In 1880 begon de firma Kraft in New York met de productie van zijn eigen Cream Cheese: Philadelphia Cream Cheese. Vanaf de jaren 1900 werd de Cheesecake (Kwarktaart) razend populair in New York, je kon het vinden in alle restaurants.
Een typische Nederlandse delicatesse: kwarktaart met aardbeien. Of met citroen. Het is een licht, zoet gebak dat we allemaal wel eens gegeten hebben.
De Engelse vertaling van kwarktaart is cheesecake. Beide taarten zijn wel kaastaarten, maar er bestaat wel degelijk een groot verschil. Een cheesecake wordt gemaakt met roomkaas of monchou, en een kwartaart met, je raadt het al, kwark. Kwarktaart is hierdoor een stuk lichter en zuurder dan de Amerikaanse cheesecake.
Kwarktaart is een echte Hollandse klassieker, met een bodem van fijngemalen biscuitjes en een luchtige mousse van kwark en slagroom. Hij is naturel natuurlijk al heel lekker, maar ook bijzonder geschikt voor allerlei variaties qua vulling en topping.
Zoals bij vele zaken die we de dag van vandaag nog gebruiken, waren de oude Egyptenaren waarschijnlijk ook weer de eersten die iets fabriceerden dat op een taart leek. Zo bakten ze rond 9500 voor Christus haver, tarwe of rogge op hete kooltjes en vulden ze de gebakjes met honing.
Waarschijnlijk zijn de oude Egyptenaren ongeveer de eersten die echt goed werden in bakken. De taarten van toen zagen er wel heel anders uit dan onze taarten. Het waren eigenlijk een soort ronde koeken – eetbare bakjes van haver, tarwe, rogge die ze bakten en vulden met honing.
Kwarktaart is in veel Nederlandse huishoudens een grote favoriet voor verjaardagen en andere speciale gelegenheden. Zo'n taart is immers hartstikke makkelijk; meer dan een pakje van Dr. Oetker heb je niet nodig om deze lekkernij in elkaar te zetten. Het slechte nieuws is helaas dat kwarktaart niet bijster gezond is.
De eerste “cheesecake” is mogelijk gemaakt op het Griekse eiland Samos. Fysisch antropologen hebben daar kaasvormen opgegraven die dateren van rond 2000 voor Christus.
Cheesecake
Deze heerlijke taart van roomkaas klinkt zo Brits als het maar zijn kan, maar toch komt hij niet uit Engeland. Het recept van de taart stamt af van een oeroud Grieks recept. Zo'n 800 voor Christus maakten de Grieken van kaas deze zoete taarten, als voer voor de Olympische sporthelden.
Oetker zijn gemaakt van varkensgelatine en dus niet halal.
75 procent van ons voedsel komt uit het buitenland. Hieronder vallen koffie, olieproducten als soja, palm- en zonnebloemolie. Maar ook granen, en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie.
Een cheesecake is een zachte, zoete taart die met kaas wordt gemaakt. De taart bestaat meestal uit twee lagen, zoals een bodem van koek of cake en een laag met een mix van kaas, eieren en suiker. Men kan de cheesecake met verschillende soorten kazen maken zoals roomkaas, ricotta en mascarpone.
Het recept voor cake stamt uit de 18e eeuw en is voor het eerst opgeschreven door de Engelse Hannah Glasse.
Belgen zijn verzot op hun dessertjes. Er zijn dan ook ontzettend veel lokale gebakjes geklasseerd als streekproduct. Een greep uit het fantastische aanbod: Mattentaart uit Geraardsbergen: een taartje van bladerdeeg, opgevuld met 'mattenbrij' (verse kaas met suiker en eidooiers).
De geschiedenis van de chocoladetaart gaat terug tot 1764, toen de Amerikanen James Baker en John Hennon chocolade begonnen te maken van cacaobonen. In 1828 ontwikkelde Coenraad van Houten bovendien een extractiemethode om het vet van de bonen te scheiden. Hierdoor was chocolade niet langer uitsluitend een luxegoed.
Er zit 25,5 gram vet in 1 punt (115 gram) cheesecake, waarvan 15,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Op basis hiervan kunnen we concluderen dat een naturel kwarktaart het minst slecht is! Deze bevat minder calorieën dan een slagroom- of appeltaart, bevat minder koolhydraten en méér eiwitten.
Een kwarktaart blijft ongeveer 2 dagen goed in de koelkast. Als je de taart langer wilt bewaren, kun je de taart ook invriezen. Vries de kwarktaart in zonder garnering en verpak de taart luchtdicht. De kwarktaart blijft ongeveer drie maanden goed in de vriezer.
De anderhalve meter hoge taart is versierd met ruim tweeduizend diamanten, samen zo'n 2046 karaat. Dat meldt de Daily Mail. Met een waarde van ruim €37 miljoen is het de duurste taart ter wereld. Het vorige wereldrecord was in handen van juwelier Mimi So en taartontwerper Nahid La Patisserie Artistique.
In de zomer van 1988 bakte Guido Devillé uit Sint-Pieters-Leeuw een taart van maar liefst 1.138 meter lang. Daarmee verbrak hij het Guinness World Record van langste taart ooit gebakken.
Slagroomtaart heeft zijn oorsprong in Europa en is een populaire taart in veel Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland, België en Oostenrijk.