In veel naslagwerken zijn alleen samenstellingen met welkomst- opgenomen, zoals welkomstgroet, welkomstgeschenk, welkomstwoord, welkomstlied, welkomstmail, welkomstdiner, welkomstcadeau, welkomstcomité. Die vormen zijn het gebruikelijkst.
Het schrijven van de speech
Houd de inleiding vooral kort, zodat de luisteraars niet meteen al afdwalen. Probeer vervolgens in 15 tot 20 woorden samen te vatten wat er in de toespraak besproken wordt. Een goed verhaal is actueel, eenvoudig en vooral niet te lang.
Een speech bestaat uit een vast aantal onderdelen. Ten eerste de opening, waarmee je de aandacht van je publiek moet grijpen. Doe dit bijvoorbeeld door een schokkend feitje, een citaat of een prikkelende uitspraak. Vervolgens komt de vertelling, waarin je uiteenzet waar je speech over gaat en wat je gaat beredeneren.
Probeer het slot van jouw speech dusdanig 'sterk' te maken opdat niemand van de toehoorders jouw boodschap vergeet. Het gaat dus feitelijk om een geweldige uitsmijter. Men noemt dat ook wel een prikkelende punchline. Dus een mooi slot in één zin waarin feitelijk de hele boodschap van je speech wordt samengevat.
U heeft een gemiddelde leessnelheid. De geschreven toespraak bevat 650 woorden. Uw toespraak zal dan 650/130 = 5 minuten duren.
Bij toespraken spreken we in Nederland* zo'n 130 woorden per minuut. Een snelle spreker haalt 160 woorden per minuut bij presentaties. Wil je helemaal op safe spelen kies dan voor de langzame snelheid van 100 woorden per minuut.
Gemiddeld kun je daar zo'n 450 woorden op kwijt. Meer kan uiteraard maar dan gebruik je geen witregels en dat komt het overzicht tijdens de speech niet ten goede. Met 4 pagina's volgeschreven zit je overigens al snel op 15 minuten spreektijd.
Tips voor een huwelijksspeech
Introduceer jezelf en leg uit wat je relatie is met de bruidegom. Begin gelijk met een grapje om de toon van de speech te zetten en om iedereen te laten ontspannen. Ja, dit is het moment! Dit is het belangrijkste stuk van je speech en hier mag je hem helemaal kapot maken.
Denk goed na over wat leuk kan zijn voor de gasten om over het bruidspaar te weten te komen. Gelukswensen kunnen een toespraak een emotionele lading geven. Met een toespraak kun je wat van je persoonlijkheid laten zien. Dit kan door de woordkeuze die je gebruikt, maar ook door te vertellen hoe je jezelf die dag voelt.
Het gezegde ¨kort maar krachtig¨, gaat ook in dit geval goed op: een bruiloft speech duurt niet langer als 5 tot 10 minuten. Misschien klinkt het kort, maar dit is de perfecte duur. Als jouw speech langer duurt dan 10 minuten, is de kans groot dat de gedachten van andere gasten gaan afdwalen.
Welkomstwoord definities
naamw. woord van welkom Voorbeeld: `In zijn welkomstwoord heette de burgemeester de nieuwe ingezetenen van harte welkom.
Het gemiddelde aantal woorden per minuut in Nederland is 130. Dat is dus iets meer dan twee woorden per seconde. Voor 10 minuten presenteren in een gemiddeld tempo heb je 1300 woorden nodig. Praat je langzamer of sneller dan gemiddeld?
Omdat welkom al enige tijd ook als zelfstandig naamwoord wordt gebruikt, zijn vormen als welkomstwoord en welkomswoord taalkundig gelijkwaardig. De varianten met welkomst- komen echter al zo lang voor dat die vooralsnog het gangbaarst zijn.
Meer kan uiteraard maar dan gebruik je geen witregels en dat komt het overzicht tijdens de speech niet ten goede. Met 4 pagina's volgeschreven zit je overigens al snel op 15 minuten spreektijd.
Een langzame spreker komt tot 100 woorden per minuut, waar een gemiddelde spreker al tot 130 woorden per minuut komt. Een snelle spreker kan zelfs al tot 160 woorden per minuut komen. Voor een presentatie van 10 minuten zou een langzame spreker dus 1000 woorden kunnen zeggen, een gemiddelde 1300 en een snelle 1600.
Een vol A4'tje opgemaakt met standaard marges, 12-punts lettergrootte en een regelafstand van 1,5 telt gemiddeld 400 tot 500 woorden. Als er subkopjes, witregels of afbeeldingen in de tekst zijn opgenomen, kunt u voor een gemiddeld A4-blad uitgaan van ongeveer 350 woorden.
Een langzame spreker komt tot 100 woorden per minuut, waar een gemiddelde spreker al tot 130 woorden per minuut komt. Een snelle spreker kan zelfs al tot 160 woorden per minuut komen. Voor een presentatie van 10 minuten zou een langzame spreker dus 1000 woorden kunnen zeggen, een gemiddelde 1300 en een snelle 1600.
Een redevoering of toespraak is een gestructureerde, overwogen voordracht, en wil de toehoorders informeren, beïnvloeden of vermaken. Een toespraak kent, als elke vorm van communicatie, vijf basiselementen: wie zegt wat tegen wie, met gebruikmaking van welk middel, en met welke effecten?
De onderzoekers berekenden dat vrouwen gemiddeld 16.215 woorden per dag gebruikten, en mannen 15.669. Een verschil zo klein dat het niet statistisch significant is.
Een goed slot van een presentatie bevat eigenlijk drie onderdelen: de samenvatting van de belangrijkste onderdelen, het herhalen van de kernboodschap en de uitsmijter. Onder de uitsmijter verstaan we een knallend einde dat niet snel vergeten wordt.
Deze speech gaat over de de kracht van gedachten en hoe je je eigen gedachten positief kunt beïnvloeden. “Gedachten zijn krachten” is al jaren de populairste speech.