien de paddenstoelen boven de grond uit. Dit werkt ook met andere eetbare paddenstoelen. Koop een speciale kweekset van de paddenstoelensoort die jij wilt hebben.
Ze zijn poreus en nemen vocht op als een spons. Kortom: hoe je ze ook kookt na het afspoelen met water, ze worden altijd papperig. Gelukkig is er een alternatief voor water. Poets de paddenstoelen met een borsteltje in plaats van ze te wassen.
De kastanjechampignon laat bij braden weinig vocht los. Daarom zijn ze zeer geschikt om te bakken, frituren, smoren en roerbakken voor lunchhapjes en hoofdgerechten. Maar meekoken in soepen of rauw of geblancheerd verwerken in salades en broodjes is ook erg lekker.
Agaritine is in grote hoeveelheden giftig voor mensen en daarnaast mogelijk kankerverwekkend. Het eten van rauwe paddenstoelen is daarom af te raden. Een paar plakjes kunnen geen kwaad, maar je kunt ze beter bakken of koken.
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
Kun je champignons opnieuw opwarmen? Ja, gekookte of gebakken champignons kunnen worden opgewarmd. Warm de champignons wel op een veilige manier op om bederf te voorkomen.
De bakjes, die voorzien zijn van luchtgaatjes tegen condensvorming, kregen toen ook hun typische blauwe kleur. "Daarin komen de witte champignons het beste tot hun recht; ze lijken nog witter dan ze zijn. Bovendien vallen ze op door de felle kleur en kunnen consumenten ze dus makkelijk vinden in de supermarkt."
Om voedingswaarden te behouden, kun je champignons het beste grillen of opwarmen in de magnetron. Spaanse onderzoekers concluderen dat met die bereidingswijzen de meeste voedingsstoffen behouden blijven.
De kastanjechampignons worden, net als de witte champignons, geteeld in speciale ruimten (cellen) waar via de temperatuur en luchtvochtigheid een optimaal klimaat wordt gecreëerd. De kastanjechampignon is de lichtbruine variant van de witte champignon, met een lichtbeige tot bruine hoed in plaats van wit.
Antwoord van Jeroen Meus
Je saus op voorhand maken is een heel goed idee. Meer nog: ze zal nog beter smaken, doordat de smaak van de champignons in de room is getrokken. Warm ze rustig op, tot tegen het kookpunt aan, en klaar is kees.
De datum is minder belangrijk, net als bij paddestoelenconserven. De Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) daarvan mag je helemaal negeren mits de verpakking donker wordt bewaard en dicht blijft. Ze worden minder lekker, maar niet gevaarlijk.
Champignons bereiden & bewaren
Bewaren kan in de koelkast. Ze behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4° en 7°C. Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar. Het beste is om de champignons in de verpakking te laten, waarin ze verpakt zijn.
Als je champignons eerst 'blancheert' of 'sauteert' (kort roerbakken), blijven de champignons 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Champignons passen prima in een gezonde voeding. Ze zijn rijk aan vezels, B-vitaminen, kalium en fosfor. Ze bevatten echter veel te weinig eiwitten, ijzer en vitamine B12 om vlees te kunnen vervangen. Daarom behoren ze niet tot de groep vleesvervangers, maar wel tot de groenten.
De steel van een champignon is perfect eetbaar, maar je snijdt er wel best een plakje van om harde, uitgedroogde stukjes in je maaltijd te voorkomen.
Het klinkt misschien ingewikkeld om te maken, maar dat is het niet! De champignons en paprika marineer je van tevoren in lekkere Oosterse ingrediënten, namelijk gember, rode peper, hoisinsaus en limoen. Daarna bak je de groenten in een pan waardoor ze lichtjes karamelliseren en heerlijk van smaak worden.